Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2017, 9:40
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Na Slovensku máme najdlhší drevený most v Európe. Úžasnú stavbu hľadaj v meste na juhu krajiny

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Takmer sto metrov dlhá konštrukcia vyzerá naozaj úchvatne.

Zaujímavé mesto na juhu Slovenska, Kolárovo, sa bezpochyby môže popýšiť mnohými unikátnosťami. Jednou z nich je plne krytý a celodrevený most vedúci ponad Malý Dunaj, ktorý je zároveň najdlhším dreveným mostom v Európe. Nádherná drevená rarita je dlhá značných 86 metrov a niečo podobné by si v okolí hľadal len veľmi ťažko.

Drevená stavba pôsobí rozprávkovým dojmom, most je postavený na drevených pilieroch vo výške niekoľko metrov nad zemou. Popri moste sú umiestnené kvetináče s kvetmi dopĺňajúce nápaditý vizuál mosta. Samotná konštrukcia prebehla v roku 1992 a počas nasledujúcich rokov sa neustále upravoval a premieňal. Upravila sa aj jeho dĺžka, pred prvou rekonštrukciou meral len 62 metrov. Nechýbalo ani pridanie strechy, nosné drevené klady totiž neboli dostatočne odolné voči počasiu a vpylvom dažďa boli často nebezpečne premočené a navyše poriadne šmykľavé. Malý Dunaj však bol premostený už dávnejšie, v 50. rokoch však vtedajší most zničili ľadové kryhy.

V okolí sa nachádza i fascinujúci plávajúci vodný plyn a práve on odštartoval celú výstavbu mostu. Do rieky ho totiž dotiahol remorkér už v roku 1990, teda dva roky pred započatím výstavby samotného mosta. V ňom sa nachádza Múzeum vodného mlynárstva a skutočne, ako si môžeš pozrieť na fotografiách od portálu planetslovakia.sk, ide o unikát, na ktorý môžeme byť naozaj hrdí.

Domov
Zdieľať
Diskusia