Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2018, 11:24
Čas čítania 0:00
Radka T.

Prečo ľudia s pribúdajúcim vekom čoraz horšie znášajú opicu?

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL VEK
Uložiť Uložené

Ak ti už ťahá na tridsiatku, nemusíš ani prehýriť noc. Stačia tri poháriky a druhý deň môže byť pre teba peklom.

Spomínaš na časy, keď si mohol piť hoci aj každú noc a na druhý deň si bol svieži ako rybička? Jedno ani druhé s pribúdajúcim vekom u väčšiny populácie nehrozí. Čím sú ľudia starší, tým horšie sa im po pár pohárikoch ide na druhý deň do práce, a tak radšej hýria cez víkend. Lenže na druhý deň je to pre nich aj tak peklo. Opica skrátka už nie je to, čo kedysi bývala a ak ti ťahá na tridsiatku, možno aj ty patríš k ľuďom, ktorí v utrpení preležia celý deň.

Samozrejme, s alkoholom to netreba preháňať v žiadnom prípade, no veľa ľudí si aj tak pravidelne dopraje viac ako jeden pohárik za večer. No kým mladý organizmus si s alkoholom v tele dokáže celkom dobre porátať, s pribúdajúcim vekom to býva čoraz ťažšie. Čo teda vlastne spôsobuje, že čím sú ľudia starší, tým mávajú po prehýrenej noci alebo hoci len po troch pohároch vína väčšie bolesti hlavy, cítia sa nepríjemne, unavene, prípadne ich trápia žalúdočné nevoľnosti?

Prečo ľudia s pribúdajúcim vekom čoraz horšie znášajú opicu?
Zdroj: commons.wikimedia.org/order_242

Podľa jednej z hypotéz za to môže menej pečeňových enzýmov, ktoré so starnutím už nefungujú tak efektívne. Myslí si to George Koob z Národného inštitútu pre zneužívanie alkoholu a alkoholizmus (NIAAA). Enzýmy sú zodpovedné za metabolizáciu alkoholu, no ak už nefungujú tak efektívne, alkohol ostáva v tele dlhšie, čo predlžuje stav hovorovo známy ako opica. Avšak iba o fungovaní pečene to nie je.

Odporúčané
Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? 19. februára 2024, 9:30

Ako roky pribúdajú, mení sa ľudské telo i spôsobom, akým spracúva alkohol. U starších ľudí je menší podiel vody v tele, čo znižuje objem tekutiny, v ktorej môže napríklad alkohol prúdiť. Aj to môže viesť k vyššej koncentrácii alkoholu v tele. 

Imúnny voči starnutiu nie je ani mozog. Netreba si myslieť, že pitie alkoholu naň nemá negatívny vplyv, ale čo sa týka veku, sú to práve mladší ľudia, ktorí majú väčšiu mozgovú plasticitu. Vďaka tomu sa organizmus dokáže zotaviť rýchlejšie. Problémom je aj to, že čím sú ľudia starší, tým viac liekov zvyknú užívať. Kombinácia liekov a alkoholu nie je pritom najšťastnejšou, napríklad antacidá môžu potenciálne zvýšiť koncentráciu alkoholu v krvi a zosilniť vedľajšie účinky sedatív. 

Prečo ľudia s pribúdajúcim vekom čoraz horšie znášajú opicu?
Zdroj: Pixabay

Profesorka klinickej psychológie na Kalifornskej univerzite Lara Ray povedala, že za problémom horšej opice môže byť aj to, že čím je človek starší, tým menej často pije alkohol, a tak sa tolerancia naň znižuje. Pri starnutí sa stráca aj svalová hmota a nahrádza ju tuk. V dôsledku toho sa môže alkoholický drink postarať o väčšiu opitosť a v dôsledku vyššieho telesného tuku telo alkohol i horšie spracuje. Ray preto odporúča piť alkohol pomalšie a dopriať si viac vody alebo iných tekutín na jeho zriedenie. 

Odporúčané
Po suchom februári schudneš a budeš lepšie spať. Zvládnuť ti ho pomôže apka, cukríky aj rady od Braňa Mojseja Po suchom februári schudneš a budeš lepšie spať. Zvládnuť ti ho pomôže apka, cukríky aj rady od Braňa Mojseja 22. januára 2024, 14:30

Profesor Marc Schuckit má však k problému horšieho vysporiadania sa s alkoholom v tele oveľa prozaickejšie vysvetlenie. Opica je jednoducho znakom toho, že človek pil veľa alkoholu, a to v akomkoľvek veku. „Nepríjemnú opicu máte z jednoduchého dôvodu - vaše telo reaguje zle na množstvo alkoholu, ktorý ste vypili,“ konštatoval. Jedinou nápravou alebo prevenciou je preto piť menej alebo nepiť vôbec

Prečo ľudia s pribúdajúcim vekom čoraz horšie znášajú opicu?
Zdroj: Pexels
Domov
Zdieľať
Diskusia