Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júna 2018, 11:46
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Umelá inteligencia dokáže predpovedať, kedy zomrieme. Pomáha zdravotníkom a uľahčuje im prácu

ZAUJÍMAVOSTI ZDRAVIE ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Zdravotníctvo budúcnosti vyzerá veľmi dobre a tešiť sa môžeme na všakovaké vychytávky.

Ležanie na nemocničnom lôžku v obklopení rôznorodých chorých a nevládnych ľudí je jedným z najhorších zážitkov, aké môže človek zažiť. O to horšie, ak sa nachádza na oddeleniach, kde už ide o život a ľudia vôkol vás bez akýchkoľvek varovaní zomierajú v priebehu jednej noci. Desivé. Najnovšie sa v technologickej oblasti zdravotníctva dostáva na svetlo sveta netradičná novinka.

Umelá inteligencia dokáže predpovedať, kedy zomrieme. Pomáha zdravotníkom a uľahčuje im prácu
Zdroj: www.pexels.com

Ako uvádza publikovaná štúdia, výskumníci do testovania svojho nového produktu týkajúceho sa neurónovej siete zahrnuli vyše 216 000 hospitalizácií, ktorých sa zúčastnilo presne 114 003 pacientov. Snažia sa pomocou moderných technológií predpovedať, ako dlho pacient bude musieť zostať v nemocnici či dokonca aj určiť približný čas, kedy zomrie. Algoritmus, jednoducho vysvetlené, prepočítava hneď niekoľko informácií vrátanie pacientových zdravotných záznamov, aktuálneho stavu a podobne a následne ich vyhodnocuje.

Vytvorí sa tak rad poznámok pre doktora, čím umožní zdravotníckemu personálu preferovať jednotlivé prípady a prisudzovať im náležitosť a dôležitosť. Umelá inteligencia sa tak logicky v budúcnosti stane veľmi dôležitým pomocníkom v starostlivosti o zdravie. Veď už dnes dokáže predpovedať rakovinu pľúc a infarkt lepšie ako samotní doktori či umožňuje predchádzať ochoreniam oka oveľa lepšie ako kedykoľvek predtým.

Umelá inteligencia dokáže predpovedať, kedy zomrieme. Pomáha zdravotníkom a uľahčuje im prácu
Zdroj: www.pexels.com

Verili by ste prístrojom a umelej inteligencii?

Domov
Zdieľať
Diskusia