Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou iClinic
31. októbra 2017, 10:04
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Do roku 2050 bude krátkozrakosťou trpieť polovica populácie (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

S očným lekárom sme sa porozprávali o najčastejších problémoch so zrakom.

Málokto si uvedomuje, akú významnú hodnotu majú naše oči. Ich dôležitosť si uvedomíme až vtedy, keď sa u nás po prvýkrát objaví nejaký problém so zrakom. Čo pacientov najčastejšie trápi? Je pravdou, že používanie slnečných okuliarov je v súčasnosti prežitkom? Odpovede nielen na tieto otázky sme hľadali u MUDr. Iva Ďurkoviča, oftalmológa a CEO nemeckej očnej kliniky iClinic

 

Starajú sa Slováci o svoje oči? Ako sme na tom v porovnaní so zahraničím?

V posledných rokoch sa začína zvyšovať úroveň starostlivosti všeobecne, a to aj vďaka tomu, že tu máme veľa zahraničných firiem, ktoré sa starajú o svojich zamestnancov tým, že ich posielajú na preventívne prehliadky. Z ambulantnej praxe vieme povedať, že sme na tom podobne ako Česi alebo Nemci.

Ktoré chyby v starostlivosti o svoje oči robíme najčastejšie?

Všeobecne môžeme povedať, že našim očiam škodí najmä dlhá práca so zobrazovacími jednotkami – t.j. telefón, tablet, počítač. Príliš dlho sa pozeráme na krátku vzdialenosť, čo môže spôsobovať krátkozrakosť - tento trend je v súčasnosti veľmi badať. Aj podľa viacerých svetových štúdií, ktoré uvádzajú, že v roku 2050 bude trpieť krátkozrakosťou zhruba polovica populácie. Samozrejme, ďalším faktorom je čítanie a pozeranie televízie pri nedostatočnom osvetlení a nasleduje práca bez ochranných pomôcok v profesiách, kde sa to vyžaduje. Tu hovorím najmä o nepoužívaní ochranných okuliarov či štítov.

V ktorých smeroch najviac pokročila oftalmológia?

Určite je to diagnostika, ktorá závisí od prístrojového vybavenia kliniky. Preto je dôležité zistiť si, ktorá klinika pravidelne rozširuje a obmieňa svoj "prístrojový“ park. Rozšírili sa nám možnosti konzervatívnej liečby a v neposlednom rade mikrochirurgia. Najnovšie technológie nám umožňujú operácie pod mikroskopom s menšími rezmi, sú jemnejšie a nezaťažujú oko. Samozrejme, veľký krok vpred spravila aj neinvazívna liečba, pod ktorou si môžete predstaviť rôzne kvapky a masti, pri ktorých nie je nutný chirurgický zásah.

Do roku 2050 bude krátkozrakosťou trpieť polovica populácie (Rozhovor)
Zdroj: iClinic

Ktoré ochorenia sa na očiach prejavia ako prvé?

Najčastejšie človek na sebe môže spozorovať tzv. refrakčné vady, teda dioptrické chyby oka ako krátkozrakosť, ďalekozrakosť, astigmatizmus. Tie sa prejavujú zhoršeným videním, bolesťami hlavy, neostrým videním, problémom so zaostrovaním, prípadne začervenaním očí. Vo vyššom veku hrozí každému z nás tzv. presbyopia, t.j. naša šošovka starne, stráca elasticitu a my začneme potrebovať okuliare na čítanie. Tie samozrejme vieme odstrániť na našej klinike metódou PRELEX. Nasleduje šedý zákal a prípadne cievne ochorenia vo vyššom veku – v kombinácii s inými ochoreniami ako je napr. cukrovka.

Laserová operácia očí alebo šošovky?

V ponímaní inak zdravého oka všetko závisí od veku, a potom od dioptrií a eventuálne iných pridružených ochorení. Vo veku nad 18 rokov a pri rok ustálenej dioptrickej chybe je jediný spôsob, ako sa zbaviť okuliarov alebo šošoviek práve laserová operácia očí. Cca 20% pacientov však danú operáciu nemôže podstúpiť práve pre iné ochorenia. Toto všetko vieme zistiť pri predoperačných vyšetrenia, resp. pri konzultáciách.

Čo by sme mali dodržiavať v rámci prevencie, ak sa chceme vyhnúť problémom so zrakom?

Okrem zdravej životosprávy by sme mali fungovať aj v správnych pracovných podmienkach ako sú pravidelné prestávky pri práci s počítačom, správne osvetlenie, správna vlhkosť vzduchu a najmä preventívne prehliadky v očnej ambulancii, ktoré by mali byť pravidelné po štyridsiatke, a pokiaľ sa v rodine vyskytlo vážnejšie očné ochorenie už po dvadsiatom roku veku.

Do roku 2050 bude krátkozrakosťou trpieť polovica populácie (Rozhovor)
Zdroj: iClinic

Platí, že čím viac času trávim na obrazovke, tým si viac poškodzujem zrak?

Ako som spomínal, dlhé pozeranie na krátku vzdialenosť môže spôsobovať únavu očí, bolesť, pálenie, vysychanie očí. Vyrastá nám generácia sklonených hláv. Práve tá krátka vzdialenosť môže spôsobovať krátkozrakosť, dlhodobý pohľad do blízka nesvedčí našim očiam.

Potrebujeme slnečné okuliare?

Ohľadom tohto bodu už boli narozprávané rôzne mýty. Tu by som rád povedal len toľko, že za slnečných dní na vode a na snehu si potrebujeme chrániť oči slnečnými okuliarmi. Slnečné UV žiarenie tiež spôsobuje určité typy ochorení. Umožňujú komfortnejšie videnie za slnečných dní a samozrejme pri šoférovaní vám tiež pomôžu. Ak je veterno tiež dokážu ochrániť oči. Potom tu máme ľudí citlivých na slnko, sú svetloplachí a týmto nosenie okuliarov zvyšuje kvalitu života. Nakoľko na našej klinike sa vykonávajú refrakčné zákroky a aj operácie šedého zákalu, nemôžem vynechať túto skupinu a týmto vyslovene odporúčame nosiť pár dní po operácii očí slnečné okuliare. Samozrejme, tie musia spĺňať určité kritériá, ako sú napríklad polarizačné sklá, prípadne by mali mať antireflexnú úpravu, čo znižuje únavu očí a ocenia ju aj vodiči áut za šera.

Do roku 2050 bude krátkozrakosťou trpieť polovica populácie (Rozhovor)
Zdroj: iClinic

Je pravdou, že dioptrická chyba, ktorá sa prejaví v ranom veku, sa po zastavení rastu zastaví tiež?

Nie. Oči, resp. dioptrické vady, sa môžu vyvíjať nezávisle od rastu.

Sú vhodné dioptrické okuliare zo supermarketov?

Ako prvá pomoc, keď si okuliare na čítanie prisadnete, rozbijete, tak áno. Určite nie na dlhodobé nosenie. Vaše ďalšie kroky by mali viesť do najbližšej optiky alebo očnému lekárovi, kde vám zmerajú dioptrie a budú vám vedieť najlepšie pomôcť a poradiť.

Môžu sa dioptrie znížiť správnym cvičením, denným režimom a pod. bez operačného zákroku?

Správnou životosprávou a prípadne určitými cvikmi sa môže oddialiť používanie okuliarov na čítanie po 45. roku veku, ale zbaviť sa okuliarov len cvičením nie je možné.

Starostlivosť o svoje oči by ste rozhodne nemali podceňovať a v prípade ťažkostí čo najskôr vyhľadať pomoc odborníka. Tých najlepších nájdete v pobočkách nemeckej očnej kliniky iClinic v Banskej Bystrici a Bratislave. 

Domov
Zdieľať
Diskusia