Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júna 2017, 11:51
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Pri Anglicku leží potopená loď plná 1000 ton výbušnín, ktorej explózia by vymazala z povrchu celú priľahlú oblasť. Stala sa obeťou vojny

ZAUJÍMAVOSTI ANGLICKO
Uložiť Uložené

Loď SS Montgomery podľa filmárov aj dnes predstavuje veľké riziko.

Pri anglickom pobreží sa za druhej svetovej vojny potopila americká loď SS Montgomery a aj keď na rovnakom mieste odpočíva už od roku 1944, najnovší dokumentárny film chce poukázať na to, že loď predstavuje obrovské riziko. Vrak lode pritom leží len necelých 40 kilometrov od Londýna, takže tvorcovia filmu vymysleli aj pútavý názov „Is this a time bomb threatening London?“, v ktorom loď označili za časovanú bombu. Príčinou zvolenia konkrétneho názvu je fakt, že na palube lode sa ešte aj v tejto chvíli nachádza viac než 1400 ton rôznorodej munície a akýkoľvek prudší pohyb by vraj mohol znamenať katastrofu nepredstaviteľných rozmerov. Odborníci dokonca tvrdia, že ak by celá amunícia vybuchla naraz, zrejme by išlo o najväčší neatómový výbuch v histórii a v ohrození by mohol byť aj Londýn, kde by následky výbuchu mohli napáchať značné škody.

Okolo lode bola ešte pred desiatkami rokov vytvorená 500-metrová ochranná zóna a je prísne zakázané sa okolo vraku pohybovať, nehovoriac o tom, že nikto by sa nemal pokúšať dostať na potopenú palubu, pretože riskuje obrovský výbuch a vlastné zdravie. Za viac než 70 rokov od jej potopenia si teda SS Montgomery spokojne spočíva pri pobreží Anglicka a napriek varovaniam zo strany filmárov, ktorí v tomto období dokonca zbierajú peniaze na spracovanie celého príbehu, sa britské ministerstvo dopravy vyjadrilo, že vrak bezpečnostní experti monitorujú 24 hodín denne a riziko výbuchu je podľa nich minimálne. Šírenie paniky je preto bezpredmetné, ale fakt, že ak by náhodou k výbuchu došlo a zo zemského povrchu by bol vymazaný prakticky celý neďaleký prístav Sheerness, to neznie ako príjemná záležitosť.

Pri Anglicku leží potopená loď plná 1000 ton výbušnín, ktorej explózia by vymazala z povrchu celú priľahlú oblasť. Stala sa obeťou vojny
Zdroj: wikimedia
Domov
Zdieľať
Diskusia