Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. mája 2018, 17:59
Čas čítania 0:00
Adam Lukáč

Najlepšia káva v meste a originálna terasa v korune stromu. To je topoľčianska Kniha

ZAUJÍMAVOSTI KÁVA TOPOĽČANY
Uložiť Uložené

Ak si potrpíš na chutnom espresse alebo máš rád svojský dizajn, určite sa zastav v Topoľčanoch.

Topoľčany sú malé mesto a všetci sa tu dobre poznajú. Kaviarne tvoria súčasť každého dňa nejedného kávičkára. Samozrejme je tu veľa dobrých podnikov, ale naozaj dobrá káva je v Knihe. 

Väčšia časť budovy je vlastne kníhkupectvo a do zadnej časti majiteľ vybudoval útulnú kaviarničku. Interiér je dosť svojský a niekomu sa z neho môže točiť hlava. Prečo? Podlaha tu nie je úplne vodorovná, pri príchode mierne stúpa a prispôsobuje sa okoliu budovy. Nápad vznikol pri úpravách terénu počas výstavby. Zaujímavosťou je aj to, že v priestoroch kaviarne nenájdeš ani jeden roh v pravom uhle. Steny sú obklopené množstvom kníh a ak ťa náhodou nejaká zaujme, kľudne si ju môžeš prečítať. 

Najlepšia káva v meste a originálna terasa v korune stromu. To je topoľčianska Kniha
Zdroj: Juraj Filipeje

Na prvý pohľad vyzerajú stoly a plastové stoličky úplne obyčajne. Len málokto vie, že ide o luxusné sedenie od svetového dizajnéra menom Philippe Starck. Majiteľ Juraj Jánoš si celý podnik zariaďoval sám. Ak mu niečo napadlo, nechal si myšlienku zakresliť svojmu architektovi a následne ju zhmotnil. Tiež má rád kvalitné veci, za ktoré  sa nebojí priplatiť. Dôkazom toho je aj kávovar na zákazku presne podľa potrieb podniku. Ide o trojpákový stroj a každá hlava má svoj vlastný boiler pre čo najpresnejšiu teplotu vody. Môžeme s kľudom povedať, že za smiešne 1 euro aj 10 centov dostaneš espresso zo skoro 35 tisícového stroja. Kaviareň Kniha okrem parádnej mašiny používa aj kvalitné mlynce či reverznú osmózu pre filtráciu vody s pridaním správnych minerálov pre čo najlepšiu chuť kávy. 

Najlepšia káva v meste a originálna terasa v korune stromu. To je topoľčianska Kniha
Zdroj: Juraj Filipeje

Ak si pravý kávičkár a vadia ti bežné podniky s „pressom" alebo „picolom", tu dostaneš presne to, čo si vypýtaš a otázku malé alebo veľké nikto nerieši. Podľa zamestnancov je espresso len jedno. Samozrejmosťou sú aj iné kávy. Americano, latte, cappuccino s rôznymi obrázkami a po novom aj selfieccino. Áno, v Topoľčanoch si vychutnáš kávu s fotkou na pene. A vieš, čo je na tom najlepšie? Fotku ti vytlačia len za 20 centov navyše. 

Najlepšia káva v meste a originálna terasa v korune stromu. To je topoľčianska Kniha
Zdroj: Juraj Filipeje

Do akých šálok dostaneš kávu? Ako inak, do luxusných. Porcelán je samozrejmosťou. Pokiaľ si na servise potrpíš a chceš niečo omnoho viac, môžeš si vypýtať špeciálnu šálku podávanú ku káve Puerto Rico, čo je najdrahšia káva a paradoxne stojí len 2 eurá aj 10 centov. Ako sladidlo navyše dostaneš kokosový cukor ako zdravšiu formu. 

Odporúčané
Vlado zo Sorenu: Našich zákazníkov vídam bežne sedieť aj vo Vespe, nech si každý pije, čo chce Vlado zo Sorenu: Našich zákazníkov vídam bežne sedieť aj vo Vespe, nech si každý pije, čo chce 24. novembra 2023, 9:00

Si pivkár? Kniha čapuje ako jeden z mála podnikov pivo značky Erb z malého pivovaru v Banskej Štiavnici. Naozaj chutné alko, ale aj nealko ti načapujú s radosťou do zaujímavých krivých pohárov. V Erbe si pri výrobe piva zakladajú na prírodných surovinách a hlavne na poctivom varení. Preto svoju produkciu nezvyšujú a stále robia rovnako kvalitný nápoj z chmeľu. V Bratislave nájdeš len veľmi málo podnikov s čapovaným Erbom, a preto na topoľčianske pomery ide o raritu

Najlepšia káva v meste a originálna terasa v korune stromu. To je topoľčianska Kniha
Zdroj: Juraj Filipeje

Okrem výbornej kávy zákazníkov láka aj vydarená terasa. Nejde o klasiku s dáždnikmi a potiahnutou prevádzkou do ulice. Sedenie v korune stromov je tvorené kovovou konštrukciou. Nájdeš tu celkom 3 poschodia. Stredné je pre väčšie partie s pohodlným sedením či už na veľkej lavici, alebo na tulivakoch. Vrch je vybavený klasicky tromi stolmi a na prízemí sa z času na čas griluje. Burgre a hotdogy nie sú žiadnou výnimkou a pri podobných eventoch platí samozrejme akcia na pivko či iný alkohol. Aj keď večer býva trochu chladnejšie, tebe to vôbec nemusí vadiť. Buď sa zabalíš do deky, alebo ti ochotný personál zapne ohrievače, avšak tie sú len na strednom poschodí. 

Tak si to zhrňme. Skvelá káva, príjemné prostredie, originálny dizajn a množstvo kníh na čítanie. Ak teda nevieš, kam ísť v Topoľčanoch, Kniha určite stojí za vyskúšanie. Minimálne kvôli chutnému espressu

Domov
Zdieľať
Diskusia