Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. mája 2017, 18:38
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Európa a Čína majú ambiciózny plán na stavbu ľuďmi obývanej základne na Mesiaci

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA EURÓPA VESMÍR
Uložiť Uložené

Snáď aj Slovensko raz pochopí, že treba investovať do podobných aktivít a nezostať pasívnymi pozorovateľmi. Raz odtiaľto jednoducho budeme musieť zdrhnúť.

Je tak blízko, no zároveň tak ďaleko. Náš najbližší vesmírny sused Mesiac je na oblohe dlhšie ako ľudstvo existuje a stále pôsobí, najmä v noci, mystickým dojmom. Zaujímal už dávnoveké civilizácie a stal sa prostredníkom mnohých legiend i mýtov. Celé tisícročia sa ľudské bytosti na neho pozerali maximálne zo zemského povrchu, no nebol spôsob, ako sa k nemu dostať bližšie. Až prišlo 20. storočie a americký astronaut Neil Armstrong sa stal prvým človekom, ktorý položil pätu na jeho povrch. Po ňom si podobný pocit vychutnalo ešte niekoľko ľudí, no ako posledný sa na ňom nachádzal v roku 1972 muž s menom Eugene Cernan (Čerňan), Američan s československými koreňmi.

A práve od decembra 1972 na Mesiaci žiadna ľudská bytosť nebola, čo sa stalo predmetom mnohých konšpiračných teórií. Postupne zatiaľ dochádza akurát tak k menším impulzom, ako tomu bolo napríklad ešte na začiatku aktuálneho roka. Najnovšie však hladinu rozvírila európsko-čínska snaha o spoluprácu. Oba regióny si vytvorili neľahký cieľ - vytvoriť základňu na Mesiaci. A tak sa predstavitelia oboch vesmírnych agentúr stretli a začali diskutovať a rozmýšľať nad uskutočnením projektu. Tieto informácie potvrdil jednak čínsky zástupca Tian Yulong i ten európsky s menom Pal Hvistendahl. O čom presne rokovali nevieme, no hovorca ESA povedal: "Číňania už majú dostupný veľmi ambiciózny plán čo sa týka Mesiaca."

Európa a Čína majú ambiciózny plán na stavbu ľuďmi obývanej základne na Mesiaci
Zdroj: Popular Mechanics

 

Čo však môžeme načrtnúť je fakt, ako si podobnú stavbu treba predstavovať. Malo by ísť o klasickú základňu slúžiacu ako dôležitá zastávka v ceste na Mars, no počíta sa s jej využitím aj na "vesmírnu turistiku" či štartovací bod v kolonizovaní samotného Mesiaca. Čína za posledné roku v oblasti vesmírneho dobývania výrazne pokročila a určite s ňou treba rátať aj do budúcna.

Európa a Čína majú ambiciózny plán na stavbu ľuďmi obývanej základne na Mesiaci
Zdroj: catacombs.space1999.net

Zostáva nám už len veriť, že vedci a zodpovedné autority nezostanú len pri slovách a už sa konečne v najbližších rokoch dočkáme veľkolepému návratu na Mesiac so všetkým, čo by k tomu malo patriť.

Domov
Zdieľať
Diskusia