Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2018, 14:48
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Zoo vo Švédsku zabila už 9 levíčat, pretože nezapadli do svorky. Vraj má ísť o štandardnú procedúru, ak levy nevedia integrovať

ZAUJÍMAVOSTI ŠVÉDSKO
Uložiť Uložené

Konanie švédskej zoologickej záhrady laická verejnosť nechápe.

Ak príde reč na ochraňovanie prírody a zvierat v nej žijúcich, často sa stredobodom pozornosti stávajú aj ohrozené zvieratá. Levy na tom síce nie sú úplne najhoršie v porovnaní s mnohými ďalšími druhmi, ale aj tak na ich populáciu treba dávať dobrý pozor. Na verejnosť však prenikli informácie zo švédskej zoologickej záhrady Boras Djurpark, kde museli zamestnanci utratiť až deväť perfektne zdravých levíčat kvôli tomu, že ich nedokázali integrovať do existujúcej svorky a zostali tak navyše.

Šéf zoologickej záhrady Bo Kjellson priznal, že za posledných šesť rokov bolo utratených až deväť levíčat. Rozhodnutie nepovažuje z pozície riaditeľa zoologickej záhrady ako zvláštne, pretože sa podľa neho snažili levy predať, alebo ich premiestniť do rozdielnej zoo, kde by o nich mali záujem, avšak žiadna potenciálna zoologická záhrada vraj mláďatá nemohla prijať.


Odporúčané
Karolina vraj prespala 32 rokov života. Keď sa prebudila, bola z nej dospelá žena Karolina vraj prespala 32 rokov života. Keď sa prebudila, bola z nej dospelá žena 7. októbra 2023, 9:30

Po tom, čo sa ich agresivita v rámci svorky stupňovala, bolo potrebné zasiahnuť, a tak boli levíčatá poslané na smrť. Utratené levíčatá mali dokonca mená Potter, Weasley, Simba, Rafiki, Nala, Kiara, Kovu a Banzai, takže viaceré z nich boli inšpirované populárnou kultúrou a zabité boli postupne od roku 2012.

Kjellson sa na margo utratenia levíčat vyjadril, že ide o prírodnú cestu, ako sa nadbytočných zvierat zbaviť. Informácie o úmrtiach nechce zoologická záhrada držať v tajnosti, pričom jej šéf povedal, že ak v budúcnosti začne akýkoľvek jedinec vykazovať známky agresivity a nebude možné ho vo svorke udržať, zoologická záhrada sa ho pokúsi premiestniť a ak to nebude možné, potom bude opäť utratený.

Domov
Zdieľať
Diskusia