Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. marca 2018, 18:42
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Fajčiaci slon? Obrovské zviera si v prírodnej rezervácii užívalo dym z horiaceho stromu, za čím sa skrýva fascinujúci dôvod

ZAUJÍMAVOSTI SLON
Uložiť Uložené

Slonica si vymyslela vlastný spôsob, ako vyriešiť svoje problémy.

Fajčenie zvyčajne nie je obľúbenou aktivitou zvierat. O to viac sa odborníci v Indii čudovali, keď jeden z nich zachytil na kameru nezvyčajné správanie slonice žijúcej v prírodnej rezervácii Nagahrole. Slonica sa postavila vedľa horiaceho stromu a nielenže vdychovala dym, ešte si aj na dymiacom dreve zdanlivo pochutnávala. Drevo si strkala priamo do úst, čo odborníkov zaujalo.

Vedci z Wildlife Conservation Society rozmýšľali, prečo stojí slonica tak blízko pri horiacom strome a potom prišli s logickým vysvetlením, ktoré sa za tým ukrýva. Slonica mala zrejme tráviace problémy a nepokúšala sa kusy dreva fajčiť, aj keď vyfukovala oblaky dymu. Naopak, pravdepodobne sa pokúšala konzumovať drevené uhlie, ktoré organizmus dokáže viazať nebezpečné látky a toxíny.

Aj telo slonice funguje na rovnakom princípe ako naše, a tak niet divu, že zviera siahlo po prírodnom drevenom uhlí, zatiaľ čo my si živočíšne uhlie kupujeme v lekárňach. Správanie slonice len podčiarkuje vysokú inteligenciu týchto obrovských zvierat, ktoré sa po dlhých rokoch evolúcie naučili žiť v súlade s prírodou.  

Domov
Zdieľať
Diskusia