Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2017, 10:52
Čas čítania 0:00
Ondřej Jarůšek

Vedkyňa zo Slovenska objavila bielkovinu schopnú zastaviť rakovinu. Teraz je jej snom otvoriť si v Prahe laboratórium

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Bádateľka Zuzana Kečkéšová zaznamenala významný úspech, po dlholetom výskume objavila proteín, ktorý môže byť prvým kroko na ceste k objaveniu lieku na rakovinu.

Ľudstvo bojuje s rakovinou už od nepamäti a zatiaľ celkom márne. Uznávaná vedkyňa so slovenskými koreňmi Zuzana Kečkéšová si však v oblasti boja proti tomuto zákernému ochoreniu pripísala na účet významný objav. 37-ročnej bádateľke, momentálne pôsobiacej v českom Ústave organické chemie a biochemie v Praze, sa totiž po osemročnom výskume podarilo rozlúšiť zapeklitú otázku, prečo sa v niektorých orgánoch rakovina nikdy nerozvinie, zatiaľ čo v iných áno. Odpoveďou je proteín, ktorý rakovinu dokáže obmedzovať alebo rovno zastaviť. Rodáčka z Galanty publikovala svoje výsledky v magazíne Nature, jednom z najprestížnejších vedeckých časopisov na svete.

Konkrétne sa jedná o bielkovinu s označením LACTB, ktorá sa nachádza v mitochondriách, čo sú energetické centrá buniek. „Testovali jsme jej (protein, pozn. red.) na buněčných kulturách a ve spolupráci se švýcarskými vědci jsme se podívali na to, zda je přítomný v lidských nádorech prsu. Při pokusech na laboratorních myších se pak potvrdilo, že když se tento protein zaktivuje v už vytvořených lidských nádorech vpravených do zvířete, vede to k výraznému zmenšení až k zániku onoho nádoru,“ citujú slová úspešnej vedkyne Hospodářské noviny

Vedkyňa zo Slovenska objavila bielkovinu schopnú zastaviť rakovinu. Teraz je jej snom otvoriť si v Prahe laboratórium
Zdroj: pixabay.com

Kroky slovenskej bádateľky po vyštudovaní Univerzity Karlovy v Prahe najprv viedli do Veľkej Británie, do Londýna, kde sa, v rámci doktorského štúdia na University College ešte ako virologička, zamerala na výskum HIV vírov. Neskôr, keď sa rozhodla pre skúmanie rakoviny, skúsila svoje šťastie na špičkovom americkom Massachusettskom technologickom inśtitúte (MIT), jednej z najlepších škôl pre vedcov, kam bola po náročných prijímačkach na jej radosť nakoniec prijatá. Započala tak svoj výskum, vďaka ktorému onú bielkovinu objavila. Ako ale sama tvrdí, viesť výskum na MIT nie je žiadna prechádza ružovým sadom, kedže vedci sú pod neustálym tlakom prinášať výsledky a hľadať finančné prostriedky na pokrytie nákladov - aj jej výskum bol hradený z prestížneho amerického grantu.

V súčasnej dobe je Zuzana Kečkéšová späť v Česku, kde sa vrátila potom, čo jej vypršali granty a ona s partnerom a dvomi synmi zatúžila po zmene. V laboratóriach Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR v pražských Dejviciach však naďalej pokračuje v usilovnej práci na jej výskume a dúfa, že sa jej podarí nájsť ešte ďalšie podobné molekuly, ktoré by niekedy v budúcnosti mohli poslúžiť ako základ pre lieky. Do tej doby však pred vedkyňou a jej tímom leží ešte plno práce, tá má však veľký zmysel, kedže jej výsledok môže potenciálne pomôcť plnému radu pacientov trpiacich týmto nesmierne zákerným ochorením.  „Pro mě jako vědce by bylo úžasně uspokojivé, kdybych viděla, že můj vynález najde uplatnění v biomedicíně,“ uviedla Kečkéšová. 

Zdatná vedkyňa však zároveň podotýka, že samotný nález molekuly ešte automaticky neznamená vynájdenie lieku na rakovinu, aj keď ide o významný prvý krok, aby niečo také vôbec bolo možné. Kým tak však bude, zatiaľ sa bude snažiť nájsť terapeutické využitie pre látky, ktoré sa jej podarilo v rámci výskumu objaviť. Jej veľkým prianím do najbližších rokov je získať potrebné granty alebo finančnú podporu, aby si mohla v Prahe otvoriť svoje vlastné laboratórium, kde by na svojich projektoch pracovala. Čo povieš na významný úspech slovenskej vedkyňe ty?

Domov
Zdieľať
Diskusia