Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. februára 2018, 15:08
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Zakladateľ IKEA roky skrýval tajomstvo o svojej nacistickej minulosti. Verboval mladých ľudí, aj keď bol jeho prvý pracovník Žid

ZAUJÍMAVOSTI IKEA NACIZMUS
Uložiť Uložené

Ingvar Kamprad mal za sebou nelichotivú minulosť.

Uprostred druhej svetovej vojny založil spoločnosť, ktorá sa v nasledujúcich desaťročiach vypracovala na jedného z najväčších svetových nábytkárskych gigantov, ale zakladateľ IKEA Ingvar Kamprad dlhé roky skrýval hrozivé tajomstvá. Niet pochýb o tom, že Kamprad mal v sebe podnikateľského ducha už od útleho detstva, pretože ako malý chlapec predával čokoľvek, z čoho mohol zarobiť nejaké peniaze, a tak zbieral lesné plody a potom ich ponúkal na trhu.

V sedemnástich rokoch však zistil, že na trhu existuje diera v oblasti predaja nábytku, a preto zobral svoje iniciály a začiatočné písmeno z názvu rodinnej farmy, aby vďaka tomu mohla vzniknúť IKEA. V roku 1943, keď svoju spoločnosť založil, však Ingvar Kamprad začal pôsobiť aj v ďalšej organizácii a nešlo o žiadne podnikateľské združenie.


Kamprad vstúpil do švédskej fašistickej skupiny, prakticky odnože nemeckej strany NSDAP vo Švédsku, ktoré sa v druhej svetovej vojne rozhodlo zostať neutrálne. Fašisti napriek tomu dokázali v krajine vybudovať slušné základy svojej chorej ideológie a šíriť ich s veľkou radosťou pomáhal aj samotný Kamprad.

Odporúčané
5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 8. mája 2023, 12:00

Zakladateľ IKEA sa rýchlo stal podporovateľom muža menom Per Engdahl, ktorý sa stal vodcom fašistickej skupiny vo Švédsku, a podporoval Hitlerove Nemecko natoľko, že na stretnutiach hnutia vykrikoval, aby sa Švédsko vo vojne pridalo na stranu nacistov. Kamprad sa mal dokonca aktívne podieľať aj na hnutí Nordic Youth, čo bola mládežnícka fašistická organizácia, ale tento predpoklad nebol nikdy oficiálne potvrdený.

Na druhej strane, samotný Kamprad priznal svoju aktivitu vo fašistických hnutiach, ktorá bola dokonca na takej úrovni, že zakladateľ IKEA zabezpečoval aj nábor nových členov. Kamprad teda prechádzal po Švédsku a snažil sa presvedčiť čoraz viac ľudí, aby sa pridali ku fašistickému hnutiu, pričom sa predpokladalo, že Kamprad mal vo švédskej fašistickej organizácii aj oficiálne postavenie. Svedčí o tom aj fakt, že v roku 1950 dokonca pozval spomínaného vodcu miestnych fašistov Engdahla na vlastnú svadbu a ani po desiatkach rokov neuznal, že Engdahl bol zlým človekom.


Aktivita mladého podnikateľa vo fašistických kruhoch prerástla až do takej výšky, že bol o ňom vo švédskej tajnej polícii vytvorený špeciálny spis, a tak niet pochýb o tom, že Kamprad fašistickú ideológiu naplno podporoval. Paradoxne preto vyznieva jeho vzťah s najlepším kamarátom a prvým zamestnancom, ktorého okrem zakladateľa IKEA získala.

Odporúčané
Boli sme na Fuorisalone 2023: Oslávili sme 80. výročie Ikea a videli sme ikonické vintage kúsky, ktoré nájdeš už len v múzeu Boli sme na Fuorisalone 2023: Oslávili sme 80. výročie Ikea a videli sme ikonické vintage kúsky, ktoré nájdeš už len v múzeu 23. apríla 2023, 13:00

Otto Ullmann sa do Švédska dostal po tom, čo ušiel z nacistického Nemecka a dostal príležitosť žiť na rodinnej farme rodiny Kampradovcov, pričom z Nemecka musel ujsť kvôli svojmu židovskému pôvodu. Jeho rodičia boli nacistami zavraždení počas holokaustu, a tak vyznieva jeho vzťah s Kampradom ešte bizarnejšie, pretože Kamprad po celé tie roky dokázal pred Ullmannom tajiť skutočnosť, že podporoval ideológiu a režim, ktorý ho pripravil o rodičov.

Práve Ullmann mal byť prvým človekom, ktorému Kamprad zavolal a ospravedlnil sa v čase, keď sa informácie o jeho fašistickej minulosti konečne dostali na verejnosť. Nacistickú minulosť objavila až správa vo švédskom časopise na začiatku 90. rokov minulého storočia a neskôr bližšie objasnila aj kniha, ktorú napísala Elisabeth Asbrink až v roku 2011.


Švédsky miliardár sa po prevalení temnej minulosti nesnažil svoje aktivity vo fašistickom hnutí zakrývať a pri viacerých príležitostiach ich otvorene priznal. V tom čase bola IKEA už obrovským svetovým gigantom a množstvo ľudí zostalo zaskočených v momente, keď sa dozvedeli, koho v minulom storočí jej zakladateľ podporoval. Kamprad dokonca napísal aj dlhočízny list svojim tisícom zamestnancom v spoločnosti a neustále sa snažil prosiť o odpustenie za to, čo robil ako mladý chlapec bez toho, aby si uvedomoval následky svojho konania.

Odporúčané
Najsadistickejší nacista dal vešať nahé zdravotníčky a prikázal dobodať 500 detí. Od Jozefa Tisa dostal vyznamenanie Najsadistickejší nacista dal vešať nahé zdravotníčky a prikázal dobodať 500 detí. Od Jozefa Tisa dostal vyznamenanie 20. apríla 2023, 9:30

Aj keď mu väčšina ľudí jeho činy odpustila, dodnes sa nájdu skupiny, ktoré spoločnosť IKEA ignorujú a budú ju ignorovať aj naďalej. Nezáleží im na tom, či bol švédsky miliardár skromný človek jazdiaci na svojom starom Volve, ale skôr na tom, že podporoval jeden z najhorších režimov na svete.

Domov
Zdieľať
Diskusia