Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. septembra 2017, 21:52
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Koľko rokov života strácajú Slováci kvôli znečistenému vzduchu?

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Nepríjemnosti môžeme mať aj kvôli okolitým krajinám.

Naša krajina nepatrí k najväčším znečisťovateľom na svete, no vplyv na tunajšie prostredie majú aj podniky a činnosti ďaleko za hranicami. Zamerajme sa na ovzdušie. V Európe nepatrí k najhorším, no najväčšími producentmi škodlivín je práve Poľsko a sever Talianska (Pádska nížina). A pravdepodobne aj kvôli severným susedom máme údajne jedno z najhorších ovzduší na kontinente. Konkrétne, okupujeme druhú priečku. predbehlo nás už len spomínané Poľsko a na chrbát nám dýcha Maďarsko.

Priemerný počet nebezpečných pevných častíc (PM2,5) vo vzduchu u nás dosiahol hodnotu v jednom metri kubickom 21.7 mikrogramov. Číslo je všeobecné pre celú krajinu, to znamená, že v rôznych regiónoch môže byť rozdielne. Určite by sme väčšiu hodnotu namerali v Ružomberku ako niekde vo Vysokých Tatrách. Ak by sa všetky krajiny sveta držali štandardov nastavených Svetovou zdravotníckou organizáciou, každý z nás by sa dožil o 1 rok viacej. Keď sa pozrieme do sveta, dlhšiemu životu by sa rozhodne potešili ľudia bývajúci v Indii (4 roky) alebo Číne (3,5 roka). Čo sa týka miest, prvenstvo pripadlo indickému mestu Ágra, kde sa nachádza aj Tádž Mahal - 8 rokov!

MAPA TU

Koľko rokov života strácajú Slováci kvôli znečistenému vzduchu?
Zdroj: aqli.epic.uchicago.edu

Ako sa vám dýcha?

Domov
Zdieľať
Diskusia