Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. februára 2018, 11:10
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Šťastie si v skutočnosti za peniaze kúpiš. Čím si bohatší, tým lepšie sa podľa vedcov máš

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Staré známe príslovie nie je úplne pravdivé.

O tom, že si môžu bohatí ľudia kúpiť takmer všetko, na čo pomyslia, niet pochýb, no mnoho ľudí sa snaží utešovať tým, že ich život je v skutočnosti temné miesto plné bezcitného pragmatizmu a utrpenia. Na túto tému vzniklo aj mnoho seriálov či filmov a myšlienka bola mnohokrát rovnaká. Za peniaze si kúpiš všetko okrem šťastia – a niekedy aj lásky. Tvrdí to aj samotné príslovie starých materí, Šťastie si za peniaze nekúpiš, no to vôbec nie je pravda.

Nedávny výskum publikovaný v Personality and Social Psychology Bulletin totiž uvádza veci na pravú mieru a prezrádza, že viac peňazí sa naozaj viaže ku šťastnejšiemu životu. Do štúdie bolo zapojených viac než 4 000 milionárov, ktorí pomohli odpovedať na otázku už dlho trápiacu ekonómov či behaviorálnych psychológov.

A výsledok nie je len náhodný. Výskumy totiž ukazujú, že čím viac bohatstva, tým šťastnejší život človek vedie a pokiaľ si peniaze navyše zarobil sám, jeho životná satisfakcia je na ešte vyššej úrovni. Dediči či šťastne oženení alebo vydatí milionári sú omnoho menej šťastnými než tí, ktorí si všetko oddreli. 

Odporúčané
Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo 20. apríla 2024, 16:30

Aj samotní milionári však túžia po väčších hromadách dolároviek. Na otázku, koľko peňazí by museli mať, aby sa na stupnici od 1 do 10 cítili na desiatku, odpovedali bizarne obrovské čísla. Ani tí najbohatší z nás teda neprežívajú vysnívaný život, no podľa vedcov sú nakoniec predsa len šťastnejší než my ostatní.

Šťastie si v skutočnosti za peniaze kúpiš. Čím si bohatší, tým lepšie sa podľa vedcov máš
Zdroj: Paramount Pictures
Domov
Zdieľať
Diskusia