Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2018, 18:22
Čas čítania 0:00
Sona O.

Juhokórejské mesto mali riadiť počítače a chcelo byť najmodernejším na svete. Nikto v ňom však nebýva a dnes pripomína skôr Černobyľ

ZAUJÍMAVOSTI JUŽNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Songdo vybudovali developeri za 40 miliárd dolárov. Všetko v ňom riadia počítače. Obyvateľom sľubovali inteligentné high-tech bývanie a prácu vo svetových firmách. Namiesto toho však mesto pripomína Černobyľ.

Južná Kórea je jednou z technologicky najvyspelejších krajín na svete. Už neraz nám vyrazili dych s futuristickými inováciami. Jednou z nich malo byť aj mesto budúcnosti Songdo. Songdo je však mestom duchov. Ani po 15 rokoch od začatia výstavby ešte nie je kompletne vybudované a žije v ňom menej ako štvrtina predpokladaného obyvateľstva. "Je to ako žiť v opustenom väzení," povedal jeden z obyvateľov. Celý projekt sa rozbehol v roku 2002. Investori optimisticky predpovedali, že mesto bude plne funkčné do roku 2008, potom sa termín posunul na rok 2015 a naposledy na rok 2022.

#songdo#oakwood#korea#incheon

Mesto budúcnosti malo odľahčiť Soul od prílivu nových prisťahovalcov. Hlavné mesto má už teraz viac ako 20 miliónov obyvateľov a trápia ho vážne problémy s preľudnením. Preto bolo Songdo postavené iba 40 km od hlavného mesta, problémom je však zlá dopravná situácia. Cesta do Soulu zaberie viac ako 2 hodiny

Okrem počítačov zabudovaných priamo v uliciach, špeciálnych žľabov na odpadky, ktoré smeti vysajú priamo z bytov a menia ich na elektrickú energiu, obyvateľom sľúbili aj nové pracovné možnosti pre svetové firmy, ktoré mali sídliť v podnikateľskej štvrti. Mesto však nedokáže prilákať obchodníkov, a tak ostáva 5 miliónov štvorcových metrov kancelárskych priestorov nevyužitých.

Songdo

Songdo sa malo pôvodne stať domovom pre viac ako 300 000 obyvateľov. Dnes v ňom žije iba niečo okolo 70 000. Malo sa v ňom nachádzať 80 000 apartmánov a 900 000 metrov štvorcových obchodných priestorov. Celým mestom sa tiahne štvorcový park nazývaný Central Park. Songdo malo byť postavené v americkom štýle, aby tak prilákalo aj viac cudzincov.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Klasické kórejské školy či škôlky by ste tu hľadali iba ťažko. Školstvo mesto budovalo na anglický a americký spôsob. Sídli tu napríklad Stony Brook University z New Yorku. "V meste sa nachádza veľa zahraničných škôl, nemocníc a obchodov, ale sú príliš drahé. Všetko je tu príliš drahé," hovorí jeden zo 70 000 miestnych. "Vysoké ceny ľudí odrádzajú a veľa z nich sa sťahuje naspäť do hlavného mesta." 

Embed from Getty Images

Investori ponúkajú možnosti na nákup luxusných nehnuteľností a to vo štvrti American Town. Developeri dúfajú, že do tejto časti prilákajú hlavne ľudí z USA, Veľkej Británie, Kanady a Austrálie. Nachádzať sa tu budú 2 veľké a 2 malé veže, ktoré sú momentálne v štádiu výstavby s 9000 apartmánmi. V roku 2014 investori tvrdili, že byty si už kúpilo 1 200 ľudí zo zahraničia, dúfajú, že nová štvrť by mohla priniesť až 21 % nárast obyvateľstva.  CEO projektu  Augustine Kim tvrdí, že American Town je zamerané hlavne na ľudí, ktorí opustili Severnú Kóreu pre život na západe a teraz sa chcú vrátiť späť domov. "Sú tak zamerení na prilákanie ľudí zo zahraničia, že zabudli na to, že miestni tu žijú tiež. Ak by znížili ceny, Songdo by sa mohlo stať najlepším mestom v Kórei." 

Odporúčané
Ervin si otvoril kórejské bistro: Kimči som kedysi robil v detskej vaničke a zakopával na záhrade v 50-kilových sudoch Ervin si otvoril kórejské bistro: Kimči som kedysi robil v detskej vaničke a zakopával na záhrade v 50-kilových sudoch 19. júla 2023, 9:30

Až 61 % projektu vlastní firma American Gale International, tá nikdy nepochybovala o úspechu mesta. Za dizajnom Songdu stojí newyorský architekt Kohn Pedersen Fox. Pracovnú silu a finančnú podporu Songdu dodalo jeho spriaznené mesto Incheon

Za štvrťou American Town sa nachádza bilbord so sloganom: "Sen Incheonu, vízia Kórey." Pravdou je však to, že mestu sa nedarí a ani vízie do budúcnosti nie sú nijako ružové. Už viac ako 50 firiem svoje pobočky v Songde zrušilo a doprava takmer vôbec nefunguje. 

The way to go songdo city

Bloger Ian James pre Korea expose napísal: "Je to nový druh mesta. Úplne umelé, starostlivo upravené, bez akýchkoľvek náznakov chudoby alebo úpadku a takmer prázdne. Je to ľudská púšť."

Mesto je absolútne zamerané na biznis. Neexistujú tu žiadne kultúrne budovy. Žiadne múzeá, divadlá ani kiná. 

V Songdo sa nachádza aj najvyšší mrakodrap v Južnej Kórei, je to Ázijské centrum obchodu a má až 65 poschodí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia