Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2017, 16:01
Čas čítania 0:00
Barbara Leschingerová

10 najzaujímavejších snímok ocenených kritikmi, ktoré poukazujú na skutočné udalosti a aktuálne problémy

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Zoznámte sa s Berlinale, jeho históriou a filmami, ktoré sa tento rok predstavili na červenom koberci.

Medzinárodný filmový festival v Berlíne nazývaný „Berlinale“ sa skutočne pýši bohatou históriou. Vznikol v roku 1951 a prvým riaditeľom sa stal filmový historik Alfred Bauer. Pod jeho vedením sa z Berlinale stal jeden z najväčších európskych filmových festivalov. Historicky prvý ročník odštartoval premiérou snímky Rebecca a to za účasti legendárneho režiséra Alfreda Hitchcocka a herečky Joan Fontaine. O víťazoch rozhodovala odborná porota, pozostávajúca výlučne z členov nemeckej národnosti. Zvoliť si svoj obľúbený film mohli aj diváci. V roku 1951 cenu publika získala animovaná rozprávka Popoluška.

Rebecca (1940)

10 najzaujímavejších snímok ocenených kritikmi, ktoré poukazujú na skutočné udalosti a aktuálne problémy
Zdroj: United Artists

Organizácia FIAPF (Federation Internationale des Associations des Producteurs de Films) trvala na tom, aby na druhom ročníku udeľovali všetky ceny návštevníci, pretože Berlinale ešte nepatrilo do spoločnosti festivalovej elity, ako Cannes či Venice. Podujatia sa mohli zúčastniť aj obyvatelia východného Berlína, ktorí mali zabezpečené lacnejšie projekcie. Medzinárodným sa festival stal v roku 1956, kedy o víťazoch začala rozhodovať medzinárodná porota. Zaradil sa tak medzi áčkové filmové festivaly. Zdvojnásobil sa počet odborných hostí (1100) a novinárov (500).

Socialistické krajiny začali oficiálne participovať až v roku 1975. V roku 1977 sa ujal vedenia nový riaditeľ, nemecký filmový kritik Wolf Donner. Usiloval sa o väčšie zviditeľnenie nemeckých filmov. Po ňom v roku 1980 nastúpil švajčiarsky dokumentárny režisér a fotograf Moritz de Hadeln. Zaujímal sa o nadviazanie kontaktu s americkou filmovou scénou a pracoval na zlepšení vzťahov s Cannes.

Po páde Berlínskeho múru sa udalosť uskutočnila v oboch častiach rozdeleného mesta. Otvorenie hraníc viedlo k väčšej konkurencii medzi festivalmi. Neskôr bol Hadeln kritizovaný za pretláčanie hollywoodskych filmov. Berlinale sa snažilo udržať si status jedného z najdôležitejších východoeurópskych filmových festivalov. V roku 2000 sa konalo jeho 50. výročie a podujatie sa presunulo do väčších priestorov Postdamer Platz (Postupimské námestie).

 V roku 2003 získali cenu Silver Bear for Best Actress hneď tri herečky za svoj výkon vo filme The Hours

Zľava: Julianne Moore, Meryl Streep a Nicole Kidman

10 najzaujímavejších snímok ocenených kritikmi, ktoré poukazujú na skutočné udalosti a aktuálne problémy
Zdroj: Paramount Pictures

V roku 2001 Hadelna vystriedal nový riaditeľ Dieter Kosslick, ktorý upriamil pozornosť na toleranciu a kultúrnu diverzitu. Podarilo sa mu vytvoriť tzv. Talent Campus, platformu pre mladé medzinárodné filmové talenty, zahŕňajúcu workshopy, diskusie, prednášky a exkurzie. V nasledujúcich rokoch sa súťažné snímky čoraz viac opierali o odvážne, politické a aktuálne témy zo sveta. Zvyšovala sa návštevnosť širokej verejnosti, akreditovaných odborníkov a novinárov. V roku 2007 sa predalo 220 000 lístkov a okolo 430 000 účastníkov si prišlo vychutnať festival počas desiatich dní. Čoraz častejšie sa na červenom koberci začali objavovať hollywoodske hviezdy.

V súčasnosti festival funguje pod záštitou korporácie verejného sektoru Kulturveranstaltungen des Bundes in Berlin GmbH. Dôležitou súčasťou podujatia je súťaž, ktorá je zameraná na rozvoj medzinárodného filmového umenia. Predstavujú sa najlepšie snímky z celého sveta s dôrazom na Európu. Oceňujú sa celovečerné snímky a krátke projekty. Každoročne zasadne tzv. „jury“, pozostávajúca z významných osobností z umeleckých oblastí. Vo videu nižšie si môžete pozrieť trailer na dokument Fuocoammare (Fire at Sea), minuloročného víťaza Zlatého medveďa za najlepší film.

67. ročník sa konal od 9. do 19. februára 2017 a do sedemčlennej poroty zasadli aj takí, ako napríklad herečka Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart, Dark Knight), herec Diego Luna (Rogue One, Milk), umelec Olafur Eliasson či režisér Paul Verhoeven (Elle, Basic Instinct). Slávnostné premiéry odštartovali trháky Logan, T2 Trainspotting a Lost City of Z. O týchto projektoch ste sa mohli dočítať na rôznych stránkach vrátane Filmkultu, a preto im nebudeme v tomto článku venovať viac pozornosti. Slovenský počin Piata loď si v Berlíne viedol naozaj dobre a odniesol si kryštálového medveďa za najlepší film v kategórii Generation. Ocenenie prevzala režisérka Iveta Grófová. Viac informácií o filme sa dočítate tu. Novinka režiséra Juliusa Ševčíka s názvom Masaryk taktiež absolvovala svoju premiéru na festivale a prednedávnom sme vás o filme informovali tu.  Recenziu si môžete prečítať tu. Týmto článkom vám chceme rozšíriť obzory snímkami, o ktorých ste možno ešte nepočuli a inak by mohli ujsť vašej pozornosti. Vo videu nižšie si môžete vychutnať krátky zostrih najlepších momentov z červeného koberca, panelových diskusií a odovzdávania cien tohtoročného Berlinale.

Teströl és lélekröl (On Body and Soul)

Mária a Endre majú každú noc rovnaké sny. V reálnom živote je Endre manažérom maďarského bitúnku a Mária jeho zamestnankyňa, pracujúca ako kontrolór kvality. Obaja sú introverti, no napriek tomu sa začnú spoznávať a zisťovať viac o spoločných snoch. V nočných predstavách nahliadneme do myslí postáv, sprevádzaných krásnymi zábermi na lesnú scenériu. Režisérka a scenáristka Ildikó Enyedi sa postarala o netradičný romantický príbeh dvoch ľudí, o ich duchovnom súznení, fyzickej túžbe a emóciách. Maďarský projekt On Body and Soul očaril porotu natoľko, že mu udelila zlatého medveďa za najlepší film.

10 najzaujímavejších snímok ocenených kritikmi, ktoré poukazujú na skutočné udalosti a aktuálne problémy
Zdroj: Films Boutique

Maudie

Biografická dráma pojednáva o živote kanadskej umelkyne Maud Lewis (Sally Hawkins), žijúcej v Novom Škótsku. Maud trpela reumatoidnou artritídou, ochorením spôsobujúcim bolesť a deformáciu kĺbov. Napriek tomu pracovala ako gazdiná a vydala sa za svojho zamestnávateľa Everetta Lewisa (Ethan Hawke). Vo voľnom čase sa venovala maľbe a svoje diela aj predávala. Manžel ju v umeleckej tvorbe neustále podporoval. Jej maľby sa dostali až do Bieleho domu. Rozsiahla zbierka Maudiných prác sa nachádza v galérii v Novom Škótsku. V roku 2016 si režisérka Aisling Walsh za romantickú snímku Maudie odniesla ocenenia z filmového festivalu vo Vancouveri či z Atlantic film festival.

10 najzaujímavejších snímok ocenených kritikmi, ktoré poukazujú na skutočné udalosti a aktuálne problémy
Zdroj: Mongrel Media

Berlin Syndrome

Austrálska žurnalistka Clare (Teresa Palmer) cestuje po Európe a svoje výlety fotografuje. Ocitne sa v Berlíne, kde ju uchváti najmä architektúra. Na potulkách mestom stretne učiteľa angličtiny Andiho (Max Riemelt) a okamžite to medzi nimi zaiskrí. Andi jej ponúkne bývanie u seba doma, avšak Clare čoskoro zistí, že zdanlivo nevinná známosť sa mení na väzenie, z ktorého bude ťažké uniknúť. Film natočila austrálska režisérka Cate Shortland (Lore) podľa knihy s rovnomenným názvom od spisovateľky Melanie Joosten. Psychologický thriller Berlin Syndrome sa predstavil aj na filmovom festivale Sundance.

10 najzaujímavejších snímok ocenených kritikmi, ktoré poukazujú na skutočné udalosti a aktuálne problémy
Zdroj: Sundance Institute

Call Me by Your Name

17-ročný Elio Perlman (Timothée Chalamet) trávi prázdniny v rodinnom sídle na severe Talianska. Počas horúcich letných dní sa venuje počúvaniu hudby, čítaniu kníh a plávaniu. Jedného dňa sa objaví otcov mladý americký asistent Oliver (Armie Hammer), ktorý prišiel na letnú stáž pomáhať profesorovi s výskumom o grécko-rímskej kultúre. Elio je fascinovaný starším, sebavedomým a dobre vyzerajúcim akademikom Oliverom. Postupom času sa začnú vzájomne čoraz viac vyhľadávať a tráviť spoločné voľné chvíle na výletoch. Narastá medzi nimi vzájomná príťažlivosť a túžba. Réžie drámy s homosexuálnou tematikou sa ujal Talian Luca Guadagnino (Bigger Splash, I Am Love). K filmu napísal aj scenár podľaknižnej predlohy od spisovateľa André Acimana.

10 najzaujímavejších snímok ocenených kritikmi, ktoré poukazujú na skutočné udalosti a aktuálne problémy
Zdroj: Sundance Film Festival

The Party

Janet (Kristin Scott Thomas) práve vymenovali za ministerku zdravotníctva tieňovej vlády. S manželom Billom (Timothy Spall) pozvali pár priateľov do ich domu, aby spoločne oslávili jej úspech. Večierok sa začína ako stretnutie v kruhu blízkych a končí sa ako tragédia odhalením tajomstiev, ktoré vyplávajú na povrch a vzájomných konfrontácií, odohrávajúcich sa v jednom priestore. Natáčanie filmu prebiehalo v Londýne a trvalo len dva týždne. O réžiu čiernobielej komédie sa postarala Britka Sally Potter (Ginger a Rosa, Orlando) a herecké obsadenie v podaní hostí na oslave doplnia Cillian Murphy, Emily Mortimer, Patricia Clarkson, Cherry Jones a Bruno Ganz.

10 najzaujímavejších snímok ocenených kritikmi, ktoré poukazujú na skutočné udalosti a aktuálne problémy
Zdroj: Adventure Pictures Limited

Final Portrait

Dej životopisnej snímky nás zavedie do Paríža roku 1964, kde nahliadneme do ateliéru slávneho švajčiarskeho maliara a sochára Alberta Giacomettiho (Geoffrey Rush). Vo francúzskom prostredí sa umelec stretáva s americkým kritikom a spisovateľom Jamesom Lordom (Armie Hammer), ktorého jedného dňa požiada, aby mu pózoval. Lord prijme Giacomettiho ponuku a začne ho navštevovať. Sedenia sa menia na dlhé týždne maliarskej tvorby plnej chaosu, prerušovanej práce a umeleckej geniality. Réžie a scenára sa ujal herec Stanley Tucci, ktorý vychádzal z Giacomettiho biografie, napísanej Jamesom Lordom. V role Albertovej manželky Annette uvidíme Francúzsku Sylvie Testud, jeho milenku Caroline stvárnila herečka Clémence Poésy (Harry Potter and the Goblet of Fire, In Bruges) a v úlohe brata Diega sa predstaví herec Tony Shalhoub (Monk).

10 najzaujímavejších snímok ocenených kritikmi, ktoré poukazujú na skutočné udalosti a aktuálne problémy
Zdroj: Olive Productions

Viceroy´s House

V historickej dráme odohrávajúcej sa v roku 1947 sa presunieme do Indie, konkrétne do domu britských panovníkov. Pravnuk kráľovnej Viktórie Lord Mountbatten (Hugh Bonneville) sa s rodinou ubytuje v paláci kráľovského miestodržiteľa v meste Dillí, aby dohliadal na prechod Britskej Indie k nezávislosti. Čoskoro vypuknú nepokoje v meste, ktoré vyústia do  konfliktov medzi hinduistami, moslimami a sikhmi. Spory zasiahnu aj služobníctvo v dome a mladý zaľúbený pár. Počas šiestich mesiacov Lord Mountbatten rokoval s osobnosťami ako Jawaharlal Nehru, Mahatma Gandhi a Muhammad Ali Jinnah o vzniku samostatnej Indie. Nakoniec dospeli k rozhodnutiu vytvoriť novú moslimskú vlasť Pakistan. Pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Indie nakrútila režisérka Gurinder Gadha (Bend It Like Beckham) príbeh objasňujúci zákulisie politickej situácie vo veľkolepom paláci. Ďalej sa v snímke predstavia Gillian Anderson, Michael Gambon a Manish Dayal.

10 najzaujímavejších snímok ocenených kritikmi, ktoré poukazujú na skutočné udalosti a aktuálne problémy
Zdroj: Pathé

The Dinner

Dva manželské páry sa stretnú v luxusnej reštaurácii v Amsterdame. Zdvorilostná konverzácia pri večeri skončí pri riešeniu konfliktu, týkajúceho sa ich 15 ročných synov, ktorí spáchali zločin. Dvaja bratia a ich manželky spoločne diskutujú o ďalšom postupe, pričom chce každý ochrániť svojho syna. Námet pochádza z pera holandského spisovateľa Hermana Kocha au nás kniha vyšla v českom preklade pod názvom Večeře. The Dinner, v réžii Orena Movermana nie je prvým filmovým spracovaním románu. V roku 2013 sme mohli vidieť jeho holandskú verziu s názvom Het Dinner a v roku 2014 sa natočila snímka talianskeho pôvodu I nostri raggazzi. V americkej forme literárneho diela si zahrali Richard Gere, Laura Linney, Steve Coogan, Rebecca Hall a ChloëSevigny.

Una mujer fantástica (A Fantastic Woman)

Marina (Daniela Vega) je transsexuálna žena žijúca so starším partnerom Orlandom. Pracuje ako servírka, no túži sa stať speváčkou. Raz v noci po oslave sa Orlandovi zdravotne priťaží a odnesú ho do nemocnice, kde umiera. Marinu vyšetruje polícia kvôli podozreniu z milencovej smrti, v jej nevinu neveria ani lekári a jeho rodina. Orlandova manželka jej nedovolí zúčastniť sa pohrebu a pokúša sa ju vyhodiť z jeho bytu. Marina sa snaží bojovať za svoje práva a sexuálnu orientáciu. Odmieta byť posudzovaná len na základe pohlavia, usiluje sa byť slobodnou ženou a zachovať si dôstojnosť. Režisér Sebastián Lelio nakrútil snímku o silnej žene, vyrovnávajúcej sa so smrťou priateľa a bojujúcej za svoju česť a identitu. Una mujer fantástica si z Berlína odniesla cenu za najlepší scenár a Teddy Award v kategórii Best Feature Film 2017.

10 najzaujímavejších snímok ocenených kritikmi, ktoré poukazujú na skutočné udalosti a aktuálne problémy
Zdroj: Berlin International Film Festival

God´s Own Country

Johnny Saxby (Josh O´Connor) sa stará o rodinnú farmu v Yorkshire, pretože jeho otec je chorý. Frustrovaného mladého farmára dohnala náročná rutinná práca k alkoholu a príležitostnému sexu. Všetko sa zmení v momente, kedy sa objaví rumunský imigrant Gheorghe (Alec Secareanu) v čase jarnej sezóny, aby mu pomohol s poľnohospodárstvom. Počiatočné napätie medzi dvoma mužmi vystrieda intenzívny vzťah, ktorý Johnnymu ukáže celkom novú životnú cestu. Režisér Francis Lee získal za drámu God´s Own Country na filmovom festival Sundance cenu World Cinema Directing Award: Dramatic a z Berlinale si odniesol medveďa v kategórii Männer Readers´ Jury Award.

10 najzaujímavejších snímok ocenených kritikmi, ktoré poukazujú na skutočné udalosti a aktuálne problémy
Zdroj: Sundance Film Festival

Tohtoročné Berlinale sa nieslo v znamení filmov, zdôrazňujúcich diverzitu a riešenie problémov, ako napríklad obťažovanie homosexuálov a diskriminácia rasových menšín. Podujatie sa nezaobišlo bez výrokov niektorých filmových tvorcov o aktuálnej politickej situácii v USA, ale aj o globálnych udalostiach vo svete. Budúci ročník sa bude konať od 15. do 25. februára 2018. V máji sa môžeme tešiť na najprestížnejšiu festivalovú udalosť v Cannes, o ktorej vás budeme bližšie informovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia