Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2017, 17:56
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Americká CIA má na krku problémy. Unikli tajné dokumenty o tom, ako hackujú smartfóny, počítače a televízory

TECH CIA
Uložiť Uložené

Nočná mora Georga Orwella.

To, že niektoré štátne agentúry USA nehrajú čistú hru, vieme už od roku 2013, kedy bývalý zamestnanec americkej NSA zverejnil poriadne veľkú kopu prísne tajných dokumentov o tom, ako nielen dokážu sledovať, ale aj ako odpočúvali alebo sledovali komunikáciu medzi dvomi, respektíve viacerými elektronickými zariadeniami takmer kdekoľvek na svete - každý jeden hovor, odoslanú alebo prijatú krátku textovú správu a problém nepredstavuje ani e-mailová schránka hocikoho, na koho zamerajú svoju pozornosť. A to aj bez súdneho povolenia, ktoré sa rozdáva na základe podloženého podozrenia, že dotyčný hazarduje so zákonom. Teraz navyše, niekoľko rokov po odvážnom čine Edwarda Snowdena, prišiel rad na ďalší náklad uniknutých dokumentov, za ktorými nestojí nikto iný ako kontroverzná web stránka WikiLeaks.

Tentokrát bude reč o CIA a jej sofistikovaných prostriedkoch na jednoduché získanie vzdialeného prístupu do akéhokoľvek iPhonu, Android smartfónu, počítača s operačným systémom Windows alebo dokonca takého inteligentného televízora pripojeného k digitálnej diaľnici. Únik pod názvom Vault 7 obsahuje prvú porciu informácií, kde sa spomínajú nekalé praktiky, vlastné nástroje, konkrétne spôsoby alebo dokonca špeciálny tím pozostávajúci zo špičkových hackerov a vývojárov, ktorí mali za úlohu vytvárať vyššie spomínaný škodlivý softvér na nepozorované nabúranie sa do vybraných zariadení ich cieľa. Tím sa volá Mobile Devices Branch, skrátene MBD, a pod palcom vraj vie mať aj niektoré sociálne siete či dokonca populárne mobilné aplikácie ako WhatsApp, kde nás neochráni ani šifrovanie. Celkovo tak máme k dispozícii niečo cez 8-tisíc dokumentov z archívu Central Intelligence Agency vrátane mien tajných agentov.

V dokumentoch pokrývajúce roky 2013 až 2016 sa spomína aj to, že ak raz nadobudli vzdialený prístup, napríklad, do iPhonu, mohli kedykoľvek aktivovať jeho mikrofóny a kamery, vďaka čomu potom logicky získali hlasový alebo vizuálny záznam z miesta, na ktorom vôbec nemuseli fyzicky byť. To vysvetľuje, prečo mal Mark Zuckerberg prelepenú webkameru a mikrofóny na svojom MacBooku. O mohutnom úniku citlivých informácií CIA už stihlo napísať viacero popredných webov, medzi ktorými nechýba ani The New York Times. Otázne ale je, že čo nové sa asi tak dozvieme v ďalšej várke avizovaných dokumentov.

Domov
Zdieľať
Diskusia