Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2018, 19:25
Čas čítania 7:01
Adam Novosad

10 slovenských miest, kam by si sa mal v lete vybrať na krátky výlet. Pozoruj hviezdy, vyskúšaj prírodnú vírivku aj slovenskú púšť

ZAUJÍMAVOSTI KAM NA VÝLET – SLOVENSKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Naša krajina je bohatá na neuveriteľné zážitky.

Pred pár dňami sa nám oficiálne začalo leto a Slováci už dlhé mesiace pred jeho príchodom rozmýšľali nad tým, kam by sa mohli vybrať. Veľká časť z nás plánuje dovolenku za hranicami našej krajiny, lenže čas medzi zahraničným výletom a koncom leta či prázdnin si vieme na Slovensku vyplniť návštevou zaujímavých a najmä nádherných miest.

Nemusíme vykuknúť z našej krajiny na to, aby sme sa pokochali nádhernými výhľadmi, atrakciami ako z regiónov vzdialených tisícky kilometrov a dokonalou prírodou.

Nech už si z akéhokoľvek kúta Slovenska, pripravili sme si pre teba 10 zaujímavých miest, kam by si sa mohol toto leto vybrať a objaviť aj zákutia svojej rodnej krajiny.

Na návštevu nasledujúcich miest ti nebude treba ani voľno v práci, pretože väčšinu z nich si vieš vychutnať aj na krátkom výlete trvajúcom jeden či dva dni a spojiť ho s návštevou okolitých miest aj obcí. Slovensko predsa ponúka oveľa viac, než by si človek mohol myslieť.

Park tmavej oblohy v Poloninách

Zrejme by ti nikdy len tak nenapadlo navštíviť Park tmavej oblohy. Na začiatku to síce neznie veľmi lákavo, ale keď ti prezradíme, že na samotnom východe Slovenska leží Park tmavej oblohy Poloniny, ktorý sa vie pochváliť titulom najtmavšie miesto v celej našej krajine, možno sa v tebe prebudí romantik.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Aj keď sú Poloniny slovenským národným parkom, veľa turistov tam nezavíta. Ľudská aktivita je v parku veľmi obmedzená, vďaka čomu je tam nízka miera svetelného znečistenia. Presne to bol dôvod, prečo tam bol založený spomínaný park a našiel by si tam aj observatórium, kde pracujú s neuveriteľne čistými obrázkami nočnej oblohy.

Z Bratislavy by si len veľmi ťažko pozoroval hviezdy bez svetiel tisícok bytov, a preto si Mliečnu cestu musíš prísť pozrieť do Polonín. Park existuje len od roku 2010 a ak si dostatočne dobrodružný, dostaneš sa tam aj verejnou dopravou, lenže jednoduchšie bude použiť vlastný dopravný prostriedok. Za tie nočné výhľady to skutočne stojí.

Beňatinské jazero

Na východnom Slovensku zostaneme aj pri našom druhom tipe na výlet. Pri pohľade na Beňatinské jazero by si mohol mať chvíľu pocit, že sa ani len nenachádzaš v našej krajine.

Množstvo ľudí ho už prirovnávalo ku Plitvickým jazerám v Chorvátsku, a tak si jazero získalo aj prezývku „malé Chorvátsko“. Už len výhľady na jazero stoja za návštevu, ale keby si bol dostatočne odvážny, mohol by si zo seba zhodiť oblečenie a v jazere sa aj okúpať, čo však budeš robiť výlučne na vlastnú zodpovednosť.

Vodná plocha nevznikla úplnou náhodou, pretože jazero slúžilo v minulosti ako travertínový lom. Našiel by si ho pri obci Beňatina v okrese Sobrance, takže pri ceste za najtmavšou oblohou na Slovensku sa môžeš rovno zastaviť aj okúpať. Nebude ti na to treba žiadne peniaze na vstupné, ale dávaj si dobrý pozor, keďže jazero je plné skamenelín živočíchov, ktoré na teba budú davať dobrý pozor. Odporúčame radšej neriskovať a tyrkysovú vodu si užiť z bezpečného pobrežia.

Hobbitská dedinka pri Liptovskej Tepličke

Mladí ľudia zrejme o pestovaní poľnohospodárskych plodín veľa vecí nevedia. Platí to aj pri ich uskladňovaní, na ktoré naše staré mamy a otcovia používali pivnice. Pri dedinke Liptovská Teplička však podzemné uskladňovanie zemiakov nabralo pred dlhými rokmi úplne iný rozmer. Bez toho, aby mali čo i len potuchy o spisovateľovi J. R. R. Tolkienovi vystavali predkovia dnešných obyvateľov pivničky vo forme dier v zemi, nad ktorými postavili kamenné základy. Pivnice sa vďaka kameňom premenili na roztomilo vyzerajúce domčeky zasadené priamo v zemi, čo si Tolkien vysníval ako príbytky pre svojich hobbitov.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Malú dedinku na Slovensku síce nenavštevuje toľko turistov ako hobbitský originál na Novom Zélande, ale keby si sa chcel na chvíľu premiestniť do svojho obľúbeného sveta, na Liptove nájdeš, čo hľadáš.

Domček na strome pri Bratislave

Aj západné Slovensko má svoje krásy. Nasledujúca však nebola vytvorená prírodou, ale usilovnými ľudskými rukami, vďaka ktorým si neďaleko Bratislavy môžeš na vlastnej koži vyskúšať nocovanie v domčeku na strome.

Pri chate Kačín v Kačínskej doline bol pred pár rokmi vybudovaný domček na strome, kde sa dá objednať ubytovanie. Cena za jednu noc nie je veľmi priateľská, veď bratislavské mestské lesy si od teba vypýtajú rovných 100 eur, ale za zážitok zo srdca prírody zrejme tie peniaze stoja.

Domček nemá elektrinu, takže na pár hodín sa odstrihneš od vonkajšieho sveta a noc býva v lese magická. Nemusíš sa báť, že by ťa čokoľvek otravovalo, ako keby si nocoval v stane, a zároveň sa vieš pokochať stromami, kríkmi aj občasnými zvieratami, ktoré prebehnú popri príbytku. Nemusíš si so sebou priniesť ani spacák či karimatku, pretože všetko je v domčeku k dispozícii.

Rozhľadňa Terchovské srdce

Návštevu dediny, kde pôsobil náš najznámejší slovenský zbojník, musí absolvovať každý správny Slovák. V Terchovej zbíjal Jánošík a keby si sa chcel pokochať okolitou prírodou, kde svoj čas možno trávil, stačí vyjsť na neďaleký vrch Oblaz. Na ňom už zopár rokov stojí rozhľadňa vysoká úctyhodných 30 metrov a budeš z nej mať naozaj parádny výhľad na Malú Fatru. Dostaneš sa k nej priamo z centra dedinky Terchová, pričom cesta je dlhá len 1 kilometer a výhľady sa ti za výdrž odvďačia.

Odporúčané
ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti 10. apríla 2024, 17:00

Zaujímavosťou je aj fakt, že rozhľadňa s názvom Terchovské srdce stojí na rovnakom mieste, kde stála aj šibenica vo filme Jánošík. Nejde o žiadnu náročnú turistickú trasu, pri ktorej by si sa musel obávať toho, že ju nezvládneš, pretože výstup na rozhľadňu je nenáročný. Ak teda nie si zanietený turista milujúci túry, Terchovské srdce si zaručene obľúbiš.

Kristus nad Klinom

Kto by nepoznal najznámejšiu sochu Krista na celom svete. Nad brazílskym mestom Rio de Janeiro už roky stojí obrovský biely Kristus a dohliada na mesto pod sebou, pričom určite ani netuší, že na slovenskej Orave má svoju kópiu.

Socha Krista na Slovensku by mala byť len treťou kópiou brazílskeho originálu na svete. Nepostaral sa o ňu žiadny umelec prepojený s Brazíliou, ale miestny majster. Aby si ku soche trafil, musel by si sa dostať ku dedinke Klin, nad ktorou sa nepýši len Kristus. Pod sochou sa rozprestiera kopec Grapa, z ktorého je úžasný výhľad na celý región aj napriek tomu, že na sochu sa samozrejme vyšplhať nemôžeš.

Úctyhodne vyznievajú aj rozmery sochy, pretože slovenský Kristus je vysoký 9,5 metra a váži až 23 ton. Na brazílskeho bratranca sa nechytá, pretože tamojšia socha vyrástla až do výšky 30 metrov spoločne s 8 metrov vysokým podstavcom, avšak výhľady sú takmer identické. Čo síce nie je pravda, ale Orava je v mnohých ohľadoch krajšia ako celé Rio.

Malá Sahara na Záhorí

Slovensko je malá krajina v srdci Európy, ktorá je pokrytá množstvom lesov a lúk. Od africkej Sahary má naše územie na prvý pohľad poriadne ďaleko. Pri návšteve miesta neďaleko Bratislavy by si však zneistel, či sa ešte stále nachádzaš na Slovensku.

Odporúčané
Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur 7. apríla 2024, 12:30

Medzi dedinkami Lakšarská Nová Ves a Plavecký Štvrtok nenájdeš len lúky, ale aj Šranecké piesky. Zvláštny kus nášho územia vyzerá pri prižmúrení jedného oka ako vystrihnutý z africkej či juhoamerickej púšte. Scenériu narúšajú ihličnaté stromy, ktoré tam začali sadiť ešte za Márie Terézie, pretože na Záhorí nebol dostatok úrodnej pôdy a borovice vďaka svojim hlbokým koreňom vedeli na piesočnatých dunách prežiť bez väčších problémov.

Púšť na Slovensku vznikala pred tisíckami rokov a s najväčšou pravdepodobnosťou za jej vznikom stáli vetry, ktoré piesok naviali na Záhorie od rieky Moravy. Pri pokuse o návštevu si treba overiť, či je miesto momentálne dostupné pre verejnosť kvôli vojenskému územiu. Malú slovenskú púšť by si mal vidieť.


Architektonický skvost Zelená žaba

 

Příspěvek sdílený Michal H. (@mysoo_sk),


Aj medzi dvomi svetovými vojnami mal v československej architektúre výrazné slovo funkcionalizmus. Jedným z jeho čelných predstaviteľov bol Bohuslav Fuchs, ktorý sa v roku 1936 pustil do projektu Zelená žaba. Prvotné plány zneli oveľa odvážnejšie, ako len vybudovanie kúpaliska vytesaného do skaly Teplickej vrchoviny, ale jedine stavba kúpaliska bola napokon zrealizovaná.

Zelená žaba leží nad Trenčianskymi Teplicami a aj keď roky chátrala, od roku 2015 znovu funguje. Otvorená je dokonca celoročne, pričom najväčší nával turistov prichádza, samozrejme, v letných mesiacoch. Z medzivojnového kúpaliska sa pred tromi rokmi stalo moderné zariadenie, ktoré nezabudlo na pôvodnú funkcionalistickú architektúru a po rekonštrukcii zanechalo všetky najdôležitejšie prvky v stave pripomínajúcom ten pôvodný. Kúpalisko je množstvom maličkostí dokonale prepojené s prírodou a z centra Trenčianskych Teplíc tam dokráčaš za pár minút, takže ak si sa ešte nekúpal v bazéne v skale, určite tomu daj šancu.

Rozhľadňa nad Žilinou

Po zahrnutí rozhľadne nad Terchovou sme museli do zoznamu pridať aj turistickú atrakciu, ktorá svojím dizajnom predbehla dobu.

Na známom žilinskom kopci Dubeň len na začiatku roka otvorili rozhľadňu vysokú viac ako 27 metrov. Veža obsahuje až 10 podlaží a zatiaľ čo na spodných poschodiach je obložená drevom, čím vyššie človek vystúpa, tým menej obloženia pred sebou objaví. Pozorovať mesto Žilina aj blízky región môžeš, samozrejme, bezplatne a dokonca aj celoročne, pretože rozhľadňa vďaka prístrešku ochráni turistov aj pred nepriaznivým počasím.

Odporúčané
V Bratislave vyrastie úplne nové námestie. Nábrežie pri Dunaji tak dostane krajšiu tvár plnú zelene V Bratislave vyrastie úplne nové námestie. Nábrežie pri Dunaji tak dostane krajšiu tvár plnú zelene 3. apríla 2024, 11:30

Výborná je aj dostupnosť vyhliadky z mesta. Stačí sa držať známych turistických chodníkov a onedlho sa budeš pozerať na vysokú oceľovú konštrukciu. V tej chvíli sa budeš nachádzať vo výške 572 metrov nad morom, ale ak vystúpaš až na najvyššie podlažie, budeš atakovať hranicu 600 metrov. A z podobnej výšky je už výhľad vynikajúci.

Prírodná vírivka na Liptove

Pri návšteve hobbitských príbytkov v Liptovskej Tepličke nesmieš za žiadnych okolností obísť ani zdanlivo obyčajnú kaďu pri Liptovskom Jáne. Do neveľkej prírodnej vírivky sa naraz vojde približne 10 ľudí a v letných mesiacoch býva neustále obsadená, čomu však napomáha pravidlo, že vo vode treba zostať najviac 20 minút. Prírodné kúpele pozostávajú z dvoch častí. Prvou z nich je menšie jazierko pripomínajúce vírivku a druhou zase väčšie jazierko, kde by si človek mohol s prižmúrenými očami aj zaplávať.

Vo vode nesmieš zostávať viac ako 20 minút kvôli veľmi dobrému dôvodu. Je veľmi silno mineralizovaná, čo síce blahodárne pôsobí na tvoje telo, ale nič netreba preháňať. Už po chvíli vo vode budeš pociťovať štípanie pokožky, takže z nej zrejme vyjdeš aj skôr. Teplota dosahuje len čosi okolo 20 stupňov Celzia. Turisti jazierka milujú a Kaďu vyhľadávajú vo veľkých húfoch, a tak si budeš musieť vystriehnuť dobrý moment, kedy nebudú jazierka plné.  

Domov
Zdieľať
Diskusia