Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2018, 16:21
Čas čítania 0:00
Radka T.

Mladej dobrodružke sa muži vysmievali, aby radšej robila sendviče. Po dobytí Južného pólu im poslala brilantný odkaz

Uložiť Uložené

Šikovná tínedžerka zdolala po Severnom i Južný pól.

Mladučká Austrálčanka Jade Hameister má len 16 rokov, no na svojom konte ohromné úspechy. Stala sa totiž najmladšou dobyvateľkou Južného pólu. Už predtým pritom podnikla náročnú výpravu i na Severný pól. To všetko za mimoriadne náročných podmienok, keď musela vynaložiť veľké úsilie, aby si dokázala zachovať pozitívny prístup.

Jade rada vyráža na náročné a dobrodružné trasy ďaleko za ľudským komfortom už roky. Severný pól dobyla, keď mala 14 rokov. Vtedy prešla 160-kilometrov dlhú trasu. Keď mala 12 rokov, vystúpila na Kościuszkov vrch v Austrálii. Okrem toho má za sebou aj prejdenie viac ako 500-kilometrovej trasy v Grónsku. Ďalší úspech, ale i rekord dosiahla tento rok v januári, keď sa jej podarilo dobyť spomínaný Južný pól.

Z výpravy na Južnom póle sa vrátila len nedávno. Za 37 dní prešla skoro 600 kilometrov na lyžiach, pričom za sebou ťahala sánky s 50-kilovým nákladom. Cestu zvládla úplne sama, hoci z diaľky na ňu dával pozor otec i fotografický tím z National Geographic. Podľa skúseného sprievodcu Erica Phlipsa išlo za 25 rokov, čo sa venuje polárnemu vedeniu, o najťažšie poveternostné podmienky vôbec

„Vietor a extrémny chlad boli neúprosné a brutálne,“ opísala mladá Austrálčanka. Napriek tomu svoj cieľ dokázala dotiahnuť do úspešného konca a pre niektorých „fanúšikov“ si prichystala ešte jedno prekvapenie. Nedalo jej totiž nespomenúť si na hlúpe poznámky, keď ešte v roku 2016 prehovorila na konferencii TEDx. Na mladé dievčatá či ženy apelovala, aby sa nebáli búrať hranice stereotypu, ignorovali spoločenské tlaky a nebáli sa dobrodružstva. Na to však niektorí muži v bezpečnom prostredí internetového komentovania zareagovali svojským spôsobom, keď sa jej vysmiali. 

„Dobre zlato, môžeš si nájsť úspešného manžela a urobiť mu sendvič,“ napísal jeden z trolov. Ide pritom o výraz používaný za účelom výsmechu s tým, že žena by radšej mala ostať v kuchyni. Teraz však Jade neprajníkom „vytrela zrak“. Neodpustila si totiž možnosť pripraviť toľko omieľaný sendvič a odfotiť sa s ním na Južnom póle. „Teraz lyžujte 37 dní a 600 kilometrov na Južný pól a môžete ho zjesť,“ pripísala k fotke brilantnú odpoveď mladá dievčina. 

Domov
Zdieľať
Diskusia