Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2017, 13:06
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Najbizarnejšie zákroky cenzorov v moderných filmoch alebo prečo sa Rose nemohla ukázať nahá na premietaní v Titanicu 3D

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Neverili by ste, prečo boli v niektorých krajinách zakázaní Simpsonovci, E.T či Deadpool.

V jednom z mojich posledných článkov sme sa venovali elementu, ktorý sa začal uplatňovať na samotnom začiatku 20. storočia a používa sa v niektorých krajinách dodnes. Reč je, samozrejme, o filmovej cenzúre a hoci sa s ňou v modernej dobe stretnete málokedy, pri prvom sledovaní danej snímky niekedy ani nerozpoznáte, či máte pred sebou originál alebo jeho upravenú verziu. Článok sa niesol prevažne v duchu čiernobielych filmov - pozreli sme sa zblízka na to, ako sa cenzúra vôbec zaviedla, ako obmedzovala jednotlivé skupiny v spoločnosti a vysvetlili sme si aj pravidlá v kódexe, ktorými sa museli riadiť filmové štúdiá. Dnes si túto menej diskutovanú tému rozvinieme o čosi viac. Ponoríme sa do počinov z posledných dekád a predstavíme si bizarné formy cenzúry, pri ktorých sa budete chytať za hlavu.

Ako sme si už spomínali, v Amerike existuje rating filmov a trailerov, o ktorý sa stará MPAA (Motion Picture Association of America). Momentálne poznáme päť druhov ratingov, a to G pre všetky vekové kategórie, PG a PG-13 riadiace sa vekovou hranicou 13. roku života, R pre dospievajúcich s prítomnosťou rodiča a NC-17 len pre osoby pochopiteľne nad 17 rokov. U nás máte možnosť vidieť v kolónke programu kín vekovú prístupnosť, avšak v iných krajinách funguje cenzúra úplne odlišne. Niekedy stačí len malý podnet na to, aby sa daná snímka vôbec nepremietala. Čo je pre nás nepochopiteľné môže byť pre iné krajiny tvrdým pravidlom.

Najbizarnejšie zákroky cenzorov v moderných filmoch alebo prečo sa Rose nemohla ukázať nahá na premietaní v Titanicu 3D
Zdroj: 20th Century Fox

Ako prvý pekný príklad uvedieme Cameronov veľkolepý Titanic (1997), ktorý je momentálne na druhej priečke v rebríčku celosvetových kino tržieb, a to so ziskom takmer 2,2 miliardy dolárov. V roku 2012 bol opätovne uvedený do kín formou 3D verzie, avšak čínski fanúšikovia neboli nadšení. Teda, boli skôr prekvapení, ako zakročilo národné SARFT (State Administration of Radio, Film and Television). Diváci, ktorí sa tešili na pikantnú scénu, v ktorej Jack maľuje ležiacu Rose, sa jej dočkali v neúplnom formáte - hollywoodska hviezda bola zobrazená len od krku hore. Nahota sa vystrihla, fanúšikovia odchádzali pobúrení a od organizácie dostali len verejný odkaz:

„Vzhľadom na živé 3D efekty sa bojíme, že diváci môžu naťahovať ruky dopredu s cieľom dotknúť sa, a tým vyrušovať ostatných pri sledovaní.“ Spoločnosť rovnako vyhlásila, že len mienila zabrániť konfliktom medzi divákmi. Áno, je to bizarné asi tak, ako to znie. Jeden muž to okomentoval so slovami: „Čakal som 15 rokov, aby som videl 3D prsia, nie 3D ľadovec.“

Najbizarnejšie zákroky cenzorov v moderných filmoch alebo prečo sa Rose nemohla ukázať nahá na premietaní v Titanicu 3D
Zdroj: 20th Century Fox

Zaujímavosťou je, že nielen druhý najziskovejší film dostal v Číne ranu od cenzorov, ale takisto aj Avatar (2009), ktorý sa nachádza na samotnom vrchole rebríčka tržieb. Cameron zrejme nebol veľmi nadšený, že sa jeho projekt stiahol z kín už po dvoch týždňoch (treba myslieť aj na fakt, že by Čína prihodila ešte poriadny balík). Podľa zdrojov bol dôvodom fakt, že sa boj domorodých Na’vi z Pandory s vyspelou ľudskou technikou príliš podobá na občiansky konflikt v krajine - ľudia na vidieku sa búria proti vláde, aby si ochránili svoj majetok. Cenzori sa v tomto prípade báli, že by to mohlo čínskych farmárov povzbudiť do toho, aby s tým niečo robili, napríklad takou súdnou cestou. 

Najbizarnejšie zákroky cenzorov v moderných filmoch alebo prečo sa Rose nemohla ukázať nahá na premietaní v Titanicu 3D
Zdroj: 20th Century Fox

2012 (premiéra v 2009) bol katastrofickým trhákom zobrazujúcim ľudstvo na sklonku vyhynutia. Téma globálneho kolapsu nahrnula do kín množstvo divákov a snímka sa môže pýšiť tržbami v hodnote takmer 770 miliónov. Poďme sa ale pozrieť, prečo bola v roku 2012 v Servernej Kórei zakázaná a prečo kvôli nej putovali ľudia do väzenia. Podľa mayského kalendára mal v tomto roku nastať koniec sveta, no krajina pod velením politika diktátora Kim Jong-una myslela len na to, ako rok 2012 pre ňu symbolizuje sté výročie narodenia Kim Il-songa, teda vôbec prvého vodcu Severnej Kórey. Kim Jong-un veril, že tento rok bude znamenať pre jeho krajinu akýsi začiatok k ceste za supersilou. Okolnosti zaviedli cenzorov až k zákazu akéhokoľvek premietania a vôbec vlastnenia tohto filmu v domácnosti - pretože by snímka prekliala šťastný rok 2012.

Všade sa nájdu ľudia, ktorí radi porušujú zákazy. Viacerí z nich si film zadovážili pašeráctvom cez hranice s Čínou. Štátne autority hľadali každého, kto vlastnil čo i len kópiu tohto počinu, pretože tým vyjadroval „silnú provokáciu voči vývoju štátu“ a daných ľudí mohli odsúdiť až na päť rokov väzenia. Severná Kórea dokáže prekvapiť snáď už aj vo filmovom priemysle a my sa môžeme len chytať za hlavu.

Najbizarnejšie zákroky cenzorov v moderných filmoch alebo prečo sa Rose nemohla ukázať nahá na premietaní v Titanicu 3D
Zdroj: Columbia Pictures

V hororovom žánri sa taktiež úraduje. Snímka The Evil Dead (1981) patrí medzi tie najstrašidelnejšie kúsky (rovnako tak jej remake z roku 2013 s neuveriteľne krutým tempom v podaní Fedeho Alvareza). Obe boli zakázané v krajinách ako Fínsko, Ukrajina či Singapur, a to kvôli vysokému obsahu gore, násilia, sexu či krvi. V tomto prípade sa ani nečudujeme. Nižšie si to môžete potrvdiť aj formou videa, ba čo viac, v jeho úvode uvidíte červené varovanie amerického MPAA.

Ázijské Mjanmarsko taktiež nešetrí cenzúrou a schytali to predovšetkým Simpsonovci. Krajina samotná veľmi netoleruje hercov v úzkych nohaviciach či pijúcich a fajčiacich zároveň. The Simpsons Movie (2007) bolo zakázané cenzormi z jednoduchého dôvodu, a tým je použitie červenej a žltej farby. Ľahko zaraditeľný do kolónky cenzorských nehorázností dal film štátu zbohom rýchlejšie než Homerove D’oh!” a doposiaľ sa nevie, čo bolo príčinou.

Špekulácie zahŕňajú dohady o tom, že štátne autority nechcú, aby zámorská kultúra ovplyvňovala ich filmársky priemysel. Rovnako tak sa dajú vyššie spomenuté farby prirovnať k vlajke rebelskej skupiny (The Myanmar National Democratic Alliance Army), ktorá pozostáva z červeného pozadia, centrovanej žltej hviezdy a siedmych kruhov rovnakej farby nad ňou.

Najbizarnejšie zákroky cenzorov v moderných filmoch alebo prečo sa Rose nemohla ukázať nahá na premietaní v Titanicu 3D
Zdroj: 20th Century Fox

Spielbergov E.T: The Extra Terrestrial zas na druhú stranu nepotešil obyvateľov Škandinávie. Hoci ide o priateľské a rodinné sci-fi, Spielberg sa zrejme zhrozil, že ho Nórsko, Švédsko a Fínsko bralo ako zlý príklad pre deti. Dôvod? Rodičia detí sú v projekte znázornení ako nepriatelia detí, a tak by to predsa nemalo fungovať. Vedúci cenzorov ešte doplnil poznámku týkajúcu sa nepríjemnej a desivej atmosféry, v akej sa film nesie. A možno za tým celým bolo čosi iné. Existuje aj možnosť, že sa chcelo predísť tomu, aby deti videli v kinách E.T-ho divnú neľudskú tvár, no sú to len domnienky a mladí si snímku určite vychutnali neskôr v pohodlí domova.

Najbizarnejšie zákroky cenzorov v moderných filmoch alebo prečo sa Rose nemohla ukázať nahá na premietaní v Titanicu 3D
Zdroj: Universal Pictures

Ďalším kandidátom na rozoberanie je komédia Zoolander (2001), ktorá bola cenzormi stiahnutá v Iráne rovnako ako romantická dráma Brokeback Mountain (2005). Vláda krajiny je dobre známa tým, že netoleruje akýkoľvek typ homosexuality, a aj keď sa vám to v tomto prípade môže zdať ako absurdnosť, pre Irán je film natoľko zle sexuálne orientovaný, že by mohol ľahko poškvrniť mysle tamojších obyvateľov. Snímka sa mimochodom nedostala ani do niektorých krajín Ázie, akými je napríklad Singapur alebo Malajzia.

Najbizarnejšie zákroky cenzorov v moderných filmoch alebo prečo sa Rose nemohla ukázať nahá na premietaní v Titanicu 3D
Zdroj: Paramount Pictures

Poďme sa ale pozrieť aj na pár drobností, kedy to cenzori veľmi dobre nezvládli. CBFC (Central Board of Film Certification) je organizácia v Indii, ktorá má medzi svojimi funkciami taktiež právomoc cenzurovať filmy. Zoberme si taký remake akčnej pecky s Vinom Dieselom, xXx: Return of Xander Cage (2017). Krajina samotná veľmi prísne dohliada na vystrihovanie jednotlivých scén, predovšetkým, keď sa v danej snímke vyskytuje fajčenie, sex, vulgarizmy a alkohol. Prvé tri elementy boli odstránené podľa rutinných pravidiel, avšak čo sa posledného spomenutého týka, sme trochu prekvapení.

Sekvencia, počas ktorej Xander dostáva od ženy sódu s džúsom, bola odstránená kvôli „scéne s dievčaťom nalievajúcim alkohol”. Odpoveď hlavného cenzora Pahlaja Nihalaniho bola jasná: „Film som nevidel, takže o ňom nebudem diskutovať.” Podráždene len odpovedal, že sa sekvencia vystrihla a producent s tým súhlasil. A vám je už zrejme jasné, prečo sa automaticky rátalo s alkoholom v ačnom filme. Okrem toho si cenzori zabudli vyhľadať pár slovíčok v slovníku. Slovo baller znamená excelentný alebo jednoducho veľmi dobrý.

Po dokončení projektu Hot Fuzz (2007) sa dvojica Simon Pegg a Nick Frost rozhodla pre netradičný čin. Spolu s režisérom Edgarom Wrightom si boli vedomí, že ich film obsahuje príliš veľa nadávok, konkrétne slovíčka f*ck, ktoré sa nemôžu odvysielať v televízii. Aby sa však vyhli problémom nahovorili úplne novú verziu a premenovali dokonca aj samotný názov filmu na Hot Funk. Názorná ukážka vymenených slovíčok v dialógoch nižšie.

Podobnú vec urobili aj pre zombie komédiu Shaun of the Dead (2004). Scéna zo záveru filmu:

Poslednú trojicu otvoríme s obľúbenou trilógiou Hunger Games (2012), ktorá so svojou tematikou zrejme rozbúrila vody medzi viacerými ľuďmi. Hlavne, ak si predstavíme situáciu samotných postáv, ktoré sú vrhnuté do arény, pričom vedia, že na ich vlastné prežitie je potrebné zabiť ostatných. Nečudo, že jednotka bola zakázaná napríklad vo Vietname. Štát je však známy predovšetkým tým, že horory prejdú cez tvrdú ruku cenzorov len ťažko, pretože netolerujú násilie a sexuálne scény, pričom veľmi prihliadajú aj na samotnú škodlivosť deja. Hry o život však boli len príliš násilné.

Keď už sme pri tejto filmovej adaptácii, treba spomenúť aj jej dopad v Thajsku. Tretia časť s podnázvom Mockingjay (2014) bola stiahnutá z najväčšieho kinového reťazca v krajine kvôli viacerým ľuďom, ktorí si osvojili ručné gesto Jennifer Lawrence, aby pomocou neho prostestovali proti novej vláde. Protestanti zorganizovali obrovskú demonštráciu v Bangkoku a piati ďalší boli zatknutí pri zdvihnutí troch prstov na znak odporu pri prejave nového lídera, Prayutha Chan-ochu. Autority krajiny varovali občanov, aby toto gesto nepoužívali, inak im hrozilo väzenie.

Shrek 2 (2004) si vraj robí srandu z kastrácie. Teda, aspoň tak sa vyjadril spevák David Daor z Izraelu, ktorý sám dokázal súdnou cestou stiahnuť rozprávku z kín. V nadabovanej verzií sa jedna postava vyhrážala druhej o vykastrovaní slovami: „poďme z neho urobiť Davida Daora,“ čo si spevák Eurovízie zobral osobne a vzhľadom na akt, ktorý sa rozhodol v minulosti podniknúť, to vzal na súd, na čo, ironicky, potreboval gule. 

Najbizarnejšie zákroky cenzorov v moderných filmoch alebo prečo sa Rose nemohla ukázať nahá na premietaní v Titanicu 3D
Zdroj: DreamWorks Pictures

A na záver náš obľúbený Deadpool (2016). A opäť India. Komiksovka obsahuje poriadnu dávku nechutností, nejakú tú nahotu a násilie, no a predovšetkým je plná vulgarizmov. Zaujímavosťou je, že cenzori vystrihli iba 7 scén, čo sa zdá byť ako celkom liberálne rozhodnutie. Avšak, každá variácia slova motherf*cker bola umlčaná pre indické uši, no spojenie sexy motherf*cker ostalo nepoškrvnené. Ako to? Toto je jedna zo situácii, ktorá nám nedáva žiadnu jednoznačnú odpoveď a, pravdupovediac, nedáva zmysel. Mohla to byť chyba, no na druhú stranu možno cenzori nemohli počúvať Deadpoolov rap s medzerou uprostred. A potom tu máme ešte jednu zvrátenú teóriu - možno cenzori pochopili hrejivú myšlienku, že vulgarizmy so slovom sexy dobre znejú a musia sa dostať aj k divákom. Áno, to znie dobre.

Najbizarnejšie zákroky cenzorov v moderných filmoch alebo prečo sa Rose nemohla ukázať nahá na premietaní v Titanicu 3D
Zdroj: 20th Century Fox

Ktorý zákrok cenzorov sa vám zdá najbizarnejší? Dajte nám vedieť v sekcií komentárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia