Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2017, 19:17
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Desať zástupkýň nežnejšieho pohlavia pôsobiacich pred rokom 2010, bez ktorých by dnes nebol ženský rap na Slovensku

HUDBA
Uložiť Uložené

So slovenskými raperkami sa v posledných mesiacoch roztrhlo vrece, a tak si pri tejto príležitosti zaspomínajme na začiatky ženského rapu.

Aj keď si to možno veľa mladších fanúšikov neuvedomuje, nežnejšie pohlavie v rapovom žánri na Slovensku figuruje prakticky od jeho úplných počiatkov. Síce v trochu inej podobe a značne ovplyvnené R'n'B, no ak napriek tomu na bolo na ženských reprezentantkách badať veľa konkrétnych prvkov, ktoré dnes nazývame rapom. Už vtedy si pravdepodobne drvivá väčšina svoje texty písala sama a keďže sa mimo sólovej tvorby vyjadrovali hlavne do rapových beatov, jednoducho sa museli do veľkej miery prispôsobiť aj frázovaním. 

Niektoré sa raperkami cítili viac, iné menej, no v konečnom dôsledku sa všetky postarali o to, aby ženský rap v našich končinách získal rešpekt. Dnes sme si pre vás pripravili výber viacerých speváčok aj striktných raperiek, ktoré sme počúvali ešte pred rokom 2010 a ja verím, že mnohí z vás si s úsmevom radi zaspomínajú s nami. 

Mladšie ročníky si aspoň budú mať možnosť porovnať, kam sa za tie roky hudba posunula a všetci ostatní si možno uvedomia, že pôsobenie žien v Slovenskom rape v súčasnosti nie je náhoda alebo niekoho bezduchý výmysel, pretože nežné pohlavie bolo súčasťou najrozšírenejšieho žánru na svete od úplných začiatkov. 

Desať zástupkýň nežnejšieho pohlavia pôsobiacich pred rokom 2010, bez ktorých by dnes nebol ženský rap na Slovensku

Suverénne najzásadnejšou ženskou raperkou bola dlhé roky ZetUZetA, ktorú nielen komunita, ale aj fanúšikovia brali ako plnohodnotnú súčasť scény a prakticky ju ani od mužškých kolegov zvláštnejšie neodlišovali. Zetka bola známou postavou slovenského rapu aj vďaka svojej práci pre už mŕtvy portál hiphop.sk a v konečnom dôsledku ju asi môžeme označiť za legendu. Okrem sólovej dráhy spolupracovala s veľkým počtom známych mien a primárne inklinovala ku klasickým sídliskovým témam. Že to myslí naozaj vážne, potvrdila svojou účasťou na freestyle battloch a my by sme si teraz radi pripomenuli ten snáď najznámejší so Zverkym. 

Pre mňa osobne je táto skladba definíciou doby, v ktorej vznikla. Na Grimasovom producentskom albume Kdo dá vác sme nenašli žiadnu zlú skladbu a jednou z najobľúbenejších bol určite tento uličný duet Kaidžasa s Malou Evou. Mladší fanúšikovia pravdepodobne o Malej Eve nikdy nepočuli, no aj napriek tomu, že išlo o jej jediný známy hudobný pokus, sa tým skalnejším dostala navždy do pamäti. 

Tinu už predstavovať nikomu nie je potrebné a rovnako ani viac než legendárnu skladbu Vaša. Vtedy ešte speváčka na plný úväzok mala vždy hudobne blízko aj k raperom, s ktorými má do dnešného dňa na konte nespočetné množstvo skladieb. Tina je vlastne jedinou interpretkou, ktorá si svoju pozíciu udržuje do dnešného dňa, avšak už si stihla vytvoriť aj rapové alterego MiniMo. Pod tým žiaľ aktuálne vystupuje len veľmi zriedka, no my veríme, že jej čas ešte príde. 

Ešte okolo roku 2007 sme si pôvodne mysleli, že dvojica raperiek z Prievidze má našliapnuté na veľkú kariéru. Hovorili si Predstawa a okrem spoluprác s menami ako DMS či Kali zvládli vydať vlastný plnohodnotný album. Vtedy však ešte pravdepodobne nebolo Slovensko pripravené na to, aby ženský rap prijalo aj na koncertoch a keďže sa tým nedokázali živiť, boli nútené dať si permanentnú pauzu. V minulom roku ešte ohlásili comeback aj s jednou skladbou, no tam to všetko už asi nadobro skončilo. 

Dara Rolins je pochopiteľne hlavne speváčkou a do rapu sa nikdy nasilu nehrnula. Do článku sme ju však kvôli tejto skladbe museli zapojiť, keďže ide o ikonickú záležitosť pre všetkých pamätníkov. Darinka však s interpretmi rapového žánru spolupracuje rada a za všetko hovorí aj skutočnosť, že má jedného doma. Suverénne najúspešnejšia hudobníčka už svoj kredit rapu odovzdala a spravila tak pre neho všetko, čo bolo v jej silách. Nuž a táto skladba je len veľkou čerešničkou na torte. 

Najaktuálnejšie informácie hovoria o tom, že speváčka Misha už ukončila svoju kariéru. My sa na chvíľku vrátime do čias, kedy jej išla karta najviac - a teda do roku 2006 k spolupráci s Moem a Opakom. Misha v tej dobe vyhrávala najprestížnejšie ceny a bola považovaná za úspešnú interpretku, takže skutočnosť, že spolupracovala s rapermi, žánru bez pochýb pomohla. Snáď ju ešte niekto na hosťovačku zavolá. 

Vedeli ste, že Kristína z tejto skladby je presne tá istá Kristína, ktorá dnes vypredáva obrovské priestory a neprestajne ju rotujú rádia? V začiatkoch okolo roku 2007 mala možnosť spolupracovať s vtedy úspešným Opakom, aj vďaka čomu sa s veľkou pravdepodobnosťou dostala do povedomia širšieho publika. Aj po desiatich rokoch nemáme pocit, že sme sa ocitli v stroji času a skladba Som Tvoja by sa pokojne mohla dostať s kvalitnejším zvukom do rádií hneď dnes. 

A do tretice si Opak vyskúšal spoluprácu aj so speváčkou Sash, ktorú môžeš poznať napríklad aj zo skladby Branči Kováč. Žiaľ, po týchto spoluprácach sme už o nej v rámci rapu nepočuli a s veľkou pravdepodobnosťou už v súčasnosti v hudobnom priemysle nepôsobí, prípadne majú s kapelou Funkiez pauzu alebo len kompletne nefunkčné stránky.

Zoznam speváčok a reperiek uzatvára herečka Katka Winterová, ktorá mala možnosť objaviť sa na dvoch veľmi zásadných skladbách pri formovaní československej rapovej scény. Du dolu a Dávej bacha určite pozná každý skalný fanúšik, a tak snáď ani nie je potrebné nič dodávať. Katka už v hudbe nepôsobí a venuje sa moderovaniu a tiež herectvu v Národnom divadle. 

Veríme, že pre mnohých z vás bol tento článok poučný a aspoň trochu rozšíril obzory tým, ktorí sa narodili v tomto storočí.

Domov
Zdieľať
Diskusia