Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2017, 18:24
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Strávili rok v divočine, aby nakrútili reality show. Po návrate domov zistili, že bola zrušená už v začiatkoch

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Osudy 23 Škótov boli každému očividne ukradnuté.

Reality show je vďačným programovým formátom pre mnohé televízie, ktoré vďaka nemu dokážu v hlavnom vysielacom čase prilákať k obrazovkám značne množstvo divákov. Internet stihol spôsobiť vrásky na čele dramaturgom nejednej televízie. Tí musia čoraz úpornejšie bojovať o priazeň ľudí a snažia sa o to rôznymi spôsobmi. Hoci fungujú prakticky všetky na rovnakom princípe, musia prísť s čo najzaujímavejším nápadom, aby sa odlíšili od konkurencie. Veľmi často sa však stáva, že to chápu v zmysle "čím kontroverznejšie, tým zaujímavejšie". Súťažiaci pod vidinou lákavej výhry sa neštítia ani takých praktík ako sú fyzické napádanie, vulgarizmy, zabíjanie zvierat, nahota pred kamerou či pohlavný styk. Ak píplmeter poukáže na eminentný záujem, väčšinou do roka prichádza ďalšia séria s upravenými pravidlami so snahou ešte viac zatraktívniť celý formát. Samozrejme, neúspech vyústi do toho, že na 99% si divák do roka nespomenie, že niečo podobné pozeral. 

O to kurióznejším sa stal prípad škótskeho Edenu, kde sa 23 účastníkov zúčastnilo experimentálneho pobytu v divočine Britských ostrov počas jedného roka, kde mali vytvoriť akúsi alternatívnu spoločnosť. To všetko samozrejme s početným televíznym štábom za ich chrbtom. O to väčšie muselo byť ich prekvapenie po utorkovom návrate do civilizovaného sveta, keď zistili, že sa odvysielali iba štyri časti a pre nezáujem bol program ešte v auguste minulého roka zrušený. Ani samotné nakrúcanie sa pritom neobišlo bez komplikácií. 13 účastníkov Eden opustilo ešte v jej priebehu, zostávajúca desiatka si potajomky odbiehala do civilizovaného sveta, neďalekého mestečka Fort William. Hoci úporne bojovali v nepohodlných podmienkach, bez elektroniky, internetu a iných výdobytkov modernej techniky, ich snahu si diváci posledných 7 mesiacov pre klesajúcu sledovanosť, ktorá padla z 1,7 milióna na bezmála 800 000, nikdy nepozreli. 

Smutné na tom celom je nielen to, že rok svojho života mohli stráviť v pohodlí domov a s milovanými ľuďmi, ale aj to, že zažili nepríjemné momenty spojené so zistením, čo sa v ich krajine stihlo za dobu ich dobrovoľného exilu stať. Napríklad, zvolenie Donalda Trumpa za v poradí 45. prezidenta Spojených štátov Amerických či odchod Veľkej Británie z Európskej únie. A to nehovoriac o množstve osobných zistení, o ktorých sa však my už nedozvieme. Svoju chybu nesie bezpochyby aj stanica Channel 4, ktorá to po informačnej stránke nezvládla a neoboznámila zúčastnených so vzniknutou situáciou.
Domov
Zdieľať
Diskusia