Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. decembra 2017, 17:34
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Severná Kórea tvrdí, že Kim Čong-un vie ovládať počasie. Na 2700 metrov vysokú horu vyšiel len v poltopánkach pod bezoblačným nebom

ZAUJÍMAVOSTI SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Pán počasia si trochu vyšiel do hôr.

Propaganda šíriaca sa v Severnej Kórei je pre väčšinu západného sveta smiešna a bizarná, avšak miestne médiá a štátna mašinéria neprestávajú prekvapovať informáciami, ktoré pravidelne zverejňujú. Najnovšie sa neohrozený vodca KĽDR Kim Čong-un vydal na najvyššiu horu svojej krajiny, ktorá má posvätný status, pretože podľa oficiálnej štátnej legendy sa tam narodil Kim Il-Song, čo je prvý vodca Severnej Kórey po skončení druhej svetovej vojny. Súčasný líder krajiny zvládol výstup na horu, ktorá je dokonca v skutočnosti sopkou, aj takto v decembri, keď sú podmienky ešte oveľa menej pohostinné, ale ani to mu nezabránilo v ľahkej turistike na vrchol vo výške cez 2700 metrov nad morom.


Najvtipnejšie na zverejnených fotkách je to, že sa po hore Kim Čong-un prechádza v bezchybne upravenom kabáte a naleštených poltopánkach, takže sa pravdepodobne nešplhal po svahoch po vlastných nohách, ale v kórejskej televízii bol jeho výstup prezentovaný ako úplná samozrejmosť a akoby toho nebolo dosť, Kim Čong-un dokonca na horu vyšiel poľahky kvôli tomu, že je pánom počasia a rozkázal matke prírode, aby poveternostné podmienky zmiernila. Počasie bolo na hore v čase jeho návštevy naozaj ukážkové, pretože na oblohe nebolo ani obláčika, ale namiesto návštevy posvätnej hory riešia médiá najmä dôvod, prečo tam vodca KĽDR zašiel. Zvyčajne sa tam chodieva pokochať panorámou krátko pred tým, než popraví človeka s vysokou hodnosťou, alebo urobí radikálnejší krok, pretože v minulosti sa na nej objavil pred testom jadrovej hlavice či viacerými popravami.

Odporúčané
V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) 23. februára 2024, 9:30


Domov
Zdieľať
Diskusia