Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
7. novembra 2017, 14:00
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Mala zmierňovať bolesti pacientov, no miesto toho žerie telá narkomanov. Droga krokodíl prišla priamo z pekla

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Je mocná, lacná a veľmi nebezpečná. Z človeka, ktorý jej podľahne, sa stane živá mŕtvola.

Keď bola v roku 1932 na pôde USA po prvýkrát syntetizovaná látka desomorfín, zrejme nikto ani len netušil, že by sa z nej mohla na začiatku 21. storočia stať dostupnejšia alternatíva heroínu. Ulica jej o niekoľko dekád neskôr dala pracovný názov krokodíl a do pôvodného zloženia, aké kedysi plánovali využívať lekári na utišovanie bolesti, primiešala hneď niekoľko ďalších zložiek vrátane benzínu či takého riedidla, aby trošku vylepšila už aj bez toho doslova ohromujúci účinok. 

Videá nižšie nie sú pre slabé žalúdky

Preto nie je žiadnym veľkým prekvapením, že svojich užívateľov doslova premieňa na zombíkov, ktorým odpadávajú kusy tela priamo pred ich očami. Prudký rozmach krokodíla nebol však náhoda, ale výsledok pritvrdenia ruskej vlády v boji s výrobou a distribúciou neustále populárnejšieho heroínu. Lacná aj pomerne nenáročná výroba ho po roku 2003 vyniesla až na samotné výslnie sveta ruských narkomanov.

"Svoje meno táto devastujúca droga získala podľa výzoru pokožky narkomana, ktorý jej podľahne. Vďaka toxickým nečistotám, ktoré krokodíl obsahuje, sa po čase začína lúpať v kusoch, obnažuje tkanivo až na kosť a nastáva gangréna, pri ktorej je nutná amputácia končatín."

Droga sa navyše postupom času stala tak populárna, že okolo roku 2010 prilákala obrovskú mediálnu pozornosť z viacerých kútov planéty. Medzinárodné spravodajstvo zrazu ovládli znetvorené telá bezradných užívateľov, ktoré v Rusku nakoniec prispeli k sprísneniu dohľadu nad predajom vybraných druhov liekov, aby obmedzili nelegálny obchod, zvýšili ceny a tým pomohli obmedziť rast počtu závislých. 

Miesto náhrady morfia peklo na Zemi

Po spomínanej syntéze desomorfínu zo začiatku 30. rokov 20. storočia prišli na rad aj patenty či prvé farmaceutické produkty s obsahom tejto účinnej látky. Jeden z nich niesol názov Permonid a bol dostupný vo Švajčiarsku, kde mal miestnym lekárom slúžiť ako alternatíva za morfium, pretože pri zmierňovaní bolestí dokázal podať až 10-násobne silnejší účinok. 

Ako ukázali testy na zvieratách, účinok mal okrem toho aj podstatne rýchlejší nástup či dokonca vyššiu efektivitu, no trval pomerne krátko a okrem toho existovala i celkom slušná pravdepodobnosť, že pacient zostane závislý. Preto sa ambiciózna látka nedočkala v lekárstve širokého využitia, ale len bohatého množstva pokusov po zisku hladného farmaceutického priemyslu, ktorý chcel silou mocou dokázať, že táto náhrada morfia predsa len môže byť bez akýchkoľvek obáv podávaná širokej verejnosti, čiže pacientom trpiacim neznesiteľnými bolesťami.

Zo snahy však nič nebolo a ospevovaný potenciál desomorfínu začal pomaličky, ale isto upadať do zabudnutia. Nie ale príliš na dlho.

Po roku 2000 totiž chytil druhý dych. V tej dobe sa začal dostávať do stredobodu pozornosti ruských výrobcov a distribútorov tvrdých drôg, nie lekárov. Díleri začali hľadať niečo, čo by mohli ponúkať potenciálnym zákazníkom miesto rozšíreného heroínu, po ktorom začala ísť miestna vláda ako nikdy predtým. Zdraženie polosyntetického opiátu tak spôsobilo, že narkomani začali prichádzať do styku s takzvaným krokodílom. Najväčší boom odštartoval niekedy v priebehu roka 2003, a to priamo na Sibíri.

Alternatíva bola predsa podstatne lacnejšia a dala sa zohnať takmer na každom kroku, tak prečo jej nedať počas zlých časov aspoň jednu šancu?

Cena gramu heroínu: od 50 do 100 eur

Cena dózy s krokodílom: okolo 5 eur

Výhoda tu tkvela ako v jednoduchej výrobe z kodeínu, tak aj vo viac ako dobrej dostupnosti jednotlivých látok, ktoré sú v takom prípade potrebné. Na výdaj liekov sa vtedy ešte nevyžadoval recept. Díleri tak mohli vďaka nízkym nákladom a nízkym cenám celkom rýchlo zbohatnúť. Problém ale predstavoval fakt, že stáli zákazníci žili kvôli zjednodušenej a predovšetkým odfláknutej syntéze rok, občas dva až tri. Keď mu niekto podľahol, už jednoducho nebolo cesty späť.

Droga bola tak návyková a jej užívanie tak devastujúce, že brala život za životom. Telo dotyčného sa zväčša rozpadlo skôr, ako začal hľadať pomoc. A hoci lieky, ktoré obsahujú kodeín, v Rusku bez receptu dnes už takmer nikto nezoženie, dostupnosť ostatných ingrediencií zostala viac menej bez zmeny. "Skvapalnený bután sa používa v náplniach do zapaľovača, acetónové riedidlo, kyselina chlorovodíková a jód sú v predaji, červený fosfor je možné získať zo škatuliek od zápaliek," píše Wikipedia.

Efektivita preventívneho opatrenia teda nenabrala až taký rozmer, ako zrejme od nej mnohí očakávali. Cena možno trošku stúpla, no stále sa nájde niekto taký, kto je i napriek katastrofickým vedľajším účinkom ochotný za svoju dávku zaplatiť.

Z východu, cez stred a až na západ

Dlho netrvalo a užívanie krokodíla začalo naberať na popularite aj za hranicami, predovšetkým v okolitých, ekonomicky zaostalejších krajinách, ktoré kedysi patrili k Sovietskemu zväzu. Reč tu je napríklad o Kazachstane alebo Ukrajine, kde ho podľa odhadov v roku 2011 užívalo okolo 20-tisíc jedincov. Rusko malo pritom v tom období na konte až 5-násobné väčší počet, čiže tu hovoríme o čísle pohybujúcom sa okolo 100-tisíc ľudí. Preto zhruba o rok neskôr sprísnili dostupnosť kodeínu. 

Výnimku ale nepredstavuje ani také Španielsko, kde asi pred tromi rokmi zaznamenali prípad súvisiaci nie s injekčným, ale s orálnym podávaním tejto mocnej drogy, pričom niečo podobné možno povedať aj o Nemecku, Nórsku či Spojených štátoch amerických, kde si taktiež našla zopár nešťastných priaznivcov. Jeden pochádzal z malého amerického štátu New Hampshire a dve doslova znetvorené sestry zase z Illinois. Nikto z nich ale netušil, že si pochutnáva na obávanom krokodílovi. Prišli na to až vtedy, keď im po niekoľkých mesiacoch od prvého kontaktu začala tvrdnúť a odpadávať koža.

Domov
Zdieľať
Diskusia