Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júna 2018, 13:54
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Túžil po vlastnej neteri a bol výbušný. Aký bol Adolf Hitler v súkromí, keď sa svet nepozeral, ale boli pri ňom len komorník či chyžná?

ZAUJÍMAVOSTI PRÁCA
Uložiť Uložené

Práca pre Hitlera bola mimoriadne náročná najmä na psychiku.

Adolf Hitler sa do histórie zapísal ako jeden z najkrutejších diktátorov. Po jeho rozkazoch zomreli milióny ľudí a celá Európa skončila na dlhé roky v troskách, avšak Hitler bol v súkromí oveľa vzdialenejší ku sebavedomému vodcovi z podií a tribún. Na pulty obchodov sa onedlho dostane zaujímavá kniha Living With Hitler: Accounts of Hitler’s Household Staff by Herbert Dohring, Karl Krause, Anna Plaim and Kurt Kuch, ktorá zachytáva svedectvá a zápisky ľudí žijúcich priamo pri Hitlerovi v dobrých aj zlých časoch.

Nejde o žiadnych vojenských funkcionárov, ale o obyčajných zamestnancov Tretej ríše. Jeden pracoval ako šéf celého sídla Berghof, ďalší vykonával funkciu komorníka a tretia zase pracovala ako chyžná. O nacistickom diktátorovi podávajú svetu zaujímavé informácie o tom, ako veľmi náladový a neprispôsobivý Hitler bol.

125

V roku 1936 verejnosť netušila, že Hitler mal priateľku. Diktátor vždy tvrdil, že pre vodcu je lepšie zostať bez ženy po svojom boku, pretože vďaka tomu zanecháva fanúšičky plné nadšenia a elánu. Eva Braunová navštívila Berghof v spomínanom roku a odvtedy platilo pravidlo, že o nej nikto nesmie rozprávať. Do sídla nemohol byť prijatý ani nový personál, pretože by mohol príbeh o priateľke prezradiť. Herbert Dohring, manažér sídla, spomínal na to, aký vzťah panoval medzi Hitlerom a Braunovou.

Odporúčané
„Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu „Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu 18. apríla 2024, 10:30

Namiesto romantických prechádzok a prejavovania citov spolu trávili minimálne množstvo času. Nikto ich nevidel bozkávať sa či držať sa za ruky, ale udržiavali spolu intímny život, lebo mali spálne spojené tajnými dverami. Pred začiatkom vojny nebol ich vzťah ničím výnimočný a zblížili sa až po jej začiatku. Aj napriek tomu Eva prakticky nikdy nenavštevovala Berlín v čase, keď tam bol Hitler. Neprišla na veliteľstvo a ani sa nezúčastňovala oficiálnych recepcií. Eva sa pritom v minulosti pokúšala viackrát spáchať samovraždu.

Hitler však podľa pracovníkov v Berghofe odovzdal svoje srdce pred dlhými rokmi vlastnej neteri. Geli Raubal mala v sídle vlastnú izbu a ľudia si všímali, že spolu s diktátorom trávia podozrivo veľa času. Vtedy sa písal rok 1931. Jedna z pracovníčok dokonca Hitlera nachytala s neterou na pohovke, kde sa objímali, ale potichu zatvorila dvere a odišla.

41

Geli však spáchala samovraždu po tom, čo jej Hitler zakázal odísť do Viedne a diktátor ani nešiel na jej pohreb. O pár dní neskôr len potajomky zašiel ku jej hrobu. V roku 1940 našla pracovníčka starú fotku Geli, ukázala ju Hitlerovi a on si ju nechal až do skončenia vojny. Eva Braunová pritom sedela vo svojej izbe len pár metrov od nich.

Nacistický diktátor bol tvrdohlavý aj pri obliekaní. Karl Krause sa pri ňom zamestnal ako komorník, ale Hitler ho pravidelne privádzal na pokraj šialenstva. Odmietal nosiť nové oblečenie, ktoré mu Krause zabezpečil a neustále chodil v zničených starých topánkach či kabátoch.

Krause mu objednal aj hnedé topánky, aby ich mohol zladiť s bledšími outfitmi, avšak Hitler si vždy aj tak obliekol čierne topánky. Rovnako to fungovalo aj pri spodnej bielizni. Vraj si ju občas Hitler prezliekol aj trikrát denne, lenže inokedy nosil jednu bielizeň tri dni bez prestávky. Len veľmi ťažko sa prispôsoboval zmenám, a tak komorníkovi písali obyčajní Nemci listy, aby sa o diktátora postaral lepšie, pretože nosí staré a nechutné odevy.

ADOLF HITLER

Posadnutosť sympatickými ženami diktátora neobchádzala. Pri sledovaní filmov či divadelných predstavení vždy trval na tom, aby ho so ženami zoznámili a následne ich pozval na čaj či koláč. Vždy chcel spoznávať pekné ženy, ale nevedno, či pri stretnutiach dúfal v osudovú lásku, alebo len rád trávil čas v ich spoločnosti. Pri cestovaní autom mali občas členovia posádky problém, pretože Hitler neustále pozoroval ženy cez okno.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Ak jedna z nich prešla okolo, okamžite sa otočil a posádka v auta sa musela skrčiť, aby mu nebránila vo výhľade. Napriek tomu Hitler veril, že ženy nemajú v politike čo hľadať. Politika bola podľa neho oblasťou, ktorá by mala patriť výhradne mužom, a tak mal Hitler vždy pocit, že je nad ženami trochu nadradený.

Domov
Zdieľať
Diskusia