Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2018, 19:14
Čas čítania 0:00
Radka T.

Bývalá módna fotografka kritizuje štylizovanie modeliek ako mŕtvol a sexuálnych obetí

MÓDA
Uložiť Uložené

Mŕtvolné pózy môže kompenzovať zobrazovanie žien ako silných osobností.

Štylizovanie modeliek do zvláštnych pozícií pripomínajúcich mŕtvoly či obete sexuálneho násilia nie je v módnych magazínoch či reklamných kampaniach až také výnimočné, no niektorým to prekáža čím ďalej, tým viac. Najnovšie sa ozvala bývalá módna fotografka Jennifer Moss

Moss pracovala ako módna fotografka v Los Angeles. Keďže je už matkou dcéry, vyobrazovanie modeliek ako mŕtvol ju začína znepokojovať. Začala preto podrobnejšie študovať časopisy, aby prišla na to, prečo aj špičkové značky zvyknú modelky zobrazovať v znepokojujúcich pózach. Na základe toho zaradila obrázky až do štyroch skupín, kde je stavanie modeliek do pozície obetí či mŕtvol len jednou z rušivých kategórií.  

V prvej kategórii vidí ženy, ako keby boli vystrašené, prípadne ako obete, modelky pôsobia vydesene alebo mŕtvo. V druhej si všíma zameranie na ženy ako sexuálne objekty - s roztiahnutými nohami alebo vyzlečené v ležiacej polohe. Ďalším problémom je podľa nej zobrazovanie modeliek príliš detinsky, naivne pri čom sa využíva submisívny jazyk. Modelky sa pozerajú kamsi inam a sú mierne zhrbené. A poslednou kategóriu je koncept „jedna z mnohých“, zobrazenie, kde ľudia nevidia ženskú tvár či individualitu, ale len produkt.

Podľa bývalej fotografky je posolstvom takéhoto zobrazovania, že tak je to atraktívne či okázalé. „Aby ste boli poddajné, plaché, vystrašené,“ vyhlásila Moss. Avšak podľa nej sa novým trendom začína konečne stávať úplný opak, takže až také zlé to s reklamami a módnymi editoriálmi snáď nebude.

Zábery silných a šťastných žien, keď modelky pozerajú priamo do fotoaparátu a vzbudzujú dojem úspechu, sú opozitom voči mŕtvolným alebo sexuálne poddajným pózam. S tým súhlasia aj skutoční odborníci, ktorí sa vyznajú vo svete magazínov a módy. Napríklad Jayne Pickering z Marie Claire tvrdí, že modelky by mali pôsobiť nielen sexi, ale aj drzo. Navyše, v časoch, keď Hollywood bojuje proti sexizmu, sa môže zobrazovanie modeliek ako silných a sebavedomých žien stať dôležitým trendom. 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Bally (@bally),

 

Príspevok, ktorý zdieľa Bally (@bally),

Domov
Zdieľať
Diskusia