Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júla 2017, 14:30
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Formula 1 sa opäť revolučne zmení. Od budúcej sezóny budú ochranné oblúky nevyhnutnosťou

TECH FORMULA 1
Uložiť Uložené

Ochranná svetožiara má predstavovať najlepšie možné riešenie ochrany hlavy.

Hovorilo sa o tom dlho a snáď ešte dlhšie písalo. Za ostatné roky sme v F1-ke svedkami vskutku veľkých zmien, či už pravidiel ako takých, alebo v prípade samotných monopostov. Poprednou témou súčasnosti bol však ochranný prvok, ktorý má značne zlepšiť ochranu hlavy pilotov, k čomu viedli najmä nedávne kolízie so smutným koncom. Do úvahy pripadalo minimálne hneď niekoľko riešení, do popredia sa však dostal najmä priehľadný štít a akýsi oblúk, ktorý je prezývaný ako "svätožiara" alebo teda "halo". Práve tento typ ochrany napokon medzinárodná automobilová federácia schválila a zároveň zaviedla s platnosťou od budúcej sezóny, kedy bude ochranný oblúk kokpitu povinnosťou. 

K testovaniu daného riešenia došlo už nielen počas tejto, ale aj minulej sezóny. Svätožiary pritom rozdelili verejnosť na dva tábory, nakoľko nemalá skupina priaznivcov ochranné štíty z estetických dôvodov kritizovala. Obdobne nesúhlasný názor mali aj piloti, i keď je pravda, že väčšina z nich pochopiteľne skrz bezpečnosť novinku berie pozitívne a väčšina z nich prejavila sympatie práve so štítom "halo." Testované polykarbonátové kryty celého kokpitu, ktoré nedávno testoval v Silverstone sám Sebastian Vettel, tak napokon neuvidíme, i štvornásobný majster sveta sa totiž sťažoval na to, že sa mu z nich krútila hlava. Navyše, ako uvádza FIA, svätožiara, teda halo, má predstavovať najlepšie možné riešenie ochrany hlavy.

Domov
Zdieľať
Diskusia