Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2018, 15:10
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Sídlo v klasickom podaní, ktoré vôbec nie je obyčajné. Českí architekti nás svojou prácou neprestávajú prekvapovať

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Víkendové bývanie. Osvedčené stavebné princípy a miestne materiály použité na novostavbe.

Pozemok sa nachádza na okraji dediny. Dookola sa rozprestiera krajina Vysočiny. Polia, lesy, rybník a kopce. Dom, ktorý "je normálny". Bude sa páčiť väčšine "bežných" ľudí. Škoda, že táto väčšina si neberie pri budovaní svojich obydlí vzor z takýchto jednoduchých vecí, ale práve tie väčšinové riešenia vyzerajú zväčša úplne inak.

Tvar domu vychádza z tradičnej stodoly. "Kváder so sedlovou strechou" je pre kraj Vysočiny časom overené riešenie. Umiestnením stavby pozdĺž severovýchodnej hranice pozemku nedošlo k rozdeleniu záhrady, celok zostáva zachovaný. Pri pohľade na juh je z domu vidieť na väčšinu pozemku.

Architekt sa rozhodol použiť klasické miestne stavebné materiály - kameň, drevo... ktoré priznáva v ich surovej podobe. Pred nosné múry z keramických tvaroviek  je predsadená kamenná prímurovka šírky 180 mm. Kamene boli zozbierané z okolitých polí. Vrstvy sú vzájomne oddelené 40 milimetrovou vzduchovou medzerou. Oplechované ostenia však odkazujú na štandardné súčasné materiály.

Prízemie priečne pretína krytá terasa / priechod / prejazd. Prístrešok pre auto slúži zároveň ako vstup do domu, vstup do skladu a tiež ako východ na terasu. Z oboch strán je možné priestor uzatvoriť posuvnými latovanými vrátami a prispôsobiť tak jeho využitie. Vďaka tomuto prvku sa minimalizuje aj počet stavebných otvorov na fasáde. Krytá terasa primurovaná kameňom je počas leta využívaná na posedenie v tieni. Materiál cez deň akumuluje teplo, večer ho následne sála.

Presklené plochy orientované smerom na juh prepájajú obývačku so záhradou. Hala je otvorená cez dve podlažia, až do priestoru podkrovia. Interiéru dominuje kamenná štítová stena. Rovnaký kameň je použitý aj na vonkajších spevnených plochách. Stropy sú drevené trámové. Dispozícia je úsporná, odpady sú napojené na jedinú stúpačku. 

Viac podobných článkov nájdete na Archinfo.sk.”

Autori: Ing. arch. Radek Hadrbolec

Návrh & realizácia: 2013-2014 / 2015-2018

Viac podobných článkov nájdete na Archinfo.sk.”

V prípade, že viete aj o iných architektonických alebo dizajnérskych štúdiách z našich končín stojacích za pozornosť širšieho publika, tak neváhajte a pošlite nám tip na e-mailovú adresu uvedenú v profile vyššie. Ďakujeme za spoluprácu!

Domov
Zdieľať
Diskusia