Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2017, 11:51
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Apple vyvíja revolučný softvér pre samojazdiace autá. Tim Cook tvrdí, že ich grandiózny projekt nemá obdoby

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Kalifornské jabĺčko má namierené do automobilového priemyslu.

Klebety o tom, že spoločnosť Apple pracuje v rámci projektu Titán na vlastnom elektromobile, nie sú vôbec nič nové. O podobných plánoch sme mali počas posledných pár rokov príležitosť počuť už niekoľkokrát. A stalo sa tak aj v týchto dňoch, avšak s tým rozdielom, že už nejde o špekulácie. Sám Tim Cook vyrukoval na svetlo sveta s veľmi zaujímavou informáciou, podľa ktorej pracujú na niečom, čím môžu zaujať pozornosť ako americkej Tesly, tak aj iných progresívnych výrobcov z automobilového priemyslu.

Ako píše The Verge, súčasný šéf Applu tým mal na mysli práce na vlastnom, vraj zatiaľ bezkonkurenčnom softvéri pre autá s hardvérovými kapacitami umožňujúcimi aktiváciu autonómneho riadenia, čiže autopilota. Prezradil to v ešte stále čerstvom rozhovore pre Bloomberg.

"Našu pozornosť sústredíme na autonómne systémy. Ide o kľúčovú technológiu, ktorú vnímame ako enormne dôležitú. Projekt považujeme za matku všetkých projektov s umelou inteligenciou."

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Momentálne ale nie je úplne jasné, že či pracujú aj na automobile s logom nahryznutého jabĺčka, alebo sa sústredia iba na spomínaný softvér. Cook totiž nespomenul nič, čo by nejakým spôsobom súviselo s vývojom vlastného komplexného vozidla na štyroch kolesách. Vieme len, že presmerovali hlavnú pozornosť na samojazdiace schopnosti, takže príchod horlivo diskutovaného a zároveň (na Apple) netradičného produktu zrejme odložili na neskôr.

Za prísne tajným projektom Titán stojí od roku 2014 špecializovaný tím, ktorý tvorí okolo tisícky špičkových inžinierov.

Domov
Zdieľať
Diskusia