Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júna 2018, 13:48
Čas čítania 0:00
Sona O.

Na to, aby si sa zbavil zlozvykov, ti stačí jediné slovíčko

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Prestať so zlozvykmi môže byť naozaj ťažké. Podľa psychológov však stačí jediné slovo na to, aby si preprogramoval svoje správanie.

Nikto z nás nie je dokonalý, každý máme nejaké zlozvyky, ktorých by sme sa najradšej zbavili. Možno si sa už veľakrát pokúsil neúspešne prestať s jedením sladkostí alebo si chcel skoncovať s fajčením. Niektorí z nás pozerajú priveľa seriálov alebo sa málo hýbu. Väčšinou však na zmenu nášho režimu ideme zle. Používame totiž nesprávne slovíčka.

Na to, aby si sa zbavil zlozvykov, ti stačí jediné slovíčko
Zdroj: unsplash.com

Čo sám sebe povieš, keď robíš niečo, čo by si nemal? Je ti bližšia fráza nechcem alebo nesmiem? Ak si si vybral prvú možnosť, si na správnej ceste k úspešnej zmene. Ide totiž o celkom jednoduchú psychológiu. Nemôžem, nemal by som, nesmiem - všetko znie tak, akoby ti to, čo robíš, niekto zakazoval. Akoby to nebola tvoja vlastná vôľa, ale prísne nároky niekoho iného, ktoré musíš dodržiavať. Ty sám si sa však rozhodol, že sa ti niečo nepáči, preto je na mieste použiť slovíčko nechcem a zinternalizovať si tak svoje vlastné ciele.

Vďaka tomuto jednoduchému triku konečne nebudeš mať pocit, že ťa do zmeny správania niečo alebo niekto núti, ale že ju naozaj chceš ty sám. "Ak si v reštaurácii objednávate napríklad burger, namiesto nemôžem si k nemu dať hranolky použite radšej nechcem si k nemu dať hranolky," radí psychologička. 

Na to, aby si sa zbavil zlozvykov, ti stačí jediné slovíčko
Zdroj: unsplash.com

Hovorí tiež, že ľudia, ktorí používajú "nechcem" namiesto "nemôžem" alebo "nesmiem", majú o 50 % vyššiu pravdepodobnosť, že vo svojich cieľoch uspejú. 

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Psychológovia radia aj v tom, ako svoje správanie úspešne redukovať a odolávať pokušeniam. Pokiaľ sa napríklad chceš vzdať užívania sociálnych sietí, skrátka si vymaž účet na Facebooku. Tak nebudeš mať neustále potrebu prihlásiť sa a skontrolovať si notifikácie. 

Odporúča sa, aby si zmeny vo svojom živote začal robiť ráno, pretože vtedy je naša vôľa o niečo silnejšia než večer. Chceš začať behávať? Tak nevyspávaj doobeda, nastav si budík a začni s aktívnym životom hneď od rána. 

Na to, aby si sa zbavil zlozvykov, ti stačí jediné slovíčko
Zdroj: unsplash.com
Domov
Zdieľať
Diskusia