Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
9. mája 2017, 12:48
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Pikantné jedlá sú darom prírody, ktorý preukázateľne predlžuje náš život mnohými benefitmi

GASTRO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ostré papanie má celý zoznam pozitívnych účinkov.

V rámci rôznych delení milovníkov svetovej kuchyne môžeme rozdeliť ľudí na dva veľké tábory. Tí, ktorí obľubujú pikantné jedlá a tí, ktorí sa im snažia stoj čo stoj vyhnúť, hoci v prípade orientálnej kuchyne zrejme budú musieť prijať mnohé kompromisy. A hoci sa radíte práve do druhej skupiny, odporúčame neprestávať čítať a oboznámiť sa s niektorými zaujímavými faktami, ktoré sú podložené nejednou štúdiou. Prečo by sme mali zaradiť ostré pokrmy do nášho jedálnička? Dôvodov je hneď niekoľko, a tak bez ďalších rečí prejdime k dôležitému.

Pikantné jedlá sú darom prírody, ktorý preukázateľne predlžuje náš život mnohými benefitmi
Zdroj: wlvdigital.files.wordpress.com

Pikantné jedlo samo o sebe zdraviu nijak nepomáha. Za celý proces pálivosti, červenej tváre a spoteného čela môže dobre známý rastlinný alkaloid - kapsaicín.  Táto bezfarebná chemická zlúčenina pomáha chrániť papriku pred rôznymi škodcami a reaguje s akýmkoľvek naším tkanivom určitým podráždením, hoci práve to je vyhľadávaný efekt osviežujúci nejeden pokrm. Prvýkrát sa podarilo izolovať samotnú látku v roku 1816 a o 30 rokov neskôr sme ju boli schopní pripraviť aj v kryštalickej forme. 

 
 
Na začiatok jedna nedávna a dosť zásadná štúdia. V roku 2015 bol v Číne ukončený dlhodobý výskum, ktorého sa zúčastnilo až pol-milióna obyvateľov krajiny. V roku 2004 až 2008 títo účastníci vypĺňali dotazníky o ich stravovacích návykoch vrátane toho, či sa ich jedálniček skladal z pikantných jedál. Po siedmich rokoch a 20 224 úmrtiach sa dáta zozbierali a ich vyhodnotenie vás určite prekvapí. Po tom, čo sa vyradili ľudia, ktorí už počas výskumu trpeli rakovinou, srdcovocievnymi ochoreniami alebo prekonali mozgovú príhodu, sa zvyšok podelil na tri skupiny: Jedna konzumovala ostré jedlá 6 až 7-krát týždenne, druhá iba dvakrát a posledná z nich sa kapsaicínu cielene vyhýbala. Výsledky? “Najpikantnejšia" skupina znížila svoju šancu na úmrtie až o 14 %, zatiaľ, čo konzumovanie ostrých jedál aspoň párkrát do mesiaca zredukovalo pravdepodobnosť úmrtia oproti kontrolnej skupine o 10 %. Samozrejme, to neznamená, že za znížené percento môže len a iba pikantné jedlo, no aspoň čiastočný súvis tu predsa len bude. 
 
Pikantné jedlá sú darom prírody, ktorý preukázateľne predlžuje náš život mnohými benefitmi
Zdroj: www.zandyrestaurant.com
 
Zaujímavé je, že príjmať kapsaicín môžete v akejkoľvek forme. Či už si na kúsok mastnej pizze nakrájate zavárané papričky jalapeño alebo si zamiešate zeleninový šalát s čerstvo natrhanými papričkami zo záhrady, jediné, na čom, záleží, je množstvo prijatého kapsaicínu. Pre lepšie počítanie príjmu tejto látky vznikla takzvaná Scovilleho stupnica a teda každý ostrý pokrm sa dá vyjadriť v jednotkách SHU, ktoré si môžete bezpochyby všimnúť na každom obale skutočne pikantnej potraviny. 16 jednotiek pálivosti (SHU) sa rovná 1 miligramu kapsaicínu na kilogram potraviny a po zbežných počtoch si dokážeme presne vypočítať, koľko substancie príjmeme. Pre bežné potreby však stačí vedieť, že ak vám niekto podá fľaštičku s pikantnou omáčkou, na ktorej je uvedené 100 000 SHU, radšej sa jej nechytajte a rozhodne ju nepite! Nižšie uvádzame tabuľku známych potravín s ich približnými jednotkami pálivosti. Rekordmanmi sú cielene vyšľachtené papriky Trinidad Moruga Scorpion - 2,009,231 SHU Carolina Reaper, ktorej paprikové maximum je 2,2 milióna SHU, čím sa stáva absolútne najštipľavejšou voľne dopestovanou paprikou. Pre zaujímavosť, čistý kapsaicín obsahuje až 16 000 000 SHU (niektoré zdroje uvádzajú ako maximum 15 000 000 SHU, no nemyslíme si, že tento 6,6% rozdiel by ste si dokázali všimnúť).
 
Carolina Reaper vyzerá hrozivo už na prvý pohľad
Pikantné jedlá sú darom prírody, ktorý preukázateľne predlžuje náš život mnohými benefitmi
Zdroj: www.eatme.eu
Druh papriky a počet jednotiek pálivosti SHU
Sladká paprika 0
Poblano 1 000 - 2 000
Jalapeño 2 500 - 8 000
Serrano 5 000 - 23 000
Tabasco 30 000 - 50 000
Habanero 100 000 - 350 000
Bhuz Jolokia 1 041 000
Naga Viper 1 380 000
Trinidad Scorpion Butch Taylor 1 460 000
Trinidad Moruga Scorpion 2 009 000
Carolina Reaper 2 200 000
Korenistý sprej 3 000 000 - 6 000 000
Dihydrocapsaicin 15 000 000
Čistý kapsaicín 16 000 000
 
V čom teda spočívajú jeho benefity? Prečo dokáže teoreticky znížiť úmrtnosť až o 14 %? Možností je hneď niekoľko, no tými najprospešnejšími účinkami pre naše zdravie sú riedenie krvi, odstraňovanie krvných zrazenín a prevencia proti rakovine spolu s nivočením rakovinových buniek v našom tele. Konzumovaním kapsaicínu môžete preukázateľne spomaliť, teoreticky až úplne zastaviť niektoré druhy rakoviny (prostaty, prsníka a ďalších) a zároveň sa preventívne chrániť pred ich vznikom. Látka je totiž skvelým antioxidantom a pri pokusoch na myšiach s rakovinou prostaty bolo užívaním určitej dávky kapsaicínu doslova zničených viac než 80 % rakovinových buniek. Keď to preženieme, môžeme ho označiť za prírodnú chemoterapiu, ktorá útočí len na poškodené bunky, zatiaľ, čo tie zdravé necháva na pokoji. V rámci boja proti tomuto najdesivejšiemu zabijaku ľudstva a voľným radikálom je ho vhodné konzumovať s kurkumínom (svetložltým flavonoidom v kurkume)6-gingerolom (hlavnou aktívnou látkou obsiahnutou v zázvore) a samozrejme mnohými ďalšími antioxidantmi. V tejto štúdii publikovanej koncom minulého roka nájdete podrobný popis účinkov kapsaicínu na niekoľko agresívnych druhov rakoviny prsníka. V každom jednom prípade bola látka nápomocná, avšak ako samotní autori uvádzajú, lepší účinok dosiahnete, keď ju požijete v tabletovej forme a nie prostredníctvom potravy. 
 
Pikantné jedlá sú darom prírody, ktorý preukázateľne predlžuje náš život mnohými benefitmi
Zdroj: elainemeinelsupkis.typepad.com
 
Z ďalších skvelých účinkov musíme spomenúť riedenie krvi, hoci v prípade, že už užívate lieky na riedenie, by ste sa mali o vašom jedálničku zahŕňajúcom pikantné jedlá porozprávať s lekárom. Pokiaľ máte nábeh na srdcovú či mozgovú príhodu, čili môže tento hrozivý stav obmedzenia prísunu krvi rozohnať a zároveň sa mu úspešne darí znižovať hladinu cholesterolu. Pomáha tiež pri chudnutí, avšak tým nechceme povedať, že za vás spalí prebytočné tuky a vy si môžete naďalej vychutnávať kilovú pizzu vo vani napustenej Coca-Colou. Touto štúdiou bolo ukázané, že znížením prídelu potravy (na približne 75 % zo zaužívanej gramáže) a pridaním štipľaviny by ste sa mali cítiť rovnako plný, ako keby ste sa plnohodnotne najedli. Znížená chuť do jedla je sprevádzaná absenciou potreby konzumácie mastných jedál, inak povedané kapsaicín dokáže uhasiť náš smäd po slanom, sladkom a mastnom jedle. Takisto sa mu úspešné darí rozpáliť náš organizmus, zrýchliť metabolizmus o približne 5 % a teda konzumáciou pikantného jedla pred športovou aktivitou určite neurobíte krok vedľa. Na záver len dodáme, že iste si zaregistrovali ako vás doznievajúci efekt horiacich úst, červenej tváre a rozpáleného tela dokáže upokojiť. Môžu zato hormóny šťastia - seratonín a endorfín, ktoré sú produkované a vyplavované pri výskyte kapsaicínu v krvi. 
 
Pikantné jedlá sú darom prírody, ktorý preukázateľne predlžuje náš život mnohými benefitmi
Zdroj: india-forums.com
Konzumovanie ostrých jedál nie je jediná možnosť, ako vyťažiť z kapsaicínu čo najviac. Jeho okamžitá, do istej miery agresívna reakcia s našou pokožkou sa využíva ako prírodne analgetikum voči potlačovaniu bolesti. Po aplikovaní masti s obsahom tejto látky spočiatku nastáva určité nepohodlie, to však čoskoro, po umŕtvení nervových zakončení strieda príjemná úľava. Výhodou je dlhodobý účinok, od niekoľkých hodín až po niekoľko dní, v závislosti od konkrétnej masti. Analgetické účinky vám pomôžu s migrénou, reumou, artritídou alebo niektorými kožnými ochoreniami sprevádzanými nepríjemným a neprestávajúcim svrbením. 
 
Pikantné jedlá sú darom prírody, ktorý preukázateľne predlžuje náš život mnohými benefitmi
Zdroj: wisegeek, adinstruments
 
Každá minca má dva strany a existuje niekoľko prípadov, kedy by sme sa kapsaicínu mali vyhnúť. V prvom rade neodporúčame konzumovať extrémne množstvá čili na posedenie, môžete si totiž ľahko podráždiť žalúdok, tráviaci trakt a pri vyprázdňovaní vám to telo dá patrične pocítiť. Nadmerné dávky čili tiež spôsobia výraznú tvorbu žalúdočných kyselín, každopádne, nebolo nijak preukázané, že by kapsaicín permanentne podráždil sliznicu žalúdku, prípadne zapríčiniť trvalé problémy s trávením. Práve naopak, jeho konzumácia aktivuje tvorbu ochranných žalúdočných štiav voči negatívnym podnetom ako alkohol alebo aspirín. Dá sa pikantným jedlom zabiť? Pravdepodobne nie. Pri skonzumovaní nadmerného množstva čili obsah žalúdka s určitosťou vyvrátite, hoci vedci vypočítali, že priemerný 68-kilogramov vážiaci človek, by sa usmrtil po zjedení kilogramu a pol drteného prachu z papričiek Bhut Jolokia (1 000 000 SHU). Už aj laikovi však musí byť jasné, že spotrebovať také množstvo pekelne-ostrého korenia by bolo nemožné. 
 
Dávajte si však pozor a príliš to nepreháňajte
Pikantné jedlá sú darom prírody, ktorý preukázateľne predlžuje náš život mnohými benefitmi
Zdroj: Meme
 
Jeden z odstrašujúcich príkladov. Kombinovať vodu a najpálivejšiu papriku na svete sa určite neodporúča. V prípade "priotrávenia" pálivosťou sa odporúča siahnuť po studenom mlieku a krajci chleba. Ako sa hovorí, toto doma neskúšajte. 
 
Anketa:
Ako často konzumujete ostré jedlá?
Viackrát týždenne
Viackrát mesačne
Zriedkakedy
Vyhýbam sa pikantným jedlám
Viackrát týždenne
55 %
346 Hlasov
Viackrát mesačne
27 %
173 Hlasov
Zriedkakedy
13 %
81 Hlasov
Vyhýbam sa pikantným jedlám
5 %
31 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia