Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2017, 13:04
Čas čítania 0:00
Radka T.

Bratislava je ihriskom socializmu. Slovenka vytvorila knihu, ktorá ukáže bizarnú krásu budov z tohto obdobia

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Príbehy starých socialistických budov stoja za zmienku a teraz dostanú aj atraktívnu knižnú podobu.

Hovorí sa, že Bratislava je ihriskom socializmu - takto naše hlavné mesto opisuje projekt BLOK, ktorý má byť atraktívnym sprievodcom socialistických budov, ktoré sú v nej situované. No uvedomil si si niekedy, že aj v tom je jej čaro? Na mnohých miestach cítiť duch socializmu a nech si už o tom myslíš čokoľvek, história týchto miest či technické detaily sú mimoriadne zaujímavé. A to až tak, že by o nich mali vedieť i zahraniční návštevníci, ktorí si najčastejšie pozrú len Staré Mesto, a to im väčšinou stačí ku šťastiu. No medzi návštevníkmi sa určite nájde aj niekoľko fanúšikov alebo dokonca lovcov netradičnejších miest či budov a príhod o nich. Teraz sa konečne budú môcť o nich dozvedieť viac.

Bratislava je ihriskom socializmu. Slovenka vytvorila knihu, ktorá ukáže bizarnú krásu budov z tohto obdobia
Zdroj: Startlab.sk

Aj pre nich bude určený sprievodca socialistickou Bratislavou, ktorý vzniká pod projektom BLOK. Jeho autorkou je Michaela Kompaníková, ktorá samu seba charakterizuje ako aktívneho človeka, ktorého „prekliatím“ je pocit, že musí neustále niečo tvoriť. Teraz chce ľuďom ukázať, ako vlastne vyzerá mesto poznačené socializmom. Ako informovala len pred pár dňami na svojom Facebooku, na knižke pracovala intenzívne dva roky a teraz sa konečne dostala do fázy, keď ju len veľmi málo delí od toho, aby skutočne vyšla.

Okrem toho sa projekt nachádza aj na crowdfundingovej stránke Startlab, kde si môžeš už teraz vytvoriť predstavu o tom, aké texty v knihe vlastne nájdeš, respektíve prečítať si malú ochutnávku z obsahu knihy. V každom prípade, ako vyplýva z opisu projektu, texty budú o miestach či stavbách, ktoré niektorí nenávidia a iní milujú. A tí, ktorí o nich nevedia absolútne nič, si zaslúžia spoznať vzrušujúcu históriu.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

„Prečo ukazovať turistom len historické centrum, veď Bratislava má výnimočnú vlastnosť, ktorú nevyužíva. Prejdite sa alebo preveďte svojich zahraničných kamarátov po miestach, na ktorých stále cítiť duch socializmu. Našou snahou v žiadnom prípade nie je adorovanie minulého režimu, zameriavame sa len na odhalenie zaujímavostí a budov, ktoré by mohli byť lákadlom pre návštevníkov bažiacich po objavovaní nevšedných a bizarných miest,“ znie opis projektu na Startlabe.

Tí, ktorým sa kniha dostane do rúk, sa budú môcť napríklad dozvedieť viac o vysokoškolskom internáte Družba, ale i zistiť, kde sa vlastne nachádza prvý panelák v Bratislave, kde je bratislavský Sputnik či dokonca celý vesmír.

Súčasťou knižky, ktorá vyjde na kvalitnom papieri, majú byť autorské ilustrácie, konkrétne 40 ilustrácií i texty, ktoré priblížia nielen technické detaily, ale aj rôzne zaujímavosti o často bizarných stavbách, za ktorými stoja zaujímavé príbehy, samozrejme, všetky overené do posledného detailu.

Domov
Zdieľať
Diskusia