Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. februára 2018, 15:00
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

Problematika pravej a umelej kožušiny je čoraz horúcejšou témou. Naposledy sa o nej rozhovoril uznávaný módny návrhár Tom Ford

MÓDA
Uložiť Uložené

Módne spoločnosti začínajú byť voči kožušinám skeptické.

Kožušina je obzvlášť obľúbenou témou vo svetovej móde. Niektorí dizajnéri ju vo svojich kolekciách využívajú hojne, iní skromnejšie a sú dokonca i takí, ktorí sa jej za každú cenu vyhýbajú. Kontroverzný materiál je jedným z najlukratívnejších a najluxusnejších, aký si môžeš v súčasnosti zaobstarať. Existuje však hneď niekoľko názorov, ktoré sa ku nej vyjadrujú kladne, ale aj záporne. Značka  Gucci napríklad iba prednedávnom avizovala ukončenie jej používania a o tejto téme sa naposledy rozhovoril tiež uznávaný módny návrhár Tom Ford.

Problematika pravej a umelej kožušiny je čoraz horúcejšou témou. Naposledy sa o nej rozhovoril uznávaný módny návrhár Tom Ford
Zdroj: Solve Sundsbo / Tom Ford

Americký návrhár je už takmer rok vegánom, ktorým sa stal po zhliadnutí filmu What the Health. Pre magazín Women's Wear Daily uviedol: "Keď sa zo zdravotného hľadiska pozriete na spôsob, akým sa s mäsom narába predtým, než príde ku spotrebiteľovi, nemyslím si, že by som tieto veci mal ďalej jesť."

Samozrejme, jeho osobné rozhodnutie sa do istej miery odzrkadlilo i na jeho profesionálnej práci pre svoju renomovanú značku. "Nie som pripravený povedať, že som kožušinu prestal používať, ale vo svojich kolekciách som ju do značnej miery obmedzil, prípadne pracujem s vedľajšími produktami z potravinárskej výroby." Tom Ford teda miesto fariem, na ktorých chovajú zvieratá výhradne pre kožušinu, volí potravinárske závody, v ktorých je kožušina vedľajším produktom.

Ďalej sa rozhovoril tiež o tom, že používanie umelej kožušiny nie je ani zďaleka také etické, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. "Takisto ma veľmi mrzí umelá kožušina, pretože je príšerná pre životné prostredie. Ľudia si myslia, že umelá kožušina je na jedno použitie. Po niekoľkých sezónach ju vyhodia, avšak nemyslia na to, že nie je biologicky rozložiteľná. Je to ropný produkt. Vysoko toxický. Pravá kožušina je recyklovateľná. Okrem toho ju ponosíte i 30 rokov a prenecháte svojim deťom" - dodáva návrhár.

Tak či onak, umelá i pravá kožušina sa snáď nikdy neprestane predávať. Nás však zaujíma i tvoj názor na túto problematiku. Podeľ sa s ním v komentároch.

Domov
Zdieľať
Diskusia