Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
29. novembra 2017, 12:00
Čas čítania 0:00
Radka T.

Taliani sú na svoju pizzu takí hrdí, že zozbierali podpisy, aby sa dostala na zoznam UNESCO. Chcú ju ochrániť pred fastfoodovými gigantmi

GASTRO PIZZA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Talianom prekáža viacero vecí, ktoré ich slávnu pizzu prznia.

Aj keď dobrú pizzu vedia urobiť už takmer kdekoľvek, Taliani prisahajú na to, že ich pizza je jednoznačne tá najlepšia na svete. A teraz to chcú mať aj čierne na bielom. Zozbierali totiž podpisy pod petíciu, aby bolo možné zapísať pizzu na zoznam UNESCO

Talianom sa už podarilo zozbierať dva milióny podpisov. Záleží im na tom, aby sa na zoznam chránených tradícií dostala vychýrená neapolská pizza. Nejde len o to, aby sa ich pizza stala súčasťou Svetového dedičstva, Taliani si ju totiž chcú predovšetým chrániť.

Taliani sú na svoju pizzu takí hrdí, že zozbierali podpisy, aby sa dostala na zoznam UNESCO. Chcú ju ochrániť pred fastfoodovými gigantmi
Zdroj: Max Pixel

Je pre nich nedôstojné, ak je napríklad súčasťou pizze ananás, dresing, kukurica, krevety či iné ohavnosti, píše denník Telegraph. Podľa nich by sa mali používať len talianske suroviny. Súčasťou ideálnej pizze by mali byť hlavne kvalitné droždie, čerstvé paradajky, mozzarella či bazalka. 

A hoci je neapolská pizza už od roku 2010 uznaná ako zaručená tradičná špecialita, cieľom je zabezpečiť jej medzinárodné uznanie. Pizza by mala byť podľa Talianov chránená pred potravinovým pirátstvom. Prekáža im aj to, že túto ich súčasť národnej kultúry ohrozujú zahraničné plagiáty, smernice Európskej únie či fastfoodové giganty. 

Domov
Zdieľať
Diskusia