Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2018, 11:29
Čas čítania 0:00
Radka T.

Najhlúpejšie a najnebezpečnejšie heslá, aké boli ľudia schopní používať ešte aj v roku 2017

TECH
Uložiť Uložené

Absolútnym víťazom je číselná kombinácia 123456.

Aj napriek tomu, že bezpečnostní experti neustále upozorňujú na dôležitosť hesiel, aké používame na internete, aj v roku 2017 sa našli ľudia, čo si z toho ťažkú hlavu nerobia. Je priam neuveriteľné, že v štatistike najhorších hesiel vedie číselná kombinácia 123456.

Dať si trochu námahy pri tvorbe hesla nikdy nie je na škodu. Je totiž faktom, že internetových podvodníkov pribúda a nikto nemôže mať istotu, že práve jeho sa tento problém nebude raz týkať. Stále je však dosť ľudí, ktorí ako heslo používajú napríklad mená svojich domácich miláčikov či svoj dátum narodenia. To ale stále nie je v rámci hesiel to najhoršie. 

Rebríček tých najhorších hesiel za rok 2017, ktoré sa rovnako tak dajú považovať za hlúpe i nebezpečné, urobila a zverejnila spoločnosť SplashData. A keďže sa ku koncu starého alebo na úplnom začiatku nového roka všetko zvykne bilancovať, nesmie chýbať ani štatistika z internetového sveta.

Najhlúpejšie a najnebezpečnejšie heslá, aké boli ľudia schopní používať ešte aj  v roku 2017
Zdroj: flickr.com/Automobile Italia

Absolútnym víťazom je už vyššie spomínaná číselná kombinácia 123456. Ľudia si skrátka stále robia heslá z tých najjednoduchších možností na klávesnici. Dokazuje to skoro celá prvá päťka nelichotivej štatistiky, napríklad heslá 12345678 (3. miesto), qwerty (4. miesto), čo je prvých šesť písmen na klávesnici zľava, a 12345 (5. miesto). Na druhom mieste sa ocitlo slovo password, čo v preklade znamená heslo.

Obrovskú „kreativitu“ ľudí dokazujú aj ďalšie časté heslá, ako napríklad 123456789, admin, abc123, 12341234, aaaaaa či asdf.

Najhlúpejšie a najnebezpečnejšie heslá, aké boli ľudia schopní používať ešte aj  v roku 2017
Zdroj: Pixabay

Dôvod, prečo si volíme takéto doslova primitívne heslá, je však prozaický. „Pre väčšinu ľudí je to otázka pohodlia. Nechceme mať dlhé, bláznivo znejúce heslá, ktorá si treba pamätať. Vyberáme si jednoduché heslá a používame ich všade, čo je ale pre hackerov extrémne jednoduché,“ povedal pre NBC News Ryan Merchant zo spoločnosti Dashlane.

Správnemu výberu hesla - a rozhodne nie výberu jedného a toho istého hesla pre všetky účty - však treba venovať pozornosť. Heslo by malo pozostávať z viacerých znakov, teda by malo byť dlhšie a vyhnúť sa treba spomínaným jednoduchým kombináciám, ľahkým a známym frázam alebo čomukoľvek, čo sa dá nájsť na sociálnej sieti užívateľa. 

Domov
Zdieľať
Diskusia