Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2018, 22:26
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Estónci si za symbol nového okresu demokraticky zvolili marihuanový list. Aj keď je kanabis v krajine zakázaný, vláda im symbol schváli

ZAUJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložiť Uložené

V Estónsku sa zaviazali udržiavať demokratické princípy.

V Estónsku vznikol minulý rok nový okres s názvom Kanepi. Vytvorili ho zlúčením troch starších a menších okresov, a tak nastala pre nových obyvateľov dôležitá chvíľa. Nový okres potreboval vlastný symbol, ktorý by ho vedel reprezentovať a miestni obyvatelia dostali šancu rozhodnúť o ňom v demokratickom hlasovaní.

Hlasovať mohlo 15-tisíc ľudí, pričom až 12-tisíc z nich si zvolilo za nový symbol marihuanový list. Marihuana je síce v Estónsku ešte stále ilegálna, ale vláda sa už stihla vyjadriť, že okresu Kanepi nebude pri výbere symbolu brániť. List marihuany pritom nepatrí medzi nevídané symboly na lokálnej úrovni, ba čo viac, slovo kanep dokonca v estónskom jazyku znamená kanabis.

Estónci si za symbol nového okresu demokraticky zvolili marihuanový list. Aj keď je kanabis v krajine zakázaný, vláda im symbol schváli
Zdroj: KANEPI MUNICIPALITY

Momentálne bude vybraný dizajn smerovať do národnej organizácie spravujúcej erby a symboly, pričom jeho vzhľad musia oficiálne potvrdiť aj zástupcovia vlády, čo by malo byť už len formalitou. Marihuana sa podľa člena vlády Gerta Uiboeda používala v erboch a symboloch už množstvo storočí, a tak niet dôvodu, prečo by si ju nemohli v roku 2018 zvoliť aj ľudia v demokratickom štáte.  

Domov
Zdieľať
Diskusia