Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2017, 16:50
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Svet objavil úplne novú formu hmoty! Ku pevnému, kvapalnému a plynnému skupenstvu sa pridáva vzrušujúce excitónium

ZAUJÍMAVOSTI VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Prelomový objav priniesol úplne nový spôsob, ako môže hmota existovať.

Z prvých ročníkov tvojho putovania hodinami fyziky určite vieš, že máme kvapalné, plynné a pevné skupenstvo. To však nie je úplne tak pravda, pretože tieto tri sú len základné a na Zemi najbežnejšie spôsoby, ako sa môže akákoľvek látka správať. Skupenstiev je totiž o niečo viac, spomeňme napríklad záhadnú plazmu, o ktorej toho vieme len veľmi málo a tvorí vyše 99 % nášho vesmíru. Aj so samotnou plazmou sa však vieme pomerne jednoducho dostať do kontaktu. S neustálymi objavmi v mikrosvete, ktorý prináša úplne nové možnosti, je to však pre bežných ľudí omnoho ťažšie.

A práve z výskumu mikročastíc pochádza úplne nové skupenstvo, ktoré objavili vedci z University of Illinois. Takzvané excitónium je ohromne veľká vec, pretože ho môže nadobudnúť takmer každá látka - rovnako ako kvapalné či napríklad plynné skupenstvo. O excitóniu sa už uvažuje vyše päťdesiat rokov, kedy ho predpovedal teoretický fyzik Bert Halperin. Odvtedy sa vedci snažili dokázať i vyvrátiť jeho existenciu a práve skupine amerických výskumníkov sa to konečne podarilo.

Svet objavil úplne novú formu hmoty! Ku pevnému, kvapalnému a plynnému skupenstvu sa pridáva vzrušujúce excitónium
Zdroj: atlas

Je veľmi ťažké si predstaviť niečo, čo nie je pevnou, plynnou ani kvapalnou hmotou, no excitónium je zvláštny stav hmatateľnej hmoty, ktorú nadobúda plyn (teda, zatiaľ sa to podarilo len s héliom) pri jeho extrémne rýchlom ochladení na teploty blízko absolútnej nuly, čo je vyše -273 °C. Excitónium veľmi dobre izoluje, neprepúšťa takmer žiadne teplo, môže sa správať ako polovodič a je uchopiteľné, no nie celkom. V podstate ide o niečo medzi pevnou hmotou a plynom. Objav excitónia vyrojil obrovské množstvo otázok a vyrobiť ho nie je až také zložité, je tak veľmi pravdepodobné, že o novom skupenstve ešte budeme počuť a raz sa môže v našich životoch pokojne stať tak populárnym, ako sú pevné, plynné či kvapalné skupenstvá.

Domov
Zdieľať
Diskusia