Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2018, 13:29
Čas čítania 0:00
Martin Zachar

10 zaujímavostí o hokeji, ktoré si pravdepodobne nevedel

ZAUJÍMAVOSTI HOKEJ
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Prinášame vám 10 zábavných faktov o tomto krásnom zimnom športe.

Zimné olympijské hry sú v plnom prúde a jedným z najsledovanejších športov bude nepochybne hokejový turnaj. Aj bez účasti hráčov NHL to budú na ľade bez debát kvalitné zápolenia. A napriek tomu, že hokej nám Slovákom už neprináša toľko radosti ako pred rokmi, pripravili sme si pre vás zopár zaujímavostí z tejto najdynamickejšej kolektívnej hry.

1. Postup vďaka minci

V kanadskom meste Calgary sa minulý rok odohralo zápolenie s rozporuplným koncom. Bol to zápas play off, čiže musel mať víťaza. Po 60 minútach zápasu medzi mládežníckymi tímami Buffalo Wranglers a Calgary Royals svietilo skóre 4:4. Organizátori stretnutia však nemali čas na predĺženie, ktoré malo nasledovať.

A tak sa rozhodli pre samostatné nájazdy. Narýchlo však rozuzlenie nepriniesli. No a keďže ľad bol vtedy rezervovaný iba do určitej doby, rozhodol hod mincou. Ďalej postúpili „spravodlivo“ hráči Buffalo Wranglers.

2. Najdlhší zápas

Odohral sa v Nórsku medzi Storhamarom a Sarpsborgom. Našťastie to nebol prípad ako v Calgary a hráči mohli zápas dohrať. Písali sme našťastie? Títo hráči by možno napokon radšej tiež brali hod mincou, lenže na začiatku predĺženia ešte netušili, čo ich čaká. Stretnutie trvalo niečo vyše 217 minút. Tých hokejových. V reálnom čase ubehlo takmer 9 hodín. Bufety na štadióne už boli prázdne a diváci (a tiež hráči) dopĺňali energiu vďaka okolitým reštauráciám. Polícia zaznamenala niekoľko telefonátov od ľudí, ktorých blízki boli na hokeji. Niektorých z nich považovali za nezvestných...

Odporúčané
KVÍZ: Miroslav Šatan či Marián Gáborík? Uhádni, ktorý slovenský hokejista strelil viac gólov v NHL KVÍZ: Miroslav Šatan či Marián Gáborík? Uhádni, ktorý slovenský hokejista strelil viac gólov v NHL 9. marca 2024, 15:30

Na konci boli víťazi taktiež porazenými a porazení taktiež víťazmi. Mimochodom, vyhral Storhamar. Konečné skóre sa klasickým zapisovaním dá vyobraziť takto:

Storhamar 2:1 8OT Sparta Sarpsborg (0:0, 1:0, 0:1, 0:0, 0:0, 0:0, 0:0, 0:0, 0:0, 0:0, 1:0)

Gól v predĺžení, ktorý bol vykúpením.

3. Gretzky draftovaný nebol, za to neexistujúci hráč draftovaný bol!

Čože? Ako je to možné? Jednoducho. Draftová lotéria funguje s rôznymi pravidlami v NHL od roku 1963. Ale v dobe, kedy akurát Gretzky prechádzal do veľkého seniorského hokeja, bol hráčom Edmontonu Oilers. No a „Olejári“ v tom čase hrali v konkurenčnej súťaži WHA. Tá akurát zanikla, resp. niektoré jej tímy sa pričlenili do NHL. Gretzky sa teda nedostal na draft, ale plynule vošiel do NHL v roku 1979 ako 18-ročný hráč zazmluvnený Edmontonu.

Najlepší hráč všetkých čias teda draftovaný nebol, zatiaľ čo na draft sa dostal aj jeden neexistujúci hokejista. Bol ním v roku 1974 Taro Tsujimoto, draftovalo ho Buffalo Sabres, ktorého predstavitelia si dovolili takýto žart. Vymysleli si meno a aj klub, v ktorom akože hrával - Tokio Katana (skvele sa hodilo k Sabres – šable). V tej dobe sa takéto niečo nedalo len tak ľahko overiť, a tak mal vymyslený Japonec chvíľu aj svoje miesto v šatni, kde dokonca visel dres s jeho menom.

4. Legenda #68

Reč bude samozrejme o čoskoro 46-ročnom veteránovi z Kladna. Nedávno vykorčuľoval pravdepodobne na svoj posledný zápas NHL. Bolo tak tomu posledný deň v roku 2017. Kedy ale bol jeho prvý zápas? Vtipne môžeme poznamenať, že ak sa niečo v našich životoch stalo veľmi, veľmi dávno, môžeme príbeh začať vetičkou „v čase, keď Jágr začínal v NHL“. Jeho čísla sú impozantné, zastavili sa na hodnotách: 1733 zápasov a v nich 1921 bodov (766+1155) v základnej časti. Pritom Jágr zažil tri štrajky NHL a tiež hral tri roky v KHL.

Odporúčané
KVÍZ: Si verný fanúšik slovenského hokeja? Vyskúšaj odpovedať na všetky otázky bez chyby KVÍZ: Si verný fanúšik slovenského hokeja? Vyskúšaj odpovedať na všetky otázky bez chyby 8. decembra 2023, 10:00

Buďme teraz trošku maximalisti a predstavme si, že by sa v NHL žiadny štrajk neudial a navyše by Jarda neodišiel na tri sezóny do Omsku. Výpočtami vás tu zaťažovať nejdeme, ale snažili sme sa zohľadňovať jeho produktivitu v časoch, kedy práve v NHL z rôznych dôvodov nehral (aj vzhľadom na zranenia).

Dlhovekosť + vyhýbanie sa zraneniam + obrovská kvalita = výnimočné štatistiky. Suma sumárum, z našich výpočtov nám vyšlo, že od októbra 1990 až do dnes mohol mať Jágr na konte teoreticky už 2107 zápasov a v nich 2226 bodov v základnej čast NHL.

10 zaujímavostí o hokeji, ktoré si pravdepodobne nevedel
Zdroj: wikipedia/Michael Miller

5. Brankárka v NHL

Ženský hokej je oproti tomu mužskému poriadne v úzadí. Najlepšie hokejistky si však už neraz merali sily priamo medzi mužmi. Nežnejšie pohlavie tak má dokonca zastúpenie aj v NHL. Síce to bol iba prípravný zápas a nepochybne šlo tiež o marketingový ťah. Kanadská brankárka však vošla do histórie.

Manon Rhéaume už mala odchytaných viacero zápasov medzi mužmi v nižších zámorských ligách. A 23. septembra 1992 sa jej podarilo v drese Tampa Bay Lightning odchytať prvú tretinu, v ktorej ju hráči St. Louis Blues prekonali dvakrát. O rok si pripísala v drese Tampy ďalší takýto zápas proti Bostonu Bruins.

10 zaujímavostí o hokeji, ktoré si pravdepodobne nevedel
Zdroj: wikipedia/Krista Windsor

6. Bitka Slovákov v NHL

Klziská NHL brázdilo v jej histórii viac ako 8 desiatok hráčov spod Tatier. V ďalekej cudzine väčšinou krajania držia pokope. Aj slovenskí hokejisti v NHL sa medzi sebou poznajú, sú v kontakte a nepriateľmi sa stávajú iba na 60 minút počas zápasov ich tímov.

NHL je svedkom množstva bitiek. A možno to niekoho prekvapí, ale pobili sa v nej aj Slováci medzi sebou. A dokonca poznáme takéto prípady dva.

V marci roku 2006 sa v zápase Pittsburghu s Ottawou neraz zaiskrilo. V tretej tretine sa do seba pustili Andrej Meszároš a Tomáš Surový. Druhému menovanému sa nepáčil zákrok Meszároša na hviezdneho spoluhráča Crosbyho a bitka bola na svete. V tom istom zápase sa bil aj Zdeno Chára, ktorý bol tiež aktérom druhej rýdzo slovenskej bitky v NHL. V decembri roku 2008 totiž zhodil rukavice a pobil sa s iným Slovákom – Borisom Valábikom. Stalo sa to v súboji Bostonu Bruins a Atlanty Trashers.

7. Rekordéri Štrbák a Petrovický

Tak si teda ešte trochu zaspomínajme na tie krásne časy našej hokejovej slávy. Pokiaľ sa chcel niekto pred rokmi dostať do našej reprezentácie, jeho výkony museli byť extratrieda. Na také niečo bolo nutné hrať v dobrej lige, podľa možností v dobrom tíme a ešte aj tam byť lídrom.

Odporúčané
KVÍZ: Marián Hossa, Tomáš Tatar alebo Miro Šatan. Kto z našich hokejistov získal Stanley Cup? KVÍZ: Marián Hossa, Tomáš Tatar alebo Miro Šatan. Kto z našich hokejistov získal Stanley Cup? 23. novembra 2023, 11:30

Martin Štrbák nepatril medzi stálice v nejakom klube. Vystriedal ich skutočne dosť. Jeho rekord spočíva v tom, že sa v drese našej reprezentácie dostal na vrcholové podujatie ako hráč deviatich rôznych tímov – Litvínov, Vsetín (obidva Česko), Jaroslavľ (Rusko), Hämeenlinna (Fínsko), Pittsburgh Penguins (NHL), CSKA Moskva (Rusko), Magnitogorsk (Rusko), Dynamo Moskva (KHL), Balašicha (KHL).

Róbert Petrovický bol jedným z najväčších talentov nášho hokeja. Ten bohužiaľ nepretavil do takej miery, ako si mnohí želali. Napokon sa z neho stal naozajstný svetobežník. Za svoju kariéru vystriedal, ak dobre počítame, 23 rôznych klubov.

8. Demitra majster sveta

Náš milovaný a žiaľ nebohý Demitra je držiteľom bronzovej medaile z hokejových MS 2003. Rok predtým, kedy sa naši chlapci tešili zo zlata, v tíme chýbal, pretože hral play off v NHL. Ak si ale myslíte, že titul majstra sveta v jeho vitríne chýba, mýlite sa.

Pavol Demitra bol súčasťou hokejbalového tímu Slovenska, ktorý v roku 1999 vybojoval titul na MS. Konal sa vo Zvolene a vo finálovom zápase proti Kanade sme sa tešili z výhry 3:2 po samostatných nájazdoch. Ten svoj premenila aj slovenská hokejová legenda. A mimochodom, v tomto zlatom tíme hral napr. aj Jozef Stümpel či Richard Zedník.

9. Prečo bol Demitra draftovaný až v 9. kole?

Je to úsmevná historka, no keď sa práve odohrávala, mladý Demitra mal slzy na krajíčku. Pred draftom v roku 1993 bol Demitra hodnotený ako 9-ty najlepší Euópan. No na samotnom drafte jeho meno nie a nie zaznieť. Keď sa tak nestalo ani po ôsmom kole, mladý Trenčan sa rozplakal a poriadne nešťastný a nasrdený sa pomaly vybral preč zo štadióna, kde draft prebiehal. V tom to ale konečne prišlo. Siahla po ňom Ottawa.

Odporúčané
Slovenská hokejová reprezentácia získala „zlato“. Obľúbená značka Slovákov sa stala novou posilou nášho hokejového tímu Slovenská hokejová reprezentácia získala „zlato“. Obľúbená značka Slovákov sa stala novou posilou nášho hokejového tímu 7. novembra 2023, 15:30

Hlavný skaut tohto tímu si všimol Demitru, ktorý bol ešte stále voľný. Vôbec tomu nerozumel, pretože na zozname nedraftovaných hráčov nebol. Stala sa proste chyba. V dnešnom svete plnom kvánt informácií a moderných technológii si to nevieme predstaviť, ale pred 25 rokmi to bola realita. A tak sa stalo, že hráč vybraný až v 9. kole dosiahol druhý najlepší bodový priemer spomedzi všetkých hráčov draftovaných v tom roku.

Našim hviezdam zmysel pre humor nechýba.

10. Zlato z MS a titul z Wimbledonu

Ešte pred pár rokmi behal po svete človek, ktorý bol držiteľom titulu majstra sveta v hokeji a zároveň bol víťazom Wimbledonu. Dnes si to sotva vieme predstaviť, ale v minulom storočí sa takéto niečo podarilo Jaroslavovi Drobnému. Rodák z Prahy získal hokejové zlato v roku 1947 a o rok neskôr vybojoval s reprezentáciou Československa striebro na ZOH vo Švajčiarsku.

Popritom hrával vrcholový tenis a už v roku 1946 hral finále French Open. Z 5 finálových účastí na tomto turnaji vydoloval dva tituly (1951 a 1952) a z troch finále vo Wimbledone vyťažil titul jeden (1954).

Najväčšie tenisové úspechy však dosiahol ako občan Egypta. Pár mesiacov po komunistickom prevrate opustil rodnú krajinu a domov hľadal inde. Neúspešne sa pokúšal získať občianstvo Švajčiarska či USA, napokon mu záchranné lano hodil Egypt. Je teda veľkou škodou, že o tento unikátny zápis do športovej histórie sa Československo musí deliť s ďalšou krajinou...

Jaroslav Drobný ako hokejista i tenista.

10 zaujímavostí o hokeji, ktoré si pravdepodobne nevedel
Zdroj: oldtennis.cz

A ešte tu máme pre vás trojitý BONUS:

Legendárny japonský vlastenec.

Fanúšik vs. hokejista, v hlavných úlohách KARMA!

A na záver nezabudnuteľný Lacov "riťák" zo ZOH v Soči.

10 zaujímavostí o hokeji, ktoré si pravdepodobne nevedel
Zdroj: imgur.com
Domov
Zdieľať
Diskusia