Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2017, 9:40
Čas čítania 0:00
Martin M.

Dobrý dojem treba urobiť hneď na prvý raz. Inšpiruj sa desiatimi psychologickými trikmi, ktoré sa ti v živote určite zídu

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Nič pre manipulátorov.

V prvom rade je dobré poznamenať, že nejde o žiaden návod, ako s ľuďmi manipulovať alebo ich využívať. Manipulátorov a klamárov je po svete naozaj dosť a myslím si, že nie je potrebné toto číslo ešte zvyšovať. Každopádne, pochopiť niektoré princípy z psychológie môže byť prospešné nielen pre vybudovanie si dobrých vzťahov s ľuďmi, ale aj pre lepšie sebavedomie. Pokiaľ však preferuješ messenger či inú appku na komunikáciu s ľuďmi, nič som nepovedal.

1. Použi meno osoby, s ktorou sa zoznámiš

Dobrý dojem treba urobiť hneď na prvý raz. Inšpiruj sa desiatimi psychologickými trikmi, ktoré sa ti v živote určite zídu
Zdroj: YouTube

Poznáš to, keď sa s niekým zoznámiš a o niekoľko sekúnd už ani len nevieš, ako sa daná osoba volala? Použitie jej či jeho mena ti pomôže zapamätať si ju/ho a získaš tak obrovskú výhodu oproti ostatným, ktorí meno ihneď zabudnú. Meno osoby je totiž časťou jej identity. Tým, že vyslovíš jej meno, potvrdzuješ jej existenciu a samozrejme tak vzbudzuješ pozitívne pocity. Podľa autora knihy How to Win Friends and Influence People, Dale Carnegieho, meno je jedno z najpríjemnejších slov, ktoré môže človek počuť. Takže nabudúce sa pri zoznamovaní radšej spýtaj na meno, ak si nie si istý, či si ho naozaj počul. 

2. Zanechaj dojem na začiatku alebo na konci

Prvý dojem že je všetko? Áno, ale je to len časť pravdy. V skutočnosti si ľudia príliš nepamätajú na veci, ktoré sa odohrajú uprostred rozhovoru, školskej hodiny, nejakej akcie (aj keď na niektorých večierkoch si nemusia pamätať vôbec nič) a podobne. Tie najjasnejšie spomienky majú ľudia práve na prvé a posledné veci. Čiže pokiaľ ti naozaj ide o to, aby si zanechal dobrý dojem, urob to buď na začiatku alebo na konci. Tento fakt ti dobre poslúži napríklad pri takom pohovore, na ktorý zrejme každý prišiel pre to, aby sa ukázal v čo najlepšom svetle.

3. Požaduj viac

Dobrý dojem treba urobiť hneď na prvý raz. Inšpiruj sa desiatimi psychologickými trikmi, ktoré sa ti v živote určite zídu
Zdroj: Standford Graduate School

Ak od niekoho chceš láskavosť, najskôr požaduj viac. Nemyslím tým zvrátené predstavy, ktoré sa ti mihajú pred očami, ale jednoducho viac peňazí (ak si potrebuješ požičať), aby ti varil/a každý deň… čokoľvek si len predstavíš. Keďže pôjde o zdanlivo nesplniteľné požiadavky, ktoré ti zrejme daná osoba odmietne, požiadaš ju o “menšiu” láskavosť. V skutočnosti však pôjde o vec, ktorú si od nej požadoval už od začiatku. Prečo je pravdepodobnejšie, že ti takúto láskavosť splní? Ide o to, že daná osoba ťa už raz odmietla a ak iba nehrá falošnú hru tvojho kamaráta / kamarátky, bude ti chcieť pomôcť. 

4. Mlčať je zlato

Dobrý dojem treba urobiť hneď na prvý raz. Inšpiruj sa desiatimi psychologickými trikmi, ktoré sa ti v živote určite zídu
Zdroj: flickr

Dobre, nikto nemá rád to trápne ticho, no neznamená to, že máš neustále bľabotať a drístať o všetkom, čo ti len napadne. Netýka sa ťa to iba v prípade, ak máš dar reči a dokážeš premeniť aj úplný balast na zaujímavý príbeh. Je však dobré poznať aj silu mlčania, a to najmä v situácii, kedy ti niekto dá neúplnú odpoveď. Väčšina ľudí reaguje tak, že sa začne neustále vypytovať, aby im človek prezradil viac, no má to úplne opačný efekt. Najúčinnejším spôsobom je zostať ticho, avšak udržiavať očný kontakt. Osoba, ktorá sa ti možno chcela s niečím zdôveriť, bude pokračovať, keďže sa bude cítiť mierne “pod tlakom”.

5. Počas predstavovania si všimni farbu očí

Nie, nejde o to, aby si vzápätí skladal komplimenty o farbe očí danej osoby, teda iba za predpokladu, že klišé balasty ťa naozaj nezaujímajú. Ide o to, aby si udržal optimálny očný kontakt, keďže mnoho ľudí má počas konverzácie problém pozerať druhej osobe do očí. Ak si myslíš, že sa ťa to netýka, skús si na to pri najbližšej konverzácii spomenúť a možno zistíš, že len obyčajné pozeranie sa do očí môže byť mimoriadne náročné. Obrazovka tvojho smartfónu a v ňom otvorený messenger (alebo fotka tvojej kamarátky) sa žiaľ nepočíta.

6. Všimni si, kam smerujú chodidlá druhej osoby

Ľudia majú tendenciu dávať najavo to, čo si myslia, a to práve rečou svojho tela. Len ozajstní profíci dokážu dokonale klamať, čím sa myslí aj falšovanie mimiky a gestikulácie. Keďže od detstva sme vychovávaní a nabádaní k tomu, aby sme falšovali mimiku svojej tváre (asi by ťa mama nepochválila, keby sa smeješ na pohrebe svojej babky), tvár človeka nemusí byť práve úprimná. Skús sa občas zamyslieť a postrehnúť kam smerujú chodidlá osoby, s ktorou sa rozprávaš. Ak smerujú preč, zrejme im tvoja prítomnosť prekáža alebo sa len chcú dostať preč. 

7. Plánuješ rande? Zahrň doň trochu adrenalínu

Dobrý dojem treba urobiť hneď na prvý raz. Inšpiruj sa desiatimi psychologickými trikmi, ktoré sa ti v živote určite zídu
Zdroj: YouQueen

Pokiaľ chceš zanechať pozitívny dojem na prvom rande, najlepšie učiníš, keď s tebou pozvaná osoba zažije adrenalín. Horské dráhy sú možno bežnejšie v amerických filmoch, no keďže Slováci milujú kino, horrorový film úplne postačí. Trik je v tom, že adrenalín stimuluje mozog a vyvoláva vzrušenie, tým pádom si človek myslí, že si naozaj užíva tvoju spoločnosť (čo dúfam platí aj bez toho adrenalínu).

8. Najlepšie sa niečo naučíš, keď sám niekoho učíš

Neplatí to len v prípade, že sa chceš stať majstrom nejakého remesla či zručnosti, tento fakt ti môže výraze pomôcť napríklad pri učení sa na skúšku. Áno, ťaháky sú síce fajn, no ak máš reálny záujem sa niečo naučiť, potom pootravuj svojho kamaráta a snaž sa zahrať sa na učiteľa.

9. Úsmev a lichôtky sú fajn, no napodobovanie mimiky je úplne iný level

Niektorí ľudia majú napodobovanie mimiky v krvi, iní sa o takúto zručnosť iba snažia. Nejde pritom iba o mimiku tváre samotnú, niektorí sú schopní napodobovať správanie, reč tela či dokonca tón hlasu. Ak si myslíš, že tým človek potláča svoju identitu, súhlasím a tiež nie som fanúšikom takéhoto správania, no pokiaľ sa práve snažíš predať nejaký produkt či uspieť na pohovore, tvoje drzé ja radšej odlož nabok. V skutočnosti je osoba, ktorej mimika bola napodobená, oveľa priateľskejšia, keďže akoby našla svoju chýbajúcu polovičku (taký pocit nadobudne vďaka podobnému správaniu). 

10. Imidž je všetko

Dobrý dojem treba urobiť hneď na prvý raz. Inšpiruj sa desiatimi psychologickými trikmi, ktoré sa ti v živote určite zídu
Zdroj: Sutori

Pre mnohých ľudí je imidž jednoducho tou najdôležitejšou vecou, no zároveň je každý jedinečný tým, čo mu preňho tento imidž predstavuje. Niekto rád prezentuje svoje tehličky na bruchu, niekto sa prezentuje štýlovým oblečením alebo autom a podobne. Preto, ak chceš získať dôveru alebo si vybudovať dobrý kamarátsky či iný vzťah, spoznaj, čo je pre danú osobu dôležité.

Domov
Zdieľať
Diskusia