Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júna 2018, 15:26
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Musíš sa stať vegánom, ak nechceš našej planéte aj naďalej ubližovať. Štúdia zistila, aký dopad na Zem má produkcia jedla

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Množstvo z nás by malo prehodnotiť aj svoje stravovacie návyky.

Zabudni na to, že prestaneš tak často lietať, alebo si vymeníš svoje auto so spaľovacím motorom za elektrické vozidlo a odrazu sa tvoja stopa na klimatických zmenách výrazne zníži. Najnovší rozsiahly výskum, ktorý viedol Joseph Poore z University of Oxford, analyzoval až 40 000 fariem zo 119 krajín, ktoré produkovali 40 rôznych pokrmov pokrývajúcich až 90 percent všetkého jedla, aké sa na našej planéte skonzumuje.

Výskum do detailov zisťoval dopad produkcie jednotlivých pokrmov v rôznych kategóriách od využívania pôdy, produkovania emisií, využívania sladkej vody, znečisťovania vody až po znečisťovanie ovzdušia a výsledky výskumu vyznievajú mimoriadne vážne.

Musíš sa stať vegánom, ak nechceš našej planéte aj naďalej ubližovať. Štúdia zistila, aký dopad na Zem má produkcia jedla
Zdroj: Pixabay

Keby zo dňa na deň celý svet prestal konzumovať mäso a mliečne výrobky, dokázali by sme zredukovať využívanie pôdy na farmárčenie až o viac než 75 percent, čo by nám poskytlo voľnú pôdu vo veľkosti USA, Číny, Európy a Austrálie dohromady. Zatiaľ čo mäso a mliečne výrobky poskytujú ľuďom len 18 percent kalórií a 37 percent bielkovín, tieto dve kategórie spotrebujú 83 percent všetkej farmárskej pôdy a produkujú až 60 percent poľnohospodárskych skleníkových plynov.

Rozsiahly výskum bol publikovaný priamo v prestížnom časopise Science. Jeho závery už pochválili viacerí odborníci, ktorí majú konečne spoľahlivé dáta na to, aby ľuďom mohli pred očami ukázať, ako veľmi škodí konzumácia mäsa a mliečnych výrobkov našej planéte.

Musíš sa stať vegánom, ak nechceš našej planéte aj naďalej ubližovať. Štúdia zistila, aký dopad na Zem má produkcia jedla
Zdroj: Pixabay

Na svete momentálne existuje viac ako 570 miliónov fariem a každý rok sa na poľnohospodárske dotácie minie cez 500 miliárd dolárov, takže v tejto oblasti je dostatok financií na to, aby sme ju v budúcnosti pretvorili. Štúdia navrhuje zavádzanie označenia výrobkov, ktoré by zákazníkom ukázalo, aký veľký dopad majú jednotlivé pokrmy na znečisťovanie životného prostredia a možno by ich aj efektívnejšie odrádzali od kúpy.

Všetci ľudia na svete však nezačnú byť vegánmi, a tak výskum poukázal aj na to, že keby sme obmedzili aspoň najškodlivejšiu polovicu produkcie mäsa a mliečnych výrobkov ako chov hovädzieho dobytka, farmárčenie kôrovcov, produkcii mlieka či syru a chov jahniat, zlepšili by sme situáciu v poľnohospodárstve o približne dve tretiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia