Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
 Článok vznikol v spolupráci s projektom Firmáreň.
4. apríla 2018, 17:56
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Na založenie vlastnej firmy nikdy nebol lepší čas. Slováci vymysleli projekt, vďaka ktorému už nebudeš musieť na úrad ani len vkročiť

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Otravnému behaniu po úradoch a nekonečným papierovačkám je, našťastie, koniec.

Mnoho ľudí má dnes kreatívne nápady pre vlastné podnikanie, ktoré by medzi ľuďmi rozhodne uspeli, no, bohužiaľ, sú odrádzaní spletitosťou slovenského obchodného práva. To pod nohy mnohokrát hádže poriadne veľké polená. Ak si chceš založiť firmu, s najväčšou pravdepodobnosťou to bude práve spoločnosť s ručením obmedzeným (s.r.o.).

Hromada ľudí najprv začína so živnosťou, no keď sa ich projekt rozbehne, približne po roku je ten správny čas na SRO. To však ani náhodou nie je hračkou a aj my sami spoznávame zástupy ľudí, ktorí sú v tejto oblasti jednoducho bezradní.

Stretli sme sa tak s Borisom Kukumbergom z portálu Firmáreň, kde sa okrem tvorby SRO starajú aj o živnosti či napríklad občianske združenia. Po krátkom rozhovore nám bolo jasné, že ľudí, ktorým legislatíva nie je úplne jasná alebo sa s ňou skrátka ani nechcú zaoberať, sú celé zástupy. Reč okamžite padla na tie najbežnejšie problémy, ktoré ľudia zažívajú a často márne hľadajú odpoveď. Mnoho z nich neovláda ani úplné základy, tak sa na ne poďme spoločne pozrieť.

Na založenie vlastnej firmy nikdy nebol lepší čas. Slováci vymysleli projekt, vďaka ktorému už nebudeš musieť na úrad ani len vkročiť
Zdroj: Firmáreň

Ako do SRO vložím základné imanie?

A ako vôbec úradom dokážem, že som tých povinných 5000 € vložil do svojej spoločnosti? Nuž, už od januára 2016 sa peniaze nemusia vkladať do banky. Takzvané základné imanie sa dokazuje podpisom špeciálneho vyhlásenia. To tvrdí, že všetci spoločníci svoje vklady poctivo odovzdali a následne skončili v pokladnici SRO.

Nikto tie peniaze nepotrebuje vidieť na vlastné oči. V podstate tak ide len o formalitu. Základné imanie totiž po vyzbieraní možno okamžite použiť na platenie firemných výdavkov a rozhodne ho netreba schovávať v žiadnom trezore ani na bankovom účte, ako si to mnohí predstavujú.

Na založenie vlastnej firmy nikdy nebol lepší čas. Slováci vymysleli projekt, vďaka ktorému už nebudeš musieť na úrad ani len vkročiť
Zdroj: pxhere.com

Musím platiť minimálnu daň, čiže daňovú licenciu?

Ešte v roku 2014 sa zaviedla takzvaná daňová licencia, teda minimálna suma, ktorú musí podnikateľ zaplatiť. Samozrejme, zmena ľudí poriadne rozvášnila a až rok 2018 je konečne tým, kedy sa toto hlúpe podnikanie zrušilo. Spomedzi predchádzajúcich rokov je tak ten najlepší čas na založenie novučičkej SRO práve teraz.

Možno si však počul, že tento rok sa ešte všetko platí po starom. Pochopiteľne, je to preto, že je marec a daňové priznanie sa vzťahuje na predchádzajúci rok. V marci roku 2019 už nové firmy nebudú musieť s daňovou licenciou vôbec rátať.

Na založenie vlastnej firmy nikdy nebol lepší čas. Slováci vymysleli projekt, vďaka ktorému už nebudeš musieť na úrad ani len vkročiť
Zdroj: Firmáreň

Pre podobné informácie je nutné na pravidelnej báze sledovať legislatívne zmeny a informovať sa na všemožných finančných webstránkach, čo je časovo mimoriadne náročné. Služby od Firmárne sa však o všetky podobné veci starajú a ty sa môžeš miesto nekonečného zisťovania, ako to vlastne celé je, zamerať na chod svojej firmy.

Čo sa mi oplatí viac? Živnosť alebo SRO?

Definitívne jedna z najzložitejších otázok. Všeobecne by sme odpoveď mohli zhrnúť do tvrdenia: Začni so živnosťou a po roku prejdi na SRO, no samozrejme, nič nie je univerzálne. A navyše, v mnohých prípadoch sa SRO oplatí omnoho viac.


Skvelým príkladom je napríklad rizikový biznis. Ak máš pochybných klientov, vyplatenie trvá dlho alebo nebodaj hrozí, že poškodíš drahý tovar, nad živnosťou radšej ani nerozmýšľaj. S ňou totiž ručíš celým svojím majetkom, zatiaľ čo pri SRO sa za prúsery zodpovedá firma, nie jej vlastník. Všetky osobné financie sú tak bezpečne oddelené od firemných.

Dlžím sociálke peniaze. Môžem si založiť SRO?

Toto sú presne tie zložité otázky, na ktoré sa ľudia na vlastnú päsť snažia zistiť odpoveď často aj hodiny. Odpoveď je jasné áno, ale treba sa poponáhľať. Dá sa to len do začiatku tohtoročného septembra. Štát nemá dôvod zatrhnúť založenie SRO aj napriek veľkým dlhom voči Sociálnej poisťovni. To však platí len do 31. augusta. Bez záväzkov je tiež zdravotná poisťovňa. Tvoj finančný stav tam nikto skúmať nebude.

Štát si však dáva veľký pozor na daňový úrad. Tam dlh skrátka mať nemôžeš a prísne pravidlo sa zatiaľ nemá meniť. Založenie SRO ti jednoducho štát nepovolí.

Na založenie vlastnej firmy nikdy nebol lepší čas. Slováci vymysleli projekt, vďaka ktorému už nebudeš musieť na úrad ani len vkročiť
Zdroj: pixabay.com

Musím na založenie SRO mať elektronický podpis?

Aj Slovensko sa raz za čas posunie technologicky dopredu a od začiatku tohto roka sa udialo viacero dôležitých zmien. Nás však teraz zaujíma len zmena v komunikácii s úradmi. Na kontakt s daňovým skrz všemožné zásielky a listy už môžeš zabudnúť, SRO-čky totiž musia všetko podávať elektronicky a nechýba ani povinnosť mať založenú dátovú schránku.

Firmáreň však dokáže všetko vyriešiť za teba a ty za celý ten čas nebudeš musieť na daňový úrad ani len pomyslieť, eID je pre teba prakticky zbytočné. Na nekonečné vybavovačky sa môžeš jednoducho vykašľať, o komunikáciu s úradmi sa totiž postarajú, zatiaľ čo ty sa môžeš naplno sústrediť na hromadenie zisku. Namiesto kôpky papierov z otravného úradu stačí podpísať tie, ktoré získaš od Firmárne. Ak už však elektronický podpis máš, samozrejme to ničomu neuškodí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia