Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2017, 18:40
Čas čítania 0:00
Patrik O.

15 najlegendárnejších one-hit wonderov vo svetovej hudbe. Nechýba Macarena či Who Let The Dogs Out

ZAUJÍMAVOSTI HUDBA
Uložiť Uložené

Ohriali sa na prvých priečkach hitparád iba chvíľu, no slávu im to zabezpečilo do konca života.

Zázraky jedného hitu. Nájdeme ich v ktoromkoľvek druhu umenia. Maliari, speváci alebo tanečníci, komukoľvek sa môže podariť zažiariť jediným dielom. Užijú si chvíľu slávy a potom zhasnú. A niektorí aj nie. Ich hviezda môže práve vďaka jedinému umiestneniu v hitparáde žiariť v médiách ešte poriadne dlho. Dnes sme pre vás pripravili výber najväčších one-hit wonderov zo sveta hudby. Všetko sú to extrémne návykové a známe kúsky, tak sa poďte s nami započúvať do nesmrteľných hitov naprieč minulými rokmi.

Los Del Rio - Macarena

V roku 2002 ho VH1 vo svojom rebríčku one-hit wonderov umiestnilo na 1. mieste. Španielska tanečná pieseň bola na svete už od roku 1993, no svetovej slávy sa dočkala práve v rokoch 1995, 1996 a 1997. Svetovo najznámejšou verziou sa stal Bayside Boys Remix, ktorý obsahuje anglický text. Ešte desať rokov po tom, čo skladba vznikla, si jej tvorcovia len na licenčných poplatkoch za rok zarobili 250,000$. V Hot 100 rebríčku sa pieseň udržala až neuveriteľných 60 týždňov. Jej popularita je stále extrémne vysoká a na akejkoľvek oslave dokáže rozpútať veľkú zábavu.

Baltimora - Tarzan Boy

Komu sa nevynoria spomienky na detstvo, keď Jimmy McShane zaspieva legendárny refrén tejto veľmi veselej skladby. Najpozoruhodnejší na tejto skladbe je fakt, že išlo o debutový singel zoskupenia Baltimora. Úspech z roku 1985 však už nikdy nedokázali zopakovať a do análov svetovej hudby sa zapísali práve jednoduchou, no chytľavou piesňou o "džunglovom živote". Túto pieseň by som ja osobne tiež označil za manifest žánru Italo Disco.

Baha Men - Who let the Dogs out

Číslo dva v UK Singles Chart, jednotka v Austrálii a na Novom Zélande. Anglicky hovoriaca časť sveta si pieseň okamžite zamilovala. Bol to štvrtý najpredávanejší singel vo Veľkej Británii na prelome tisícročí. Rolling Stone ho svojho času označil za trettí najotravnejší singel vôbec. Aj keď text je veľmi jednoduchý a kritiku celá skladba dostala od viacerých renomovaných recenzentov, nič to nezmení na tom, že išlo o megahit obrovských rozmerov. A priznajte sa, kto z vás vôbec tušil, keď bol malý, že nespievali o psoch?

A-ha - Take on me

Videoklip ku skladbe z roku 1984 má na YouTube neuveriteľných 500 000 000 zhliadnutí. 170 BPM a synthpopový charakter hudby z nej robia veľký tanečný hit aj v dnešných dňoch. Na mnohých miestach sveta obsadili so singlom prvé priečky v hitparádach a kdekoľvek pôjdete na oldies party, tento megahit z ich debutového albumu chýbať jednoducho nemôže.

Nena - 99 Luftballons

Mnohí dodnes nevedia, o čom Nena spievala. Či to je preto, že nemecký jazyk sa v našich končinách veľkej obľube neteší, necháme už na váš úsudok. Nena v skladbe z roku 1983 spieva o začiatku nukleárnej vojny z dôvodu takého, že si krajiny jednoducho pomýlia lietajúce balóniky za rakety. Je to protivojnová protestná pieseň, s ktorej námetom prišiel gitarista kapely, keď videl, ako vypúšťajú na koncerte balóny a rozmýšľal, čo by sa asi stalo, ak by takto balóny vypustili ponad berlínsky múr do sovietskej časti. Skladba bola obľúbená po celej Európe a dosiahla astronomické predaje.

Afroman - Because I got high

Pieseň sa stala známou, pretože bola uvedená v Howard Stern Show. Primitívny text, ktorý podľa slov autora napísal za pár minút, hovorí o účinkoch marihuany na život človeka. Zábavná vecička sa však šírila internetom a stala sa súčasťou mnohých parodických videí. Úsmevná pieseň na počudovanie mnohých obsadila vo viacerých európskych krajinách popredné priečky v hitparádach, a aj keď ubehlo od jej vzniku už 17 rokov, mnohí si ju stále idú. 

Carl Douglas - Kung Fu Fighting

11 miliónov predaných nahrávok po svete, to je úctyhodné číslo. Ide o skladbu z roku 1974, ktorá spopularizovala celý žáner disco a pomohli jej k tomu práve prvenstvá v hitparádach v anglicky hovoriacich častiach sveta - v Spojenom kráľovstve, v USA a v Austrálii. Spočiatku sa singel nepredával dobre, no popularitu získal v tanečných kluboch, kde z neho ľudia šaleli. 

Lipps, Inc. - Funkytown

Nikto nedokázal byť prvý v hitparáde až v 28 krajinách - pre Funkytown sa to stalo realitou.  Rekord tejto piesne porazila až Madonna so svojím singlom "Hung up". Skvelá tanečná vec, ktorá podľa mnohých predbehla dobu, vyšla už v roku 1980 - no keď si ju človek vypočuje aj dnes, nezostane chladným. Text je jednoducho o tom, že kapela snívala o meste, v ktorom sa budú mať dobre. Mysleli tým New York.

The Buggies - Video killed the Radio Star

V roku 1979 sa synthpopová kapela The Buggies rozhodla vydať skladbu, v ktorej vyjadria podporu novým technológiám. To, že sa im to podarilo, potvrdzujú prvenstvá v mnohých hitparádach. Mnohí pieseň poznajú aj vďaka tomu, že to jej sprievodný videoklip bol ako prvý v roku 1981 odvysielaný na televíznej stanici MTV.

O-Zone - Dragostea Din Tei

Gary Brolsma a jeho "numa numa" patria medzi prvé virálne videá na internete. V pozadí mu hrala skladba Dragostea Din Tei od moldavskej skupiny O-Zone. Je naspievaná v rumunčine, no popularitu získala po celej Európe. Rok 2004 patril im a hitparády sa museli pokloniť chytlavej znelke a sladkým chlapcom tancujúcim na lietadle. Pieseň sa dočkala aj mnohých coverov.

Chumbawamba - Tubthumping

Rolling Stone zaradil túto pieseň medzi dvadsať najotravnejších všetkých čias. No ukážte nám klub, v ktorom pri "I get knocked down"  nezačne hotová tanečná horúčka. Paradoxne, skladba v roku 1997 ovládla rebríčky vo viacerých krajinách a o rok bola nominovaná aj na Brit Awards za najlepší britský singel. 

Bobby McFerrin - Don't worry, be happy

Indický spirituálny majster často hovoril: "Don't worry, be happy". Práve od neho si tento výrok prebral reggae spevák Bobby McFerrin, aby vytvoril svoju najúspešnejšiu skladbu vôbec. Pieseň bodovala po celom svete, aj keď až na druhýkrát. Prvýkrát totižto vyšla k filmu "Cocktail". Išlo o prvú accapella skladbu, ktorá obsadila prvé miesto v Billboard Hot 100 rebríčku.

Lou Bega - Mambo No. 5

Pôvodná kubánska verzia z roku 1949 nezožala takú slávu, ako jej o 50 rokov mladšia prerábka. Nemec Lou Bega sa s tým popasoval statočne a vznikol hit svetových rozmerov. Kvôli prebratiu skladby však bohužiaľ skončil na súde. Taktiež ide o ďalšiu skladbu, ktorá obsadila v hitparáde najotravnejších piesní miesto v prvej desiatke. Ak sú tu ešte medzi vami nejakí pamätníci, určite si spomenú, že McDonald's ju jednu dobu pridal do "hrajúcich krabičiek", ktoré sa dostávali k Happy Mealu. 

Gotye - Somebody I used to know

13 miliónov predaných digitálnych kópií z tohto singla robí 6. najúspešnejší singel v histórii (okrem fyzických nosičov). Takmer miliarda zhliadnutí na YouTube je tiež šialené číslo. Až v 26 krajinách pieseň poslucháči vytiahli na prvé miesto hitparád, v 30 sa nachádzala v top 10. Túto konkrétne si ešte určite čerstvo pamätáte, keďže ju stále počuť z rádií. Spevákovi sa už podobný úspech bohužiaľ nepodarilo zopakovať. 

Vanilla Ice - Ice Ice baby

Bol to prvý hip-hopový singel, ktorý obsadil prvú priečku v rebríčku Billboard Hot 100. Široká verejnosť môže byť teda vďačná práve jemu za to, že spoznala, čo je to hip-hop. Aj keď sa to od dnešných trendov v tomto žánri výrazne líši, chytľavá melódia a premyslený refrén zo skladby robia banger aj na dnešné pomery. Práve v rokoch 1990 a 1991 zažiarila pieseň najvýraznejšie.

A na ktoré ďalšie one-hit wondery si ešte spomínate?

Domov
Zdieľať
Diskusia