Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2017, 22:37
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Čerstvá várka tajných dokumentov CIA odhalila, že do iPhonov inštalovali vírusy už vo výrobnej fabrike

TECH APPLE CIA IPHONE
Uložiť Uložené

Situácia začína naberať grády.

Očakávaná nádielka uniknutej dokumentácie z tajných archívov CIA nás nenechala príliš dlho čakať. Kôpka dokumentov, ktoré sa pridávajú k nedávnemu odhaleniu Vault 7 kontroverzného webu WikiLeaks, nesie tajomný názov Dark Matter a to, čo je v nich, sa točí okolo špionážnych techník americkej informačnej služby, prostredníctvom ktorých dokázali nadobudnúť vzdialený prístup do smartfónu alebo osobného počítača sledovanej osoby. Julian Assange však tvrdí, že ide iba o malý zlomok toho, čo je ešte pripravené, takže ta pravá zábavička nám ešte len začne. Dokopy by mali mať k dispozícii okolo 900-tisíc neopísateľne cenných dokumentov, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou dostal von niekto z interných zamestnancov agentúry.

"Tieto diery, ktoré boli použité CIA, sa môžu týkať miliónov ľudí, takže to muselo byt uskutočnené veľmi sofistikovaným spôsobom," uviedol zakladateľ WikiLeaks, Julian Assange, na margo čerstvej várky s názvom Dark Matter.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Tým mal na mysli spôsob, vďaka ktorému dokázali uniknúť nemalému riziku, že by ich niekto náhodne odhalil. CIA podľa všetkého zasahovala do výrobného procesu v ázijských fabrikách, aby prostredníctvom hardvérovej úrovne získali vzdialený prístup, napríklad, do starších iPhonov. Malvér vedeli skryť aj priamo do firmvéru MacBooku, takže ho neodstránila ani reinštalácia operačného systému. A aj keď sa hovorí o úseku medzi výrobnou fabrikou a koncovým používateľom, všetko nasvedčuje tomu, že diery na nepozorované získavanie citlivých dát vytvárali ešte pred zabalením vyrobených elektronických produktov do krabíc. V opačnom prípade by mali z rozbalovaním a opätovným zabalovaním obrovský kus práce.

Podľa celkom rýchlej odozvy kalifornského giganta, o ktorej informoval web The Intercept, sa ale nemáme čoho obávať, pretože všetko, o čom nové dokumenty hovoria, je vraj už dávno opravené. O úniku vedeli dlhšie, čiže mali dostatok času na sprístupnenie dobre skrytého softvérového balíčka. Otázne ale je, či to stačilo.

Domov
Zdieľať
Diskusia