Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2018, 13:31
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Prvá transplantácia hlavy bude desivým zážitkom. Lekári varujú pred bolesťou, ktorú ešte nikdy nikto nezažil

ZAUJÍMAVOSTI ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Presun celej hlavy na iné telo je mimoriadne náročný zákrok.

Medicína sa posúva míľovými krokmi dopredu a dnes už dokážeme transplantovať takmer každú časť ľudského tela. Jednou z výnimiek je však hlava a všetky jej príslušné orgány. Odstrániť človeku celú hlavu a pripevniť ju na iné telo si ešte netrúfol žiaden z expertov po celom svete, no už v júni tohto roka sa o to pokúsi Sergio Canavero, taliansky chirurg.

Expert už má pripravený presný chirurgický plán a čo viac, našiel dokonca aj testovací subjekt. Ním sa stane Rus Valerij Spiridonov trpiaci Werdnig-Hoffamovou chorobou, ktorý stráca kontrolu nad vlastným telom a čoskoro veľmi pravdepodobne umrie. Rozhodol sa tak poslúžiť vede. Canavero načrtol gigantickú operáciu pozostávajúcu zo 150 doktorov a sestričiek, ktorá bude trvať až 36 hodín. Vo finále si však verí.

Prvá transplantácia hlavy bude desivým zážitkom. Lekári varujú pred bolesťou, ktorú ešte nikdy nikto nezažil
Zdroj: pxhere.com

Jeho kolegovia sú však omnoho skeptickejší. Dr. Hunt Batjer, prezident Americkej asociácie neurochirurgov, celý nápad neschvaľuje, spolu s inými expertmi sa totiž zhoduje na tom, že výsledok by mohol byť omnoho horší než smrť. Totiž pri transplantácii akéhokoľvek orgánu ho nestačí len prepojiť so zvyškom ľudského tela. Treba tiež počkať, či ho telo prijme alebo ho bude vnímať ako invazívny orgán a nasadí voči nemu svoj imunitný systém, čo ústi v ešte väčšie problémy.


V takomto prípade zvyčajne treba celý orgán odstrániť a nahradiť úplne novým, no problémov pri transplantácii hlavy je hneď viacero. Tým najväčším je darcovstvo. Oblička je jedna vec, no len veľmi málo ľudí je ochotných venovať svoj život v prospech niekoho iného. Niekto by mohol argumentovať, že vzácne orgány ako pečeň sa predsa niekoľkokrát za týždeň nájdu, no záleží aj na zosnulom. Nie je takmer nikoho snom byť pochovaný alebo spopolnený bez hlavy, kde sa nachádza náš mozog a tým pádom aj myšlienky, spomienky, minulosť a vízie do budúcnosti.

Prvá transplantácia hlavy bude desivým zážitkom. Lekári varujú pred bolesťou, ktorú ešte nikdy nikto nezažil
Zdroj: maxpixel

Ak sa zvyšné časti tela rozhodnú hlavu a jej orgány neprijať, nastanú problémy. Orgány síce fungovať budú, no v ideálnom stave by potrebovali dlhší čas pokoj, aby sa zoznámili so zvyškom ľudského tela a zotavili. Pri problémoch budú na orgány hlavy útočiť všemožné obranné systémy. Nie je jasné, ako to bude pociťovať samotný pacient, no experti sa jednoznačne zhodujú na osude horšom než smrť. Najčastejšie skloňovaným termínom je slovo šialenstvo, no bolesť môže byť tak silná, že o nej pacient nebude schopný dať ani vedieť. Nikto na planéte ju vraj ešte nezažil.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Navyše, mnoho vedcov si kladie otázku, či má transplantácia hlavy vôbec reálny prínos. Jasné, ak pôjde všetko podľa plánu, príjemca bude pokračovať v živote, no za akú cenu? To opäť nevieme a ukázať nám to dokáže len čas a experimenty, no existuje niekoľko variantov. Človek môže prísť o svoje spomienky a pamäť, no tiež nemusí ani vedieť, ako sa ovláda ľudské telo, keďže sa nachádza v úplne novom.

Prvá transplantácia hlavy bude desivým zážitkom. Lekári varujú pred bolesťou, ktorú ešte nikdy nikto nezažil
Zdroj: pixabay.com


Ďalší pohľad na vec hovorí o tom, či v skutočnosti ide o darovanie hlavy alebo zvyšku ľudského tela. Spomínaný experiment je pre vedecké účely, no technicky hlava ako riadiaci orgán predstavuje hlavnú jednotku a telo sa stáva darom. Príjemcom by teda v budúcnosti mohol byť práve ten, ktorého hlava je pripevňovaná na cudzie ľudské telo.

Domov
Zdieľať
Diskusia