Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2017, 22:37
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Slovensko aj Česko patria k najrasistickejším krajinám Európy. V testovaní nedopadlo dobre ani USA

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPA USA
Uložiť Uložené

Nekonečný kruh. Ľudia s tmavšou pokožkou u nás stále vzbudzujú neistotu, a preto preferujeme radšej belochov.

Rasizmus, odpor a podozrenia voči ľuďom odlišnej farby pokožky či vierovyznania. Podobné problémy v súčasnosti vo zvýšenej miere zaznamenávame nielen u nás doma na Slovensku, ale daný "trend" platí aj pre desiatky ďalších európskych krajín. Obavy a pochybnosti ešte viac podporujú najrôznejšie teroristické útoky či celková situácia vo svete. Avšak zmerať či usúdiť, kto "je väčším rasistom" nie je jednoduché. Urobiť si ako-taký prehľad nám ale môže pomôcť výsledok istého internetového prieskumu.

Slovensko aj Česko patria k najrasistickejším krajinám Európy. V testovaní nedopadlo dobre ani USA
Zdroj: Project Implicit

Prestížna Harvardská univerzita ešte v roku 2002 spojazdnila webstránku týkajúcu sa ich projektu s názvom Project Implicit (WEB). Prihlásení ľudia mali za úlohu vyplniť tzv. IAT test, kde pomocou svojich rýchlych reakcií museli párovať jednotlivé zložky z najrôznejších kategórií. Nižšie priložená mapa je tak výsledkom toho, ako si bieli Európania spájali pozitívne a negatívne slová s bielymi a čiernymi tvárami. Výsledky používateľov z jednotlivých krajín sa spriemerovali a vznikli tak zaujímavé číselné údaje. Vysvetlivky sú jednoduché - čím viac červenejší štát je, tým viac sú tamojší obyvatelia náchylnejší k rasovým predsudkom. Modrá je opakom.

Slovensko aj Česko patria k najrasistickejším krajinám Európy. V testovaní nedopadlo dobre ani USA
Zdroj: Project Implicit

Spoločným faktom je to, že v každej jednej krajine ľudia pomalšie priraďovali pozitívne slová k potmavším ľuďom. Skôr sú náchylnejší k nim rýchlejšie pričleniť negatívnejšie pojmy. Ako teda dopadli jednotlivé krajiny? Po pohľade na mapu Európy vidno zaujímavé zistenia. Najlepšie dopadlo Srbsko i neďaleké Slovinsko. Nasledujú, klasicky, škandinávske krajiny, Rakúsko, Spojené kráľovstvo, Nemecko, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko a podobne. Najhoršiu priečku obsadila susedná Česká republika s najhorším skóre a v ich tieni sa ocitli Litovci, Bielorusi, Ukrajinci, Bulhari, Taliani, Slováci, Rusi a mnohí ďalší.

Odporúčané
Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď 5. februára 2024, 9:30

Testovania sa zúčastnilo celkovo 288 076 bielych Európanov počas obdobia 2002 až 2015. Počet respondentov jednotlivých krajín môžete zistiť v stĺpčeku napravo. Aby sme však nekydali len na náš región, nedobre dopadli aj Spojené štáty americké. Na vzorke 1 510 000 účastníkov sa zistilo, že problémy s tmavšími ľuďmi má stále juh, na rozdiel od severu a západu.

Slovensko aj Česko patria k najrasistickejším krajinám Európy. V testovaní nedopadlo dobre ani USA
Zdroj: Project Implicit

Čo si o tom myslíte?

Domov
Zdieľať
Diskusia