Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. októbra 2017, 20:04
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Slováci majú veľmi malú spotrebu mobilných dát. V porovnaní s rozvinutými krajinami sme na spodku rebríčka

TECH SLOVÁCI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Drahé dáta, slabé pokrytie alebo málo smartfónov? Možností tu je viacero.

Príchod inteligentných mobilných telefónov odštartoval dlho očakávanú éru dát, ktorá však v každej jednej krajine nabrala rozdielny spád a preto má dnes viacero rozdielnych podôb. Zatiaľ, čo vo Fínsku datujú ako šialení, o Slovensku niečo také povedať nemožno. Priemerná mesačná spotreba jedného slovenského používateľa dátových služieb totiž neprekročila ani jeden gigabajt - hovoríme tu o čísle 0,66 GB. Jeden Fín pritom mesačne prenesie v priemere viac ako 10 gigabajtov. Rozdiel je teda skutočne markantný.

Ako píše web DSL, za informáciami a dátami stojí analýza OECD Digital Economy Outlook 2017, kde je uvedených viacero zaujímavých ukazovateľov vrátane vyššie spomínanej spotreby mobilných dát z roku 2016.

Správa zahŕňa 33 rozvinutých (OECD) krajín, no posledná priečka rebríčka aj tak patrí Slovákom, pred ktorými sú Gréci, Mexičania a Belgičania. Česko sa ocitlo na 29. mieste, čo si vyslúžilo za jeden gigabajt, čiže za rovnaké obdobie prenesú zhruba o 300 megabajtov viac ako my. Za zmienku ale stoja aj Poliaci, ktorí sú hneď za modernou Južnou Kóreou. Tí mesačne spotrebujú až okolo 3 gigabajtov dát. Prvá priečka patrí vyššie spomínanému Fínsku, druhá Lotyšsku a tretia taktiež susednému Rakúsku.

Ako je teda možné vidieť, prsty v číslach nemá iba cena dát alebo technologická rozvinutosť krajiny, ale aj množstvo iných podstatných faktorov, a to vrátane kultúry či pomeru medzi staršími a mladými generáciami. 

Anketa:
Koľko mobilných dát mesačne spotrebuješ?
Menej ako 1 GB
Viac ako 1 GB
Viac ako 3 GB
Viac ako 5 GB
Viac ako 10 GB
Menej ako 1 GB
22 %
223 Hlasov
Viac ako 1 GB
23 %
230 Hlasov
Viac ako 3 GB
18 %
180 Hlasov
Viac ako 5 GB
22 %
221 Hlasov
Viac ako 10 GB
15 %
152 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia