Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Utorok 23. 7. 2019 meniny má Oľga

hľadaj na refresheri

Odteraz si môžeš článok
uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
Odporúčame zapnúť browser notifikácie, ak budeš prihlásený na Refresher s týmto zariadením.
Zaujímavosti - Veci
0
Patrik O.
18. október 2017, 12:59

Z čoho a ako sa vyrába alkohol? Produkcia piva, vína a ďalších destilátov je hotovým umením

Za každým "poldecákom" sa skrýva kopa práce.

Patrik O.
18. október 2017, 12:59
Z čoho a ako sa vyrába alkohol? Produkcia piva, vína a ďalších destilátov je hotovým umením
Zdroj: wikimedia.com/Pete Souza
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
0
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Poznáte to. Piatok večer, dobrá nálada, cesta vedie do baru. Málokto z vás sa však zamyslí nad tým, čo to vlastne pijete. Či už si vychutnáte dobré načapované pivo alebo fľašu luxusného vína, možno to nie je len produkt bežnej výroby. Výrobu daných nápojov možno nazvať hotovým umením a mnohé z tradičných receptúr sú stále opradené tajomstvom. My vám dnes prinášame zaujímavý prehľad o výrobe alkoholu, ktorým budete môcť nabudúce pri stole zamachrovať.

 

Pivo

Obľúbenejší nápoj na svete než pivo je len čaj a voda. Čo sa alkoholických nápojov týka, zlatistý mok jednoznačne vedie. Prvé pivo sa varilo už v Mezopotámii, 7000 rokov p. n. l. Základné ingrediencie na jeho výrobu sú voda, chmeľ, jačmenný slad a kvasinky. Najdôležitejšia je voda - tej sa pri výrobe jedného litra spotrebuje niekedy až osemnásobok.

 

Prvým krokom pri výrobe piva je vytvorenie sladu, ktorý sa vyrába v sladovni. Tam sa nechajú obilné zrná vyklíčiť a pri určitej teplote sa vysušia. Obilniny dodávajú práve škrob neskôr premenený na alkohol a oxid uhličitý. Okrem jačmeňa sa môže využívať napríklad kukurica alebo pšenica. Chmel sa používa najmä na konzerváciu a dochutenie piva. Je to popínavá rastlina, z ktorej sú najdôležitejšie jej šišky. Do piva sa môže pridávať ako extrakt alebo napr. granule. Pomocou kvasiniek sa dokvasuje mladé pivo. V niektorých vybraných pivovaroch sa môžu používať aj koreniny, napr. v Belgicku využívajú pre výnimočnú chuť zázvor.

Z čoho a ako sa vyrába alkohol? Produkcia piva, vína a ďalších destilátov je hotovým umením  

Vodka

Obľúbený alkoholický nápoj Braňa Mojseja a zároveň veľkej časti mladých ľudí na Slovensku obsahuje zväčša 40 % alkoholu. Jeho korene siahajú do Poľska a Ruska, kde získal popularitu najmä počas Napoleonských vojen. Na to, aby ste vyrobili vodku, potrebujete získať potravinu s obsahom cukru a škrobu. Dnes sa využíva najmä kukurica, raž, ryža, pšenica alebo zemiaky. Dané potraviny kvasia a následne sú vypálené. V procese kvasenia však vzniká iba alkohol so silou 16 %. Preto je potrebné zvýšiť silu alkoholu zohrievaním sladu v destilačných nádobách. Po oddelení alkoholu od vody, keďže vrie pri inej teplote, sa postupne získava mok, ktorého intenzita sa líši naprieč krajinami. Napríklad taká Pincer vodka zo Škótska má silu až 88,8 %.

 

Z čoho a ako sa vyrába alkohol? Produkcia piva, vína a ďalších destilátov je hotovým umením

 

Rum

Nie je jednoduché vyrobiť rum. Správna výroba by sa mala skladať zo šiestich krokov a výsledný alkoholický nápoj by mal byť vyrobený z cukrovej trstiny - preto jeho "napodobeniny" zo zemiakov nemôžeme považovať za rum. Prvým krokom je spracovanie cukrovej trstiny. Tu sa jednotliví výrobcovia vo veľkom odlišujú - zlisovanú šťavu z cukrovej trstiny berú zo špeciálnych, výnimočných miest - ako napríklad zo svahov aktívnych sopiek a podobne.

 

Po spracovaní trstiny je na rade fermentácia. K základnej surovine sa pridajú kvasnice a voda. Môžu to byť kvasnice zrýchlené, tie sa používajú na výrobu jemnejších rumov alebo prírodné kvasinky. S nimi však výroba trvá podstatne dlhšie. Nasleduje destilácia, ktorá sa opäť líši u jednotlivých výrobcov. Opakovanie procesu má za následok zjemnenie chuti. To, čo odlišuje rum od ostatných druhov alkoholu, je najmä jeho zretie. Na to sa využívajú použité dubové sudy od whiskey alebo bourbonov. Všade rumy zrejú inak dlho, vo Venezuele je stanovená minimálna doba zretia na 2 roky. Po filtrácii, teda odstránení nečistôt, sa doladia posledné detaily výroby a všetko je pripravené.

 Z čoho a ako sa vyrába alkohol? Produkcia piva, vína a ďalších destilátov je hotovým umením

 

Víno

Dobré víno vzniká na vinici - najlepší vinári tvrdia, že dobrá práca s úrodou je až 50 % úspechu. Vplyv na kvalitu hrozna má však veľmi veľa faktorov - počasie, kvalita pôdy či vek viníc. Nasleduje lisovanie. Základom je vylisovať čo najväčšie množstvo muštu a zároveň zachovať kvalitu. Podstatné je, aby sa neporušili kôstky - do vína by sa potom dostala horkosť a trpkosť. Ďalším krokom je fermentácia. Kvasinky premieňajú jednoduché cukry na alkohol a oxid uhličitý. Na kvasenie môžu byť taktiež použité prirodzené mikroflóry alebo vybrané kultúry. Niektorí ľudia ešte stále nechávajú mušt kvasiť v drevených nádobách, zväčša sa však už používajú nerezové.

 

Po fermentácii prichádza rad na školenie. Myslia sa tým rôzne procesy na zlepšenie kvality budúceho vína. Jedným z nich môže byť sírenie, kedy sa do vína pridáva oxid siričitý. Slúži na ochranu vína pred nežiaducim znehodnotením. Čírením vína sa zase odstraňujú kaliace častice - na to sa využíva napríklad vaječný bielok. Možnosťou je aj filtrácia, niektorí vinári sa jej však vyhýbajú. Správne víno sa nechá dozrieť. Ideálne sú na to drevené sudy, v ktorých má víno na zrenie ideálne, nielen tepelnoizolačné, podmienky. 

Z čoho a ako sa vyrába alkohol? Produkcia piva, vína a ďalších destilátov je hotovým umením

 

Cider

Cider patrí k jednoduchšie vyrábaným druhom alkoholu. Bez väčších ťažkostí si ho budete môcť vyrobiť aj sami doma. Keďže alkohol vzniká kvasením, môžeme použiť ovocie podľa vlastného úsudku. Pri sladšom ovocí môžete očakávať aj silnejšie percento, trpkejšie zase zaručí pochúťku pre diabetikov. Pôvodne sa cider vyrábal z jabĺk, použitie iného ovocia je však úplne v poriadku. Ako príklad môžeme spomenúť napríklad hrušky alebo broskyne. Vylisovaná šťava z tohto ovocia sa vleje do kvasných nádob s otvorom, aby mohli unikať plyny vytláčajúce von vzduch. Jeho prítomnosť by totiž mohla spôsobiť premenu šťavy na ocot.

 

Približne po dvoch mesiacoch kvasenia môžete cider premiestniť do sudov, kde ho necháte dozrieť. Špecifické chute cidrov sa zvyčajne dosahujú vo fermentačnej fáze, kedy napríklad zmenou teploty možno zničiť prirodzené baktérie a pridávať rôzne umelé látky. Po pridaní cukru sa môže zvýšiť percento alkoholu. Na to, aby ste si cider vyrobili doma, potrebujete šťavu bez konzervantov. Ak by tam totiž boli prítomné, pokazila by sa skôr, než by začala fermentovať. Takže stačí vybehnúť na trh, nakúpiť čerstvú šťavu, zabezpečiť stabilnú teplotu na fermentáciu a onedlho môžete mať vlastný domáci cider.

 

Z čoho a ako sa vyrába alkohol? Produkcia piva, vína a ďalších destilátov je hotovým umením

 

Borovička

Každoročne 24. júna oslavujeme medzinárodný deň borovičky. Tento destilát s typickou vôňou a chuťou borievky polovica Slovákov miluje a druhá zase nenávidí. Máme dokonca registrovaných 5 chránených značiek, pod ktorých menami môžeme vyrábať tento čarovný nápoj len my. Aký je naň recept? Na začiatok treba zozbierať borievku, nejde o tradičnú zbernú surovinu, po česky sa jej hovorí jalovec. Po jej očistení a zomletí nasleduje fermentácia. Pri následnej destilácii sa odstraňuje vedľajší produkt - borievková silica. Opakovaná destilácia, rektifikácia, zabezpečí, že vznikne čistý borovičkový destilát s intenzitou asi 70 %. Ten sa zmieša s liehom a borovička je na svete. Rozdiel medzi ginom a borovičkou je jednoduchý - gin je obilný destilát, do ktorého sa len pridá borievková aróma a koreniny - preto je ich chuť podobná. 

Z čoho a ako sa vyrába alkohol? Produkcia piva, vína a ďalších destilátov je hotovým umením 

   Whisky

Prvou a najzákladnejšou surovinou pri výrobe Whisky je voda. Netreba sa preto čudovať, že tradičné pálenice napr. v Škótsku boli postavené na vodných tokoch. Aj minerálne zloženie vody môže zohrať určitú úlohu vo výslednom produkte. Hneď po vode treba vybrať správny druh obilia. Treba pozerať po takom, čo obsahuje dostatočné množstvo škrobu - najvhodnejší je jačmeň, no možno použiť aj kukuricu alebo pšenicu. V sladovni sa premieňa jačmeň na slad, ktorý sa využíva podobne aj na výrobu piva. Najprv sa očistí, máča vo vode - následne sa rozprestrie na betónovú plochu a nechá sa v tme klíčiť.

 

Škrob sa štiepi a vznikajú jednoduché cukry. Je potrebné s jačmeňom pracovať, obracať ho a prevzdušňovať, aby sa nezaparil. Takto pripravený slad sa vysuší teplým vzduchom na tzv. hvozdoch. Konkrétne pri whisky sa využíva dym z rašeliny alebo tvrdého dreva, aby dodal produktu typickú dymovú chuť. Nasleduje kvasenie a destilácia, ktorého produktom už je alkohol o sile približne 70 %. Tento obsah je však dosiahnutý jedine po dvoch destiláciách - je to zákonom stanovený limit na to, aby sa whisky mohla nazvať škótskou. Prichádza čas na zretie. Predtým sa zväčša whisky ešte zriedi na sudovú silu, čo je okolo 60 %. Zrenie trvá minimálne tri roky - zrie výhradne v dubových sudoch, nikdy nie vo fľaši. Ročne sa zo sudov môže odpariť až 5 % whisky, hovorí sa tomu "anjelská daň". Posledným krokom je fľaškovanie, tesne pred ním sa ešte whisky zriedi na obvyklých 40 %.

 

Z čoho a ako sa vyrába alkohol? Produkcia piva, vína a ďalších destilátov je hotovým umením 

Na zdravie!

Zdroj: nestvillewhisky.sk, mabo.sk, wikipedia.org, poctivepotraviny.sk, zoznam.sk, global-wines.sk, toprumy.cz Tagy: Alkohol, výroba, pivo, víno, ako sa vyraba
Ohodnoť článok
61
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHOR
Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov tento mesiac. Prihlás sa pre neobmedzený prístup. Ako neregistrovaný si prečítal už 1/40 článkov za mesiac. PRIHLÁSIŤ / REGISTROVAŤ PRIHLÁSIŤ
Najčítanejšie
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.