Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2017, 9:36
Čas čítania 0:00
Martin M.

5 dôvodov, kvôli ktorým chcú mladí Slováci čím skôr zbaliť kufre a odísť do zahraničia

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Poprosím jednosmerný lístok do Viedne.

V poslednom období si mal možnosť prečítať si niekoľko článkov, v ktorých sme sa pozreli na to, prečo sa oplatí zostať na Slovensku a vyzdvihli sme niektoré pozitíva, no dnes zameriame svoju pozornosť na pravý opak. Prečo je na Slovensku toľko ľudí, predovšetkým mladých, ktorí by najradšej zbalili kufre a jednosmerným lístkom sa vybrali do niektorej z vysnívaných (v drvivej väčšine západných) krajín?

1. Mizerné platy

5 dôvodov, kvôli ktorým chcú mladí Slováci čím skôr zbaliť kufre a odísť do zahraničia
Zdroj: Mann Finn Fiction

Čo si budeme klamať, bez peňazí sa človek nezaobíde. Zvlášť v dnešnej dobe, kedy na nás z každej strany číhajú prečačkané produkty, ktoré jednoducho musíme mať. S lepšou životnou úrovňou a vyššími platmi stúpa aj spokojnosť, čo je úplne pochopiteľné. Za peniaze, ktoré ti ostanú po zaplatení životných nákladov (jedlo, ubytovanie…), si môžeš dovoliť nielen nový iPhone, kozmetiku či štýlové oblečenie, ale aj množstvo zážitkov. Na Slovensku sú platy dlhodobo kameňom úrazu a nie je žiadnym tajomstvom, že rozdiely medzi regiónmi sú naozaj priepastné. Nikto nechce žiť štýlom z ruky do úst a neustále čakať na ďalšiu výplatu, práve preto sa mnoho mladých vyberá do zahraničia, či už zarobiť si počas letných mesiacov alebo vyskúšať si v zahraničí štúdium.

2. Štát a dvojité merítko na ľudí

5 dôvodov, kvôli ktorým chcú mladí Slováci čím skôr zbaliť kufre a odísť do zahraničia
Zdroj: Wikipedia

Aj tebe sa niekedy zdá, že v tomto štáte sa pravidlá dodržujú menej ako v rozvojovej krajine? Samozrejme bežný občan (bez známostí alebo peňazí) musí pravidlá dodržiavať, no pokiaľ máš kamaráta na ministerstve alebo v policajnom zbore, niektoré veci môžeš pokojne ignorovať. Napríklad také stavby “na čierno” (bez povolenia), zbesilá jazda, daňové úniky či rozkrádačky štátnych fondov sa ťa vôbec netýkajú a sú pre teba úplne bez následkov, teda za predpokladu, že máš tie správne kontakty. Akokoľvek sa snažíš špinavú politiku ignorovať, dotkne sa naozaj každého, keďže štát svojimi zákonmi a nariadeniami často doslova hádže polená pod nohy ľuďom, ktorí sa snažia niečo zmeniť. Nie každý má na tento cirkus temperament a nervy a mnohí radšej zbalia kufor a odídu do krajiny, v ktorej to naozaj funguje.

3. Katastrofálna infraštruktúra a rozvoj

5 dôvodov, kvôli ktorým chcú mladí Slováci čím skôr zbaliť kufre a odísť do zahraničia
Zdroj: Výtlky

Regionálny rozvoj je téma, ktorá môže znieť zaujímavo, no v podaní Slovenska a našich hercov (politikov) v hlavnej úlohe je to ozajstná komédia, ktorá je niekedy až na zaplakanie. Otrasný stav ciest snáď netreba ani spomínať a netýka sa to iba vidieku, ale aj krajských miest. Pri prezúvaní pneumatík po tuhej zime by si najradšej zmenil auto na terénny džíp, aspoň kým sa stav ciest nezlepší (čo trvá bežne aj niekoľko mesiacov). O rozvoji podnikania alebo zamestnanosti zo strany štátu sa nedá ani len vtipkovať, keďže infraštruktúra je na tom naozaj katastrofálne (diaľnica do Košíc v nedohľadne), štátne byty za primeraný nájom (ktorý by podporil migráciu ľudí do drahších miest) tu chýbajú a byrokratické zaťaženie je častokrát prekážkou, kvôli ktorej sa niektorí ľudia do podnikania vôbec nepustia.

4. Zlá kvalita vzdelania a zdravotnej starostlivosti

5 dôvodov, kvôli ktorým chcú mladí Slováci čím skôr zbaliť kufre a odísť do zahraničia
Zdroj: diakonima

O vzdelaní a jeho kvalite na Slovensku by sa tu dal napísať samotný článok. Školstvo je na tom naozaj katastrofálne a metódy výučby by sa dali zaradiť do kategórie zastaralé. Nepraktické osnovy, zbytočné študijné odbory a príliš teórie, to všetko je tŕňom v oku mnohých mladých ľudí, ktorí oveľa viac preferujú praktickosť, vlastné nápady a interaktívnu formu výučby. Školstvo je síce zadarmo, no čo sa renomé týka, až na pár výnimiek je to naozaj slabota. Neustále omieľané školstvo má svojho rovesníka, ktorým je zdravotníctvo. K tomu poviem len to, že niektoré nemocnice sú na nerozoznanie od márnice. A nikoho neláka predstava ležať v otrasných izbách, znášať neochotné sestričky alebo jesť jedlo, ktoré vyzerá ako vyzerá (ak si už videl bežnú nemocničnú stravu, vieš o čom hovorím a pokiaľ nie, radšej ani nechci).

5. Pesimizmus, nenávisť a cynizmus

5 dôvodov, kvôli ktorým chcú mladí Slováci čím skôr zbaliť kufre a odísť do zahraničia
Zdroj: Pins of Light

Stačí si rozkliknúť komentáre a zhliadnuť akúkoľvek diskusiu. Takú nevraživosť nevidíš ani u našich bratov z Česka. Nejde len o množstvo nadávok a kultúru diskusie, ktorá je veľmi často hodná piatej cenovej, ide najmä o ten pesimizmus, závisť a obrovskú dávku arogancie. Akýkoľvek nápad, talent, šikovnosť je rozdupaná nenávistnými komentármi. Netvrdím, že všetci majú mať rovnaký názor, ide skôr o to, ako ho Slováci podávajú. A toto správanie nie je iba internetovou záležitosťou, žiaľ je vidieť aj v reálnom živote, na ulici, v obchode, v reštike… ignorácia zo strany čašníčky, neodzdravenie sa personálu, neochota na úradoch a mnoho ďalších situácií a vlastností ľudí, ktoré iba znepríjemnia tvoj deň a celkový dojem z tejto našej malej krajiny. A možno by pritom občas postačil úsmev, pozdrav a vedieť si spraviť srandu.

Na margo všetkého, čo som spomenul však treba spomenúť aj druhú stranu mince a teda, že mladí odchádzajú, no väčšina z nich sa po nejakom čase vráti naspäť. Čím to bude, keď je tu tak zle? Možno v tom hrajú rolu veci, ktoré sme si spomenuli v niektorých článkoch o tom, prečo na Slovensku zostať, no aby som ťa ušetril preklikávania, veľa ľudí má o zahraničí skreslenú predstavu. Nadupané filmy a kúl videoklipy predsa musia ukazovať "realitu". No a teraz sa vráťme naspäť na Zem a vezmime do úvahy nasledovné veci:

5 dôvodov, kvôli ktorým chcú mladí Slováci čím skôr zbaliť kufre a odísť do zahraničia
Zdroj: The Odyssey Online
  • Životná úroveň je v zahraničí síce vyššia, ale takisto aj náklady na život. To, že na inzeráte je mzda vo forme štvorcifernej sumy ešte neznamená, že je práca dobre zaplatená. Mnohokrát ide o minimálnu mzdu v danej krajine a pokiaľ by si tam chcel žiť plnohodnotný život (využívať služby, platiť si normálny byt, atď.), rýchlo zistíš, že peňazí nazvyš by ti príliš neostávalo. Samozrejme ak si šikovný, zariadiš sa a nájdeš si lepšie platený job.
  • Dvojité merítko na ľudí funguje aj v zahraničí a ty v ňom figuruješ ako prisťahovalec. Toto dosť závisí na tom, v ktorej krajine sa nachádzaš, no vedz, že v Európe nás Slovákov považujú za tých z Východnej Európy (v Nemecku dokonca aj dnes používajú slovíčko Ostblock - Východný blok). To, že mnohí Slováci pracujú v zahraničí ako lacná pracovná sila snáď netreba ani spomínať a pokiaľ sa chceš začleniť do spoločnosti a nájsť si plnohodnotný a lepšie platený job, väčšinou si až druhý v poradovníku, presne za tými domácimi.
  • Čo sa týka ďalších spomenutých vecí ako je rozvoj, vzdelanie a negatívne vlastnosti, nedá sa to generalizovať, keďže vždy záleží na tom, do akej krajiny zavítaš. Ak sa však bavíme o Západných krajinách, vedz, že rozvoj tam funguje na výbornú, vzdelanie je na tom oveľa lepšie a s negatívnymi vlastnosťami sa síce stretneš, ale oveľa zriedkavejšie ako u nás.

Na záver si dajme takú menšiu anketu, aby sme zistili, koľko čitateľov Refresheru by skúsilo zahraničie alebo ostalo vo svojej milovanej krajine.

Anketa:
Ktorú z možností preferuješ?
Privyrobiť si cez leto
Štúdium v zahraničí
Odísť, no neskôr sa vrátiť
Žiť v zahraničí natrvalo
Zostať na milovanom Slovensku
Privyrobiť si cez leto
7 %
141 Hlasov
Štúdium v zahraničí
9 %
166 Hlasov
Odísť, no neskôr sa vrátiť
31 %
596 Hlasov
Žiť v zahraničí natrvalo
39 %
749 Hlasov
Zostať na milovanom Slovensku
13 %
250 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia