Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2017, 12:18
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vedci prišli s implantátom v mozgu, ktorý výrazne zlepšuje ľudskú pamäť. Do hlavy vysiela elektrické impulzy

TECH
Uložiť Uložené

Kalifornskí vedci prišli s revolučným vynálezom.

Mozgovými implantátmi sa dnes zaoberá mnoho veľkých technologických ikon, od amerického ministerstva obrany, cez Elona Muska až po prestížne zahraničné technologické inštitúty, akadémie a univerzity. Každá z týchto inštitúcií však skúma iné sféry a za iným účelom. Prvé úspechy len pred niekoľkými hodinami ohlásila University of Southern California, teda presnejšie tím vedcov vedený profesorom menom Song.

Im sa podarilo vymyslieť funkčný mozgový implantát, no nebude použitý ako zákerná a masová vražedná vojnová zbraň. Vedci totiž odprezentovali doplnok, ktorý doslova zlepšuje pamäť. Tím vedcov najprv na základe elektród determinoval, čo je to ideálna pamäť a aké mozgové procesy sa vlastne dejú, keď sa niečo snažíme zapamätať. Následne prišla na rad optimalizácia a snaha zistiť, ako takéto procesy podporiť a zvýšiť výkonnosť mozgu. Riešením sú špeciálne implantáty, miniatúrne elektródy, ktoré elektrickými impulzami stimulujú určité časti mozgu tak, aby bola jeho výkonnosť v určitej sfére omnoho výraznejšia.

Vedci prišli s implantátom v mozgu, ktorý výrazne zlepšuje ľudskú pamäť. Do hlavy vysiela elektrické impulzy
Zdroj: ajeofj3

Vedci použili už vložené elektródy v pacientoch s epilepsiou, no implantovať takéto zariadenia nie je problém aj netrpiacej časti populácie. A výsledky hovoria jasne. Pri stimulácii mozgu sa stala takzvaná pracovná pamäť (working memory) výkonnejšou až o 25 percenta a krátkodobá pamäť o 15 percent. Nič podobné sa ešte nikdy nikomu nepodarilo a aj keď sa podobná pamäť môže napríklad hodiť tebe pred testom, zariadenia pravdepodobne poputujú do medicínskej sféry, kde by mohli meniť životy pacientom s Alzheimerovou chorobou.

Domov
Zdieľať
Diskusia