Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2017, 13:31
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Vedci zistili, ako vyzeral a žil chudobný človek v 13. storočí. Zomrel už ako 40-ročný

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Čo sa môžeme dozvedieť z obyčajne kostry?

O živote z minulých storočí či tisícročí si môžeme na internete alebo v knižniciach prečítať nespočetné množstvo informácií, avšak pri prechádzaní literárnych materiálov sa zväčša stýkame s opisom života tej vyššej triedy, teda bohatých. Čím dávnejšia doba a čím chudobnejší človek, tým menšia šanca, že sa o ňom niekto niekde zmienil a zachoval pre ďalšie generácie. O živote priemerného človeka v dávnej dobe sa však môžeme dozvedieť aj iným spôsobom - prostredníctvom jeho kostry. 

Vedci zistili, ako vyzeral a žil chudobný človek v 13. storočí. Zomrel už ako 40-ročný
Zdroj: Dr Chris Rynn, Dundee University

V rokoch 2010 až 2012 bol v Cambridge-i objavený a vyhĺbený dávny cintorín, na ktorom sa nachádzalo približne 400 kostier datovaných do obdobia 13. až 15. storočia. Trvalo niekoľko rokov, kým sa výskum kostier pohol k reálnym výsledkom, no dnes sa môžeme pomerne presne pozrieť na to, ako vyzeral tento človek žijúci v 13. storočí. A čo je ešte zaujímavejšie, dokážeme povedať, ako približne žil. Podľa profesora Johna Robba a ďalších expertov z Cambridgskej univerzity sa nájdený muž radil medzi robotnícku triedu, s približnou špecializáciou na obchodovanie. V mladosti zrejme trpel hladom alebo vážnou chorobou, keďže sa mu až dvakrát zastavil rast skloviny. Počas života mal aj napriek chudobe lepší prístup k nedostatkovým potravinám, akými boli mäso a ryby. Lebka tiež odhalila, že v dospelosti utrpel ťažké zranenie na temene. Aj napriek tomu, že to nebola príčina smrti, žil dostatočne tvrdý život a zahynul niekedy po 40-ke, čo je v súčasnosti krásny mladší stredný vek. Podľa polohy cintorína v areáli pôvodnej nemocnice, ktorá v minulosti poskytovala útočisko tým, ktorí už nemali kam inam, sa predpokladá, že bol na sklonku života bezdomovec. A tieto všetko informácie sa podarilo získať len na základe skúmania jeho kostrových pozostatkov spolu s ich miestom nálezu.

Kostra bola nájdená tvárou k zemi, čo je nezvyčajné vzhľadom na stredoveký pohreb

Vedci zistili, ako vyzeral a žil chudobný človek v 13. storočí. Zomrel už ako 40-ročný
Zdroj: C. CESSFORD

Odkrývanie ďalších nálezísk dávnych cintorínov a následná hĺbková analýza nám postupne utvorí podstatne väčší a presnejší obraz o živote bez elektrickej energie, internetu, prístupu ku potravinám, liekom alebo predmetom bežnej potreby. Drsné podmienky na život tu totiž neboli až tak dávno, aby sme na ne mohli zabudnúť a preto by rozhodne nebolo vhodné premárniť šancu dozvedieť sa o živote chudobných čosi viac. 

Vedci zistili, ako vyzeral a žil chudobný človek v 13. storočí. Zomrel už ako 40-ročný
Zdroj: DR CHRIS RYNN, UNIVERSITY OF DUNDEE
Domov
Zdieľať
Diskusia