Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2018, 18:55
Čas čítania 0:00
Sona O.

Vedci uznali liečivé účinky marihuany. Liek s výťažkom z rastliny je legálny

ZAUJÍMAVOSTI ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Nový liek na liečbu epilepsie Epidiolex obsahuje kanabidiol aj stopové množstvo THC.

Trvalo to síce roky, no vedci konečne uznali liečivé účinky marihuany. Doteraz sa rastlina považovala iba za návykovú drogu a jej užívanie bolo absolútne zakázané. Odborníkom sa však podarilo izolovať látku kanabidiol, ktorá spolu so známym THC tvorí základné zloženie marihuany. Kanabidiol je nepsychoaktívna látka, ktorá pôsobí ako inhibítor účinkov THC. Receptory reagujúce na túto látku, sa nachádzajú v centrálnej nervovej sústave. 

Práve kanabidiol je komponentom pre výrobu nových liekov Epidiolex slúžiacich na liečbu ťažkých foriem epilepsie. Je vhodný pre pacientov starších ako 2 roky a používať sa bude pri liečbe epilepsie typu  Lennox-Gastautov a Dravetovej syndrómu. Obe diagnózy vyvolávajú záchvaty na dennej báze a vážne ohrozujú život a mentálne aj fyzické zdravie. 

Vedci uznali liečivé účinky marihuany. Liek s výťažkom z rastliny je legálny
Zdroj: pixabay.com

Psychoaktívna látka THC sa v Epidiolexe nachádza iba v stopovom množstve, a preto nevyvoláva stavy eufórie. Výrobcovia sa teda poistili proti ľuďom, ktorí by chceli liek využívať na rekreačné účely.

Odporúčané
Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať 8. apríla 2024, 9:30

Správa potravín a liečiv apeluje na dôležitosť marihuany a jej využitie. „Liek nám pripomína, že by sme mali viac investovať do programov na výskum aktívnych zložiek rastliny. Môžu mať totiž naozaj terapeutické účinky," vyjadril sa Scott Gottlieb pre Washington Post

Epidiolex testovali 3-krát na vzorke viac ako 500 náhodných ľudí. Jedným podávali placebo, druhým nový liek. Pokus ukázal, že má naozaj priaznivé účinky a dokáže minimalizovať vznik záchvatov.

Správa potravín a liečiv však varuje, že liek nelegalizuje všetky komponenty marihuany ani jej rekreačné užívanie. Dovoľuje ale užívanie kanabidiolu pre medicínske účely.

Predtým, ako došlo ku schváleniu Epidiolexu, bolo z pultov lekární odstránené liečivo na liečbu nevoľnosti obsahujúce THC. Správa nedovoľuje ani žiadne medikamenty vyrobené priamo z rastliny. 

Zatiaľ patrí kanabidiol spolu s marihuanou medzi zakázané látky a v rukách pacienta, ktorý sa nelieči na epilepsiu, sú ilegálne. Či sa vďaka novému liečivu zmiernia zákony, zatiaľ nie je známe. K celkovej legalizácii marihuany sa však zatiaľ minimálne na Slovensku neschyľuje. 

Domov
Zdieľať
Diskusia